Вхід | Реєстрація

«Багаті люди дають по 20 гривень!»

«Багаті люди дають по 20 гривень!»

Щедрувальники із Зачепилівки пішки пройшли із десяток кілометрів, щоб привітати жителів свого села та мешканців Нових Санжар із Меланкою та заробити трохи грошей.
Увечері 13-го січня хтось дзвонить у двері. Відчиняємо. За порогом стоять четверо щедрувальників — молода жінка, двоє дівчат і найменший — хлопець років десяти. У однієї з дівчат на голові популярна нині шапка Санти Клауса, у іншої — червона пов’язка. Хлопець у звичайній шапці, але теж червоного кольору. Такі собі щедрувальники-Діди Морози. Просто на вулиці усі разом починають розповідати щедрівку. Отримавши запрошення зайти всередину, продовжують її вже у хаті. Бажають господарю щастя, радості і всіляких інших гараздів. Потім замовкають і дружно посміхаються, очікуючи на винагороду за щедрування. Отримавши чесно зароблену подяку, щедрувальники погоджуються розповісти про те, як їм меланкувалося 13-го січня 2012-го року.
Старша з чотирьох — молода жінка років двадцяти п’яти — говорить, що щедрувати вони вирушили після дванадцятої години дня. За кілька годин встигли обійти Зачепилівку та значну частину Нових Санжар. Усе, звичайно ж, пішки.
— Люди майже скрізь пускають. Немає різниці — чи багатий господар живе, чи не дуже. За щедрування дякують по-різному. Дають цукерки, печиво. Гроші також. Багаті люди можуть дати 10 чи 20 гривень! Варениками? Ні, варениками ніде не пригощали.
Про те, що новосанжарці — люди на подяку щедрі, свідчить хоча б величенька пузата торба, яку найменший щедрувальник притягнув із собою. Вона навряд чи набита грошима. Радше, цукерками, печивом та іншими солодощами.
Одна із дівчат розповідає, що усі щедрувальники — з однієї сім’ї. Разом вітати людей вони ходять вже кілька років. Стверджує: щороку вивчають нові колядки. Беруть їх з Інтернету або СМС-повідомлень на мобільний телефон.
Після спілкування із журналістом щедрувальники погоджуються сфотографуватися для «ЕХО». Потім забирають свою важкеньку торбу і вирушають далі — вітати новосанжарців — і бідних, і багатих — зі святом. Їх супроводжує легенький сніжок, який починає йти над Новими Санжарами. Схоже, меланкувальники не лише підняли настрій своєю щедрівкою, але й нарешті прикликали до селища справжню зиму.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 січня 2012, 15:19 | Нові Cанжари | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації