Вхід | Реєстрація

З перших уст

З перших уст

Завідувач ЛОР-відділенням Кобеляцької ЦРЛ Геннадій Грабар:
— Я відповідаю за медичне обслуговування ветеранів війни. На кінець року у нас на обліку знаходиться 134 інваліди війни, 167 учасників бойових дій, 1667 учасників війни і осіб, прирівняних у пільгах,— 149 чоловік. Усього по району налічується 2114 чоловік. Дітей війни більше семи тисяч. У 2011 році Кременчуцький госпіталь ветеранів війни організовував денні мобільні стаціонари. З госпіталю до нас привозили ліки, картки для денного стаціонару і через сімейних лікарів ми безкоштовно віддавали ліки ветеранам війни. Нами було проліковано 24 хворих у Кобеляках і 20 у Світлогірську. За рік протезовано 16 інвалідів війни на суму 7695 гривень. Учасників війни — 12, на суму 6 000 гривень. Рецептів для інвалідів війни виписано на суму 11355 гривень. Учасникам війни — на 1661 гривню. Загалом, все залежить від того, як фінансують лікарню. Харчування на одного хворого складає 9 гривень 70 копійок. Можна сказати, що це середній показник. Півроку в лікарні проходила акція по безкоштовному отриманню слухових апаратів. 24 людини отримали слухові апарати. Хоча записувалось на чергу більше. Та для цього потрібно було поїхати до Полтави і проходити огляд. Якщо подібна акція ще буде проводитись, то ми вам повідомимо. З нового року ми маємо провести комплексні огляди у місті і районі. Прохання до всіх: якщо ви прийшли до лікарні, вам потрібно обов’язково пройти флюорографію і онкоогляд. Далі ще чотирьох лікарів: стоматолога, хірурга, невропатолога і терапевта».

Запитання. Чи можна амбулаторні картки тримати вдома?
Відповідь. Не можна. Усі картки повинні зберігатись у реєстратурі. Я, як лікар, можу прийти і перевірити за карткою людей, які знаходяться на диспансерному обліку у сімейного лікаря. Перевірити, що зроблено задля лікування хворого. А коли картка знаходиться у вас вдома, то я нічого зробити не зможу.

Запитання. Офіцери запасу мають право поїхати на лікування у госпіталь?
Відповідь. Ні, не мають. У них є окремі спеціальні госпіталі.

Запитання. А лежачих беруть на лікування?
Відповідь. Лежачих, онкохворих та психічно хворих у госпіталь не направляють на лікування. Це реабілітаційний центр.


Голова районної державної адміністрації Анатолій Таранушич:
«Майже рік ми прожили без боргів із  заробітної плати. На кінець року Кобеляцький район не заборгував нікому з заробітної плати: ні бюджетникам, ні промисловим підприємствам, ні аграрному сектору чи іншим. Цього року зібрано прекрасний урожай. Сьогодні селяни та керівники сільгосппідприємств навчилися працювати за новими технологіями. Нами стовідсотково виконано план регіонального ресурсу. Майже 180 тисяч тонн  ранніх зернових намолочено у Кобеляцькому районі. 75 центнерів з гектара — середня урожайність кукурудзи по району. Ми — одні з тих, хто на 113 відсотків розрахувався з людьми, які віддавали свої паї в оренду. На сьогодні люди отримали 20,8 мільйонів гривень, 4,9 відсотків розрахунок за кожен пай у районі. Це один з кращих показників в області. Ми — в числі восьми районів у Полтавській області, які виграли бренд «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». У нас чотири сільських ради мають ці проекти і втілюють їх у життя. Цього року ми відкрили чотири дитячих садки. На наступний рік ми плануємо збільшити цю цифру до десяти. На жаль, на сьогодні нам не вдалося зробити соціальне таксі по місту. Та міський Золотарівський автобус, для прикладу, зупиняється на кожній зупинці і ви маєте можливість ним доїхати по місту, куди вам порібно. Недавно на сесії звучало питання по те, що ми обіцяли соціальні ліжка у селі Іванівка. Соціальні ліжка — це ті ліжка, які ми адресуємо для людей, яким немає де перезимувати. На щастя, сьогодні немає таких людей, які б зайняли ці ліжка. Але ми пообіцяли, що ліжка будуть. Люди матимуть можливість і пролікуватися, і переночувати там. На жаль, нам не вдалося навести порядок, такий, як нам хотілося б, на Ганжівському сміттєзвалищі. Проте, у порівнянні з тим, як там було раніше, — зараз більш-менш прибрано. Сьогодні там є шлагбаум, вагончик, у якому чергують люди. Тобто, ситуація контрольована. Але цей полігон ми будемо переносити в інше місце. Адже ситуація з Ганжівським сміттєзвалищем потребує уваги. Можливо, за рік нам не вдасться втілити в життя все те, що ми запланували, та надіємось, що із обласного екологічного фонду ми одержимо якісь кошти на це. Останнє, що хочу додати: цього року ми запроваджуємо Програму раціонального здорового харчування наших дітей. На щастя, ми навчилися вчити дітей, але зробити так, щоб у школах вони добре харчувалися, без чіпсів і сухариків, нам не вдалося. Нам скоро не буде кого в армію відправляти з таким підходом до здорового харчування».

Запитання. Скільки цього року в районі закрито шкіл і ФАПів?
Відповідь. ФАПів не закрито жодного, школи не закриті, а призупинена їхня діяльність. Таких шкіл три.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 січня 2012, 13:46 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації