Вхід | Реєстрація

25 градусів морозу для Кобеляк не дивина

Більшість погодних сайтів почали лякати українців 25-градусними морозами, які повинні встановитись найближчими днями.
Ми поцікавились у фахівців районної метеостанції, які найнижчі температури фіксувались у районі протягом багатьох років. Ось що нам повідомили.
Середньодобова січнева температура за роки багаторічних спостережень — –3,5°. Середня норма опадів — 39 мм. Абсолютний максимум температури, +10,9°, зафіксований 1 січня 1971 року. Абсолютний мінімум, –31,4°, зафіксований 11–12 січня 1950 року.
За 2012 рік середньодобова температура за 24 дні січня становить  -0,8 градусів. Максимальне тепло було 6 січня. У цей день термометр зафіксував + 6,9°. Найбільш холодно було на Водохреща — –11,4°. За 24 дні випало 47,8 мм опадів, що більше за багаторічний показник. Це вселяє надію на те, що сніговий покрив захистить кволі посіви озимих від майбутніх морозів, які до того ж не будуть рекордними. А волога, яка утвориться після танення снігу, наситить грунт, що позитивно впливає на посіви ярих культур.
Середня глибина промерзання грунту за роки спостережень становить 39 сантиметрів. Максимально, аж на 115 см, земля промерзала у 1986 році. Нині цей показник становить 10 см.
Коли весна настане?
Середній показник, коли середньодобова температура перевищує 0 градусів, що у метеорологів вважається початком весни, припадає на 5 березня. Найпізніше весна приходила до жителів Кобеляцького району 7 квітня 1967 року. Найраніше — 23 січня 2002 року.
Отже, якщо ми порівняємо середні показники метеорологічних спостережень у січні із зимою 2012 року, то побачимо, що маємо звичайний, абсолютно не аномальний місяць. Та тепліше одягтися у будь-якому разі не завадить. Навіть 15–20 градусів морозу — це досить холодно.


Автор: «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 січня 2012, 16:41 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації