Вхід | Реєстрація

«Незручний» сусід

«Незручний» сусід

Сусідські війни у наш час – не рідкість. Причому неважливо, де ти мешкаєш – в багатоповерхівці у великому місті чи в маленькій сільській хатині. Ми всі впевнені: мій будинок – моя фортеця. Проте відгородити своє помешкання від небажаного сусіда інколи вкрай важко, а подекуди – і просто неможливо.

26 грудня 2011 р. на сесії міської ради депутат Олександр Березянський виступив із запитом до УЖКГ. Зокрема, він розповів про те, що до нього звернулися мешканці буд. 8 у квт. 297. Вони вже 16 років у буквальному сенсі потерпають від сусідки, яка, на їхню думку, несповна розуму. Літня жінка перетворила свою 3-кімнатну квартиру на сміттєзвалище, зносить до помешкання весь непотріб, а подекуди складує його на сходовій клітині. У своїй квартирі вона не живе, а спить просто на сходах або біля під’їзду. Сусіди навіть на відеокамеру це зняли задля доказів. «У 2008 р. міліції та санстанції вдалося зайти в квартиру громадянки Л. та вивезти звідти два причепи сміття. Але проблема не вирішилася. Жінка знову наповнила свою квартиру та сходову клітину відходами зі сміттєзвалища… Мешканці сусідніх квартир не можуть відчинити кватирки через сморід. Від антисанітарії до квартир сусідів через вентиляційні отвори почали забиратися таргани, стоноги та гризуни», – сказано в депутатському запиті. Чи може влада відреагувати на проблему, якщо квартира громадянки Л. – це її приватна власність? Фактично у своєму помешканні вона може робити все, що їй заманеться. Але чи, дійсно, все? Після розповідей кременчужан ми склали своєрідний рейтинг «найнезручніших» сусідів.

 

Психічно хворий сусід

Це, на наш погляд, просто жах і перша сходинка у рейтингу. Немає гіршого в житті, ніж психічно хворий сусід, який живе поруч із тобою. Такому співіснуванню, дійсно, навряд чи можна позаздрити. «Попри те, що лікар поставив діагноз такій людині, вона нікому не потрібна. Держава не має грошей утримувати її в спецустанові. А родичі воліють відмахнутися. Мовляв, що ми можемо зробити? – скаржиться одна з кременчужанок, якій «пощастило» жити поруч із такою сусідкою. – Хтось радить поговорити з нею, але неможливо розмовляти з жінкою, яка у відповідь кричить, що я в її телевізорі сиджу».

 

Коза – на балконі, кури – в підвалі, коти – в квартирі

Це, безумовно, друга сходинка. Звісно, більшість із нас любить тварин. Добре, коли сусід доглядає за своїм улюбленцем, не дозволяє справляти потребу в під’їзді тощо. Але якщо цілодобово за стінкою лунає скавчання десятка псів, а під’їзд перетворився на туалет для дюжини сусідських котів, не дуже й приємно. До речі, у тому ж квт. 297 у квартирі однієї з багатоповерхівок жінка тримає аж 21 (!) кішку. Коментарі зайві! І, напевне, є чимало кременчужан, які потерпають саме від «любителів тварин».

 

Поціновувачі веселого і шумного життя

Це третя, найбільша, сходинка. Тут ситуація типова: крики, музика, гуляння, а ще гірше – п’яні бійки за стінкою чи «на голові» не дають спокою цілісіньку ніч. І добре, якщо тільки одну. Таких скарг близько 20% від загальної кількості. Сюди ж можна віднести і тих, хто постійно щось у хаті ремонтує. Іноді ремонт триває роками, і не дивно, що терпець у сусідів може урватися.

 

Дійте спокійно і грамотно

Тетяна РОМАНЧУК, прес-офіцер міського управління міліції:

— По-перше, боротьбу з «незручними» сусідами краще вести разом, а не самотужки. Спільна боротьба завжди дає більш дієвий результат. Якщо сусіди поводяться надто шумно, треба насамперед викликати дільничного інспектора міліції. Якщо сусіди галасують не вперше, краще мати докази такого порушення. Наприклад, відеозапис, на якому можна почути, а то й побачити «всенародне гуляння». Ст. 182 Кодексу про адміністративні правопорушення визначає, що порушення правил додержання тиші в громадських місцях тягне за собою штраф від 85 до 255 грн. Якщо ж тишу сусід порушує вдруге, він може бути оштрафований на суму до 510 грн.

 

Виселення практично неможливе

Валерій ЛАШИН, юрист фірми «Юрбізнесконсалтинг»:

— Якщо сусід порушує санітарні правила, наприклад, утримує зграю котів чи собак, треба написати скаргу до СЕС. Ця інстанція зобов’язана оглянути помешкання і скласти відповідний акт. Такий акт є підставою для накладання штрафу за порушення санітарних норм та винесення припису. Утримання в місцях загального користування тварин взагалі забороняється. Поскаржитися треба і в керуючу компанію, яка обслуговує будинок.

Із психічно хворими сусідами дуже важко. Подекуди, у періоди так званого загострення хвороби, доводиться викликати «швидку». Можна поговорити з родичами неврівноваженого сусіда, якщо такі є, і попросити їх вирішити проблему. Принаймні попрохати частіше відвідувати хворого. Але якщо ваш неврівноважений сусід – власник квартири, виселити його неможливо. Відповідно до ст. 41 Конституції України, ніхто не може бути протиправно позбавлений власності. Право приватної власності непорушне. Щодо розміщення хворих у притулках, то варто зазначити: якщо ці люди не визнані недієздатними, то без їхньої згоди жоден варіант виселення фактично неможливий.

Головна порада: втягуючись у масштабну війну з «незручними» сусідами, зберігайте терпіння і спокій. Не варто писати образливих або загрозливих записок, ображати і лаятись. Якщо ви не впевнені в тому, що в змозі спілкуватися цивілізовано, або сумніваєтеся, що ваші сусіди можуть адекватно реагувати на претензії, зведіть спілкування до мінімуму і краще в присутності представників влади.


Автор: Ірина ЖИТНЯ, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 січня 2012, 15:48 | Кременчук | Цікаве
1. Єля / 22 серпня 2013, 20:00
Як потрібно діяти у випадку порушення тиши собакою сусіда. Живемо в приватному секторі міста,де будинки розміщені близько.Сусід завів собаку,яку не дресирує. Вона може гавкати і вдень і вночі, безперервно.Вікна неможливо відкрити-чути гавкіт.Поруч новонароджена дитина. Сусід на зауваження реагує неадекватно.
2. New York / 22 серпня 2013, 22:23
1. Єля пише:
«Сусід на зауваження реагує неадекватно.»

Тоді у вас один варіант: фізичне знищення собаки. Думаю, отрута вам допоможе.
І не слухайте порад типу звернутися у якусь там службу. Всім на вас буде насрать. Ніхто вам не допоможе.
3. Ясен / 23 серпня 2013, 14:43
2. New York пише:
«Тоді у вас один варіант: фізичне знищення собаки. Думаю, отрута вам допоможе.
І не слухайте порад типу звернутися у якусь там службу. Всім на вас буде насрать. Ніхто вам не допоможе.»

Нажаль ,скоріш за все да.Гавкання собаки,це не порушення правил утримання домашніх тварин.А значить допомогти собі зможете лише ви самі.Але після знищення собаки гавкатиме вже сусід.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації