Вхід | Реєстрація

«Щоб зняти стрес, говорю з папугою»

«Щоб зняти стрес, говорю з папугою»

Стрес, на превеликий жаль, супроводжує наше життя постійно. Ми часто страждаємо від проблем на роботі, заклопотаності вдома, постійних проблем, які звалюються на нашу бідну голову так несподівано, як сніг на голову. Тож ми вирішили дізнатися, як новосанжарці справляються зі стресом?
Та все ж, перш ніж перейти до самого опитування, спочатку розберемося, що таке стрес і чим він небезпечний. Отже, це слово походить від англ. «stress» — напруженість: стан організму, який виникає у відповідь на дію несприятливих зовнішніх або внутрішніх чинників. Якщо впускати стрес в наше життя і не позбавлятися його, це шкідливо тим, що може призвести нас до депресії, загального погіршення роботи внутрішніх органів. Стрес особливо негативно впливає на серцево-судинну систему, що збільшує вірогідність інфаркту чи інсульту. А хіба це нам потрібно? Звісно, ні — скажете ви і будете абсолютно праві. Особливо, коли способи боротися з ним є найрізноманітніші. І ваша відчайдушна боротьба з стресом буде нагороджена належно. Це буде гарний настрій, який є запорукою гарного дня, а отже, зробить ваше життя кращим.
Щоб дізнатися, як борються новосанжарці зі стресом у повсякденному житті, ми не обмежилися площею центрального ринку, а й опитали новосанжарців у центрі містечка.
У опитуванні взяло участь 40 респондентів. З яких вісім, можемо сказати одразу, не борються зі стресом взагалі. А найцікавіші відповіді, як люди долають стресовий стан у своєму житті, ми об’єднаємо в такі собі епізоди.


Епізод І. «Петля на шию» (песимістичне)

Ми наближаємося до центрального ринку. Одразу погоджуються відповісти на наші питання дві жіночки, які щось до того завзято обговорювали. Спочатку жінки не розуміють питання. А потім одна з них починає розповідати, поступово підвищуючи голос:
— Та як з тими стресами боротися? У мене основний стрес — зарплата півставки, а це всього 470 гривень! І хто взагалі придумав ті півставки, як на них не можна не те що прожити, а й треба ставити дітей на ноги? Та ще й таким одиноким жінкам без чоловіків, як ми! Ото хіба петля на шию — ото й усе!
Журналіст, подякувавши, іде далі. Жінку заспокоює знайома.
Деякі респонденти, які не ввійшли в основну кількість опитаних, не бажали відповідати. Обгрунтовували це тим, що це дуже довга розмова і взагалі це — «крик душі».
Зустріли ми під час опитування і такі відповіді, що опитувані долають стрес за допомогою алкоголю. Першим, хто відповів так жартома(?), був молодий хлопець з дівчиною. Здалося, що це була закохана пара. Бо тільки молодий чоловік відповів — «водочкой», кохана одразу сказала, що це все жарти. Отак жартували і далі опитувані чоловіки, що знімають стрес за допомогою алкоголю. А потім «відмовлялись від показань». Ми не можемо з певністю, ствердити, що це були тільки жарти. Тож на всяк випадок попередимо, що лікарі не рекомендують знімати стрес за допомогою алкоголю. Хоча, припускають таку можливість, за умови, що доза алкоголю буде малою і буде випита один раз. А не багато раз підряд. Саме так, як робить одна з опитуваних бабусь, років сімдесяти:
— Ой, ті стреси. Я, як плохо на душі і не ладиться шось, то йду до сусідки, яка живе в сусідньому домі. Ото прийду і вип’ємо з нею. Тільки ми зовсім так — трошки наливаємо — по п’ять грам. А потом сядемо, побалакаємо. Я поплачуся їй, а вона мені. І стає легше.
Та все ж, використовуючи такий рецепт для зняття стресу, пам’ятайте, що алкоголь «шкідливий для вашого здоров’я у великих дозах» та часто призводять до алкоголізму. Особливо, коли таким чином знімати стрес постійно.
Вихід із стресу за допомогою таблеток — є одним із варіантів боротьби з таким станом у новосанжарців. Застерігаємо, що лікарі теж не рекомендують цим засобом зловживати.
Ще наші респонденти чесно зізнались, що в боротьбі зі стресом… плачуть. Після цього стає легше. Психологи вважають, що це необхідний елемент розвантаження від стресу, який потрібно виплеснути назовні. Це є одним з «найбезпечніших» способів зняти стрес.

 

Епізод II. «Стараюся побільше посміхатися» (На позитивній хвилі)

Як ви можете здогадатися з заголовка, у цій частині ми помістили позитивні поради опитуваних, якими користуються новосанжарці, знімати стреси в повсякденному житті. Також ці поради збігаються з рекомендаціями психологів, які радять те чи інше в популярних статтях на цю тему. Ми зустріли людей, які відповідали, як знімають стрес за допомогою таких нехитрих, але дієвих прийомів:
— Я стараюся ставити перед собою цілі і йти до них. Бо коли ти чогось досягаєш, ти самостверджуєшся і відволікаєшся від стресів. Ще не забиваю голову дурним.
— Намагаюся стримуватися в розмові: бува, і хочеться сказати щось, але краще змовчати. Не входжу в додатковий стрес таким чином. Так легше.
— Стараюся побільше посміхатися. Спілкуватися з цікавими та позитивними людьми. Не звертати увагу на погане в нашому житті, а більше на — хороше.
— Танцюю, розважаюся, щоб забути про все на світі.
— П’ю заспокійливі чайочки.
— З’їм шоколадку. І завантажуюся роботою, щоб відволіктись від поганих думок.
До речі, про шоколад: відома французька актриса Жульєт Бінош вважає, що цей засіб — найкращий у боротьбі зі стресом. Найбільш підходящий для цього гіркий шоколад. У ньому містяться ферменти, які викликають гормон щастя. Тож, гадаю, не можна знехтувати таким приємним складником у боротьбі зі стресом?.
Щоб зняти стрес, наші опитувані також займаються улюбленими заняттями: хтось захоплюється спортом, хтось ходить на рибалку чи в’яже в заспокійливій тиші.
Дехто знімає стрес, коли поговорить з дітьми чи внуками, або, навіть,.. з папугою. Ділиться жінка середніх літ:
— Я, щоб зняти стрес, говорю з папугою (посміхається). Він мене послухає і стає значно краще.
Отже, обирайте з розумом варіант боротьби зі стресами, що просто необхідно в нашому перенасиченому подіями сьогоденні. І взагалі, щоб їх було поменше у вашому житті!


Автор: Роза ТУМАНОВА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 січня 2012, 15:17 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації