Вхід | Реєстрація

«У амбулаторії є все. Нема тільки сімейного лікаря»

У розвиток медичних закладів у Новосанжарському районі цього року вклали значну кількість бюджетних та спонсорських коштів. У ФАПах та амбулаторіях робили ремонти, закупляли обладнання. Але лишилася одна, чи не найбільш важлива, проблема: відсутність на селі медичних кадрів.
Взяти до прикладу амбулаторію села Руденківка. Приміщення у нормальному стані, медикаментами працівники забезпечені, обладнанням теж. Але у медичному закладі вже понад два роки немає сімейного лікаря.
— Немає десь з 2009-го року, — говорить лаборант та акушер амбулаторії Світлана Горобець, — а людей ми обслуговуємо багато — 3395 чоловік у чотирьох селах — Руденківці, Дубині, Мар’янівці та Пудлівці. До минулого року у нас на обслуговуванні було іще чотири села — Мушина та Галущина Греблі, Пологи Низ та Великі Солонці. Тепер вони відійшли на обслуговування іншої дільниці.
Працівники амбулаторії говорять, що у фінансовому плані їх постійно підтримує директор агрофірми «Елеватор «Чиста криниця».
— Які питання у нас не виникали, Микола Олексійович усі вирішував, — говорить фельдшер амбулаторії Вікторія Камад, — і на бензин, і на ліки, і на канцелярські потреби.
А от знайти сімейного лікаря минулого року не вдалося. А це, звичайно, спричиняє великі незручності у роботі. Так, щеплення громадянам можна проводити тільки в амбулаторії. Але ж перед цим людину обов’язково має оглянути сімейний лікар. Причину того, що його досі не можуть знайти, медики озвучують просто.
— Ніхто з молодих не хоче їхати працювати у село та ще й за зарплатню у 900 гривень, — пояснює Світлана Горобець, — нам присилали молоду лікарку. Вона і спеціаліст була хороший, але недовго попрацювала і перейшла на роботу до Нових Санжар.
Доки сімейного лікаря у Руденківці немає, до села періодично приїздять лікарі з поліклінічного відділення ЦРЛ, які у амбулаторії проводять прийом громадян. Особливо багато роботи у медиків тоді, коли приїздить флюорограф.
— Минулого року він приїздив двічі. Ми у такому разі пишемо заяву в міліцію, нам виділяють працівника і ми разом із ним ідемо по дворах, — продовжує Світлана Горобець. — Десь не хочуть впускати, десь не хочуть слухати. Але ми упрошуємо, переконуємо. І результат є. У тій же Мар’янівці після обстеження не в одного виявляли туберкульоз.
Великою проблемою лишаються асоціальні родини. При чому, такі сім’ї є як серед ромів, так і серед українців.
— До нас приїздить лікар-гінеколог із Нових Санжар і ми проводимо з ними роз’яснювальну роботу, — пояснюють медики, — якщо вдається переконати, то жінки погоджуються на встановлення внутрішньоматкових спіралей. Але ж більшість категорично відмовляється. Тому що знають: народять іще дитину і отримають гроші на малюка. А от виховувати його потім вони, на жаль, не збираються…
Відвідавши амбулаторію, ми вирішили зустрітися із головним лікарем ЦРЛ Ольгою Гирею, аби дізнатися, чи може Руденківка хоч найближчим часом очікувати на появу лікаря.
— Це проблема не лише Руденківки чи нашого району. Її треба вирішувати на рівні країни, — відповіла Ольга Василівна, — Усього по країні не вистачає 40 тисяч медиків! Щороку на роботу приходять після вузів 4 тисячі. А плинність кадрів — 6 тисяч… Щодо Новосанжарського району, то у нас, на жаль, відсутні сімейні лікарі у таких селах як Руденківка, Соколова Балка, Старі Санжари, Крута Балка, Малий Кобелячок, Стовбина Долина…
Молоді лікарі відмовляються йти працювати у село з кількох причин. Головною, звичайно, є невисока зарплата молодих спеціалістів. Другою і, напевно, не менш важливою, є відсутність житла.
— У нас була така ж проблема по Сухій Маячці, — розповідає Ольга Гиря, — там також не було лікаря. І заманити його туди було нічим. Тоді Микола Харченко сказав: «Я куплю будинок, куплю машину, а ви шукайте лікаря.» Агрофірма дійсно купила у селі хороший цегляний будинок, там зробили ремонт і ми незабаром знайшли медика, яка погодилась піти туди на роботу. Тепер вона фактично обслуговує територію шести ФАПів. Їй туди купили кардіограф, двічі агрофірма закуповувала ліки. Плюс агроформування від себе доплачує їй якусь зарплату. Звичайно, людина згодна працювати у таких умовах.
Проблема із медиками може постати іще гостріше. Адже серед нинішніх працівників медичної галузі району — 28 відсотків складають люди пенсійного віку. Якщо б вони водночас захотіли піти на заслужений відпочинок, то компенсувати такий дефіцит кадрів було б нічим.
Проте, незважаючи на усі ці проблеми, завершили ми розмову із головним лікарем на оптимістичній ноті:
— Мені повідомили, що згідно  розподілу до нас уже в лютому мають прийти два молодих лікарі, — повідомила Ольга Гиря, — можливо, хтось із них потрапить до Руденківки.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації