Вхід | Реєстрація

«У кого стоїть «жучок»?»

«У кого стоїть «жучок»?»

Про електробезпеку, несправні телефони та боротьбу зі снігом говорили чиновники на черговій апаратній нараді у Новосанжарській райдержадміністрації.
Почалася апаратна з обговорення надзвичайних подій, які відбулися за тиждень. Начальник райвідділу МНС Юрій Шило розповів, що на території району сталося дві пожежі. У одному випадку через замкнення проводки загорівся «КамАЗ» на трасі Полтава — Олександрія. Водій зупинився, щоб перепочити, і в цей час у вантажівки задимілася кабіна. Життя чоловіку врятували небайдужі водії, які проїздили повз «КамАЗ» і побачили дим. Водія вантажівки розбудили, а кабіну спільними зусиллями загасили.
Розповідь Юрія Шила одразу прокоментував голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс:
— Якби й тут спрацював принцип «моя хата  скраю, я нічого не знаю», то людина позбавилася б життя. Може, все ж таки, нам треба ставати менш байдужими — і не проходити мовчки повз п’яного дебошира, повз дитину, яка під магазином смокче пиво?!
Наступна пожежа сталася у гаражі одного з мешканців селища. Щоправда, горіли у вогні не автомобіль чи мотоцикл, а… свині. Чоловік переобладнав гараж під сарай і утримував там свиней. Коли вдарили морози, то, напевно, вирішив їх чимось зігріти, а проводка сараю не витримала навантаження. У результаті одна свиня у вогні згоріла, інших врятували.
І на це знайшлося що сказати у Сергія Шовкопляса.
— Зізнайтеся — у кого дома стоїть «жучок»? — запропонував голова РДА. — У мене до минулого року стояв. Спочатку тонша проволочка, потім товща. Потім така, як гвіздок — щоб не вибивало. Аж поки я не викликав електриків і вони поставили мені автомат — тепер можна спати спокійно і не боятися короткого замикання. А ви пригадайте — що у кого вдома не так. У кого «жучок» стоїть, у кого провода не з тим сєченієм. Є шанс зробити це сьогодні, щоб завтра не сталося ніякої біди.
Також начальник райвідділу МНС повідомив, що з п’ятниці у Нових Санжарах працює пункт обігріву. За цей час його послугами скористався один безпритульний громадянин, який, щоправда, оселився у пункті мало не на постійно.
— Він і зараз у нас. Ми його погодуємо, чаєм напоємо і спати вкладемо, — посміхнувся Юрій Шило.
— Але ж говорять, що у цього чоловіка сім’я є у Нових Санжарах, — згадав голова РДА, — чого він тоді ночує у пункті? Хай іде додому!
Далі сільські голови Супротивної Балки та Попового розповіли присутнім на апаратній нараді про роботу зі зверненнями громадян. Людмила Лахно із Супротивної Балки повідомила, що значну частину звернень громадян складають скарги на непрацюючий стаціонарний телефон.
— Працівники «Укртелекому» за нашим зверненням наступного ж дня лагодили ці телефони, — констатувала Людмила Лахно, — але проблема у тому, що вони один справляють, а інший ламається. Потім трапляється таке, що людина звонить на ФАП чи на пошту, а потрапляє до сільської ради.
— Іван Якович, а у тебе телефони працюють? У Шовкоплясах, наприклад, — поцікавився Сергій Шовкопляс у Великокобелячківського сільського голови Івана Царенка.
— Не працюють!
— Зовсім?
— Зовсім!
Попівський сільський голова Ольга Волоська зазначила, що у її сільській раді телефони також працюють із перемінним успіхом:
— У нас одна бабуся поскаржилася телефоністам, що у неї телефон дзвонить цілу ніч. Так вони їй порадили, щоб вона трубку зняла і поклала поруч з апаратом — то він і не буде дзвонити!
До нарікань на телефонний зв’язок приєдналися і представники Нових Санжар. Начальник архівного відділу РДА Людмила Сироватень зауважила, що у мікрорайоні Маджари не працюють шість телефонів поспіль.
— А там живуть чиїсь старенькі батьки, які ну не можуть користуватися мобілкою! І щоб дізнатися, чи живі вони, чи все з ними добре, у дітей один зв’язок — через стаціонарний телефон!
Вислухавши нарікання на роботу телефонів, Сергій Шовкопляс дав доручення начальнику районних зв’язківців Михайлу Забрудському у кількаденний термін ліквідувати несправності.
Після обговорення теми телефонів Людмила Лахно закінчила свою доповідь. При цьому дуже впевнено відповідала членам президії на їхні питання про склад виконкому і про розвиток культури у сільській раді.
— Легко спілкуватися із людьми, які, образно кажучи, «приходять з окопів»! — поділився голова РДА. — Вони нічого не вигадують і не дадуть збрехати.
Наступною перед чиновниками виступала Попівський сільський голова Ольга Волоська. Їй також задавали багато питань про культуру і відпочинок молоді на селі. Ольга Миколаївна розповіла, що у планах сільської ради — переобладнання місцевої школи під клуб. Поки що ж місцева молодь відпочиває у чи то магазині, чи то кафе у центрі села.
— Добре, що молоді хоч є де збиратися. Але проблема, що трапляються такі випадки, коли дитина за місяць у тому магазинові записується у борг на 400–500 гривень! — розповіла Ольга Волоська.
Розповідь сільського голови стала приводом для зауваження з боку членів президії. На горіхи перепало представникам відділів молоді та культури.
— Коли у тому Поповому востаннє був концерт?! Ви цікавились? — запитав Сергій Шовкопляс. — А служба молоді давно туди виїжджала?
Після сільських голів на трибуну піднявся начальник філії «Райавтодор» Володимир Скубій. Він розповів про розчистку снігу на території району. Але одразу отримав зауваження з боку членів президії.
— Уже зранку скаржаться на те, що не можна виїхати на нехворощанську гору! Її хоч посипали?
Володимир Скубій пояснив, що у Нехворощі спеціально прийняті на роботу люди, які відповідають за посипання гори піском. Але проблема у тому, що при температурі нижчій за –10 градусів піщана суміш уже не діє.
— А яка ж повинна бути технологія при нижчій температурі? І чому Ви раніше про це не подумали? — поцікавився голова районної ради Володимир Левицький.
Начальник «Райавтодору» пояснив, що проблемні підйоми та спуски можна посипати дрібним щебенем, і пообіцяв одразу дати відповідне розпорядження.
— Між Руденківкою і Новими Санжарами дороги практично немає, — констатував заступник голови РДА Володимир Борт, — водії «швидких» скаржаться.
— Ви ж розумієте, що в першу чергу ми прибираємо дорогу державного значення, а вже потім усі інші, — пояснив Володимир Скубій, — переведуть дорогу на Нехворощу у державну, тоді можна буде вимагати і на ній сухого асфальту. А так — вона прочищена, але їхати по ній складно.
Наостанок присутнім на апаратній продемонстрували слайди про розчистку доріг у різних сільських радах району. Коментували їх сільські голови.
— Ось тут голова райдержадміністрації живе, — показав Іван Царенко, коментуючи одну із фотографій.
— Щось не дуже прочищено, як наче лопатою хтось кидав! — пожартував заступник голови РДА Іван Солодовник. Насправді ж, він, напевно, просто хотів звернути увагу присутніх на те, що дорожникам немає різниці, до кого прочищати дорогу: чи то до голови РДА, чи то до простого селянина. Так, у принципі, і повинно бути.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 лютого 2012, 10:44 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації