Вхід | Реєстрація

«Будемо заробляти гроші на алкоголіках!»

«Будемо заробляти гроші на алкоголіках!»

Минулого четверга відбулась позачергова дванадцята сесія Кобеляцької міської ради шостого скликання. Головним питанням порядку денного був бюджет міста Кобеляки на 2012 рік.
Засідання розпочалося о 14.00. Цього дня на сесію прибуло 19 із 30 обраних депутатів. До сесійної зали були запрошені також керівники бюджетних установ міста та працівники міської ради.
Головним питанням сесії був бюджет міста на 2012 рік. Першою до слова запросили начальника фінансового відділу міської ради Надію Назарову. Вона прозвітувалась перед депутатами і назвала основні цифри бюджету на наступний рік.
Планові показники бюджету міста були розглянуті на останньому засіданні міськвиконкому 28 грудня. Із наявних цифр можна зробити висновок про певну недостатність коштів на фінансування дошкільної освіти та житлово-комунального господарства. Проте, за умови традиційного перевиконання бюджету, як зауважив міський голова Олександр Ісип, у наступному році всі галузі міського господарства будуть профінансовані в повному обсязі.
Та у більшості депутатів виникло безліч питань з приводу почутих зі звіту начальника фінвідділу цифр.
Першим задав питання Анатолій Літош. У звіті прозвучала сума 15 тисяч на рік на фінансову підтримку організації ветеранів. Анатолій Васильович поцікавився, на що саме плануються витрачатись кошти і чому виділяється така незначна сума? Міський голова відповів, що 15 тисяч — це річна заробітна плата двох людей: голови міської ветеранської організації та його секретаря. Плюс до всього невелика сума на канцтовари.
— Ці люди працюють цілими днями у приміщенні міської ради, — зауважив очільник міста, — а отримують близько двохсот-трьохсот гривень на місяць. Кожного четверга вони проводять зустрічі і більшість із депутатів були на цих зустрічах у якості виступаючих. Районна рада, на мою думку, не виконує і половини з того, що робить міська рада ветеранів. Та більше 15 тисяч виділити, на жаль, у нас немає можливості.
Далі Анатолій Літош поцікавився, чи не буде цього року проблем із фінансуванням дитячих садків, як це було у 2011 році?
— Не потрібно надіятись на удачу, — каже депутат, — краще вже зараз закласти ці гроші у бюджет.
— Ви мабуть помітили, — каже Олександр Ісип, — що навіть тоді, коли ми зберемо всі планові податки, бюджет міста не наповнюється до тієї міри на яку потрібно зробити видатки. З державного бюджету на освіту надходить 1 мільйон 80 тисяч гривень. У грудні була розділена дотація з держави до районного бюджету на суму 1 мільйон 700 тисяч гривень. Ми не отримали з цієї суми нічого! Тому що раніше 400 тисяч, котрих не вистачало на оплату праці співробітників дитячих садків, ми виділили із перевиконання міського бюджету. І це, зрештою, призвело до того, що зараз ми втратили майже півмільйона гривень для розвитку міста. Цього року також не вистачає коштів, правда, не так багато, як у минулому — близько двохсот тисяч гривень. Та ми матимемо надію, що нам ці кошти додадуть.
— Я думаю, якби наші депутати звернулися до районної ради і пояснили всю ситуацію, то щось би виділили, — зауважив депутат Володимир Рева. Та Сергій Галушко пояснив, що гроші не виділили тому, що на грудень не виникало кредиторської заборгованості з заробітної плати, адже цю проблему вдалося вирішити самостійно, за рахунок утримання міста і комунальної сфери.
А міський голова додав, що завжди було так: хто добре працює і сам вирішує свої проблеми, той на свої сили і надалі повинен покладатись. А хто не справляється зі своїми обов’язками або робить вигляд, що не справляється, — тому допомагають.
— Ми хоч і вирішили свої проблеми, та дуже дорогою ціною для міста, — підсумував Олександр Михайлович.
Ще один депутат Валерій Клименко з місця вигукнув: «Треба не чекати грошей від когось, а заробляти самим. Я там щось чув про адмінштрафи у тисячу гривень. Хто мені пояснить, що це? Я колись робив у Комсомольську, то там по сорок чоловік алкоголіків на день привозили. І кожен платив по 51 гривні штрафу. У нас якби кожен участковий хоч по одному алкоголіку притягував на день».
Та Валерію Клименку пояснили, що він не ті штрафи має на увазі. Штрафи у 51 гривню, про які розповідав депутат, накладаються правоохоронними органами. А штраф у тисячу гривень накладається адміністративною комісією.
Тут із залу хтось зі сміхом додав: «Будемо заробляти гроші на алкоголіках!»
Та міський голова закликав усіх депутатів дивитися на громадян як на правопорядних жителів міста. Зрештою, запланувати, скільки буде порушників, депутати не можуть.
— Тим більше, — звертається Олександр Михайлович до депутатів, — ніхто не заважає вам показати, як треба працювати! Ми вам дали мандат, будь ласка, складайте протоколи та приносьте їх на адміністративну комісію. Насправді, протоколів складається дуже мало. Бо для того, щоб їх скласти, потрібні свідки, паспортні дані і так далі.
Після цих слів Роман Матюхов продовжив питання про дитячі садки. Мовляв, депутати самі винні в тому, що гроші, котрих не вистачало на заробітні плати, виділили з місцевого бюджету, а не скористалися можливістю отримати їх від держави.
На цьому обговорення питання про дитячі садки завершилось. Після чого Вікторія Омельяненко поцікавилась, чи будуть освітлювались вулиці Жовтнева і Московська? Мовляв, чотири депутати живуть на цих вулицях, а «вулиці такі темні, що можна вбитися». На ці слова міський голова відповів, що жоден депутат не має фабрики по виготовленню ліхтарів і вішати ліхтарі на стовпах також не вміє, але в бюджеті ці кошти затверджені і витратяться на освітлення центральної частини міста. Тим більше, що потрібні проекти вже давно зроблені.
Далі Володимир Рева поцікався про дванадцятий пункт у порядку денному, який був розданий кожному депутату. Мовляв, яку суму він передбачає? Більшість почали перешіптуватись між собою: «А що там?» Відповідь дали відразу ж: «Преміювання міського голови». Це питання викликало неабиякий інтерес та пожвавлення серед депутатів. Та Олександр Михайлович, нічого не приховуючи, назвав усі цифри: розмір місячної зарплати міського голови — 2 000 гривень, а щомісячне преміювання — мінімум 10% від розміру зарплати. Декому навіть пообіцяв показати відомість про заробітну плату. Хоча, зі слів міського голови, він цього робити не зобов’язаний.
Після цього сесія продовжилась у звичному режимі і депутати приступили до розгляду інших питань, проте, вже не наскільки важливих.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 січня 2012, 14:21 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації