Вхід | Реєстрація

Під Полтавою лелека серед зими ходить полями і проводжає маршрутки

Під Полтавою лелека серед зими ходить полями і проводжає маршрутки

У Полтавському районі біля села Василівка понад трасою Київ –Харків полями блукає лелека.

Перелітній птах не зміг відлетіти в теплі краї, завдяки теплій зимі має поживу на полях і дивує людей.

Проїжджі вражені: як це на Новий рік та Різдво лелека в полі? Адже чорногузи, так іще називають цих птахів, відлетіли в теплі краї у серпні-вересні.

Про крилатого мандрівника, що самотньо походжає полями, розповіла жителька села Розсошенці Полтавського району Світлана Бабій.

– Двічі проїжджала тим краєм у маршрутці біля села Василівка і бачила лелеку з вікна, – каже жінка. – У нього, мабуть, травмоване крило, адже він його тримає дещо опущеним.

 

Директор школи хоче прихистити пернатого

Директор місцевої школи Людмила Горіздра дізналась про птаха від журналіста. У місцевих жителів жінка з’ясувала, що вони бачили лелеку. Тепер Людмила Михайлівна навіть збирається, якщо вдасться, піймати птаха і перетримати до теплих часів.

– Ми з дітьми писали колись переказ, в оповіданні ішлося про те, як лелеки прилетіли в село у лютому, бо було вже тепло, – згадує директор школи. – Але морози знову узялися, лелеки б не вижили при такій температурі. Люди прихистили по домівках птахів, годували, а тоді випустили на волю з настанням тепла.

 

Птаху  є чим поживитись в теплу зиму

Валерій Буйдін, викладач біології з Полтавського національного педуніверситету, розповів, хто загрожує в природі лелеці та чим харчується птах.

– Очевидно, лелека не загинув, бо тепла зима не дала замерзнути, – говорить викладач. – А травма така, що не дала полетіти за 10 тисяч кілометрів в Африку. Проте мігрувати Полтавщиною може. А завдяки теплу і вологості серед зими птах має чим харчуватись: миші, навіть дощові черв’яки (чоловік бачив їх після дощів), у незамерзлих водоймах можна піймати навіть рибу та жаб. Коли немає тваринної живої їжі, бусол може споживати падаль. Рослин птах не їсть.

У природі Полтавського району хижак, що може загрожувати лелеці й не дати діждатись своїх родичів, – лисиця.

До речі, уже більше року в Полтаві в театрі ляльок живе лелека Петрович. Його врятували люди, і птах опинився в живому куточку театру, де його годують рибою та жабами.

Лікувати птахів полтавські ветеринари не беруться.


Автор: Ніна Король, www.kolo.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 січня 2012, 18:14 | Полтава | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації