Вхід | Реєстрація

Городники вже посіяли ранню цибулю

Городники вже посіяли ранню цибулю

На термометрах –15. Та, не зважаючи на мороз, овочівники вже включились у виробничий процес.
Читачі «ЕХО» повинні б ще пам’ятати кілька минулорічних публікацій, присвячених молодим жителям Красного Олександру Гречаному та Наталії Пшеніциній, котрі на власному городі виростили диво-цибулю сорту «Ексібішен». Окремі цибулини при зважуванні «потягли» на 700–800 грамів. Дехто навіть не міг повірити, що цибуля може вирости до такого розміру без застосування великої кількості міндобрив чи стимуляторів росту. Інші  побоювалися, що тут не обійшлося без генної модифікації. І лише самі городники, котрі виростили диво-цибулю, посміювались із чужих страхів. Більше того, Сашко Гречаний пообіцяв поділитися секретом гарного врожаю.

І ось цей час настав. Ми зустрілися з Гречаним прямо в теплиці, де він напередодні висіяв цибулю «Ексібішен», «Кенді» та «Сьєрра Бланка».

— Оце і весь секрет, — сміється хлопець, — потрібно рано сіяти на розсаду і відповідно рано висаджувати у ґрунт.

Цьогоріч Сашко з Наталією посіяли цибулю 28 січня. Сходи сподіваються отримати через 10–12 днів, а розсаду у відкритий ґрунт висадять у першій декаді квітня. Якщо все й надалі йтиме по плану, то врожай краснянські городники збиратимуть у середині червня. У цей час ціни на цибулю досягають свого піку.
Теплицю, систему обігріву, стелажі для розсади Гречаний зробив самостійно. Купляв лише плівку та насіння, яке замовляв у спеціалізованому магазині в Дніпропетровську. Ґрунтосуміш теж готував самостійно, змішуючи перегній-сипець із звичайною землею в пропорції 1 до 1. Зверху ж висіяне насіння присипав чистим перегноєм шаром у 2–3 сантиметри. Далі планує полити ґрунт водою із фунгіцидом «Фундазол» і очікуватиме сходів.

За словами городника, отримати гарний урожай цибулі може кожен. Найкращого результату можна досягти, виростивши її через розсаду. Така цибуля виростає великою і добре зберігається. Про традиційну «тиканку» Гречаний і говорити не хоче. Каже: «Із неї точно гарного врожаю не отримаєш». Той, у кого немає опалюваної теплиці, може посіяти цибулю вдома у ящиках чи касетах. На 1 квадратному метрі можна розмістити 5 тисяч насінин. Для зберігання Гречаний сіє «Дайтону» та «Тамару». Добре себе зарекомендувала й українська цибуля «Форум».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 лютого 2012, 17:33 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації