Вхід | Реєстрація

У Кобеляцькому районі помирає вдвічі більше, ніж народжується

У Кобеляцькому районі помирає вдвічі більше, ніж народжується

Люди народжуються і помирають, на зміну одним поколінням приходять інші. У Кобеляцькому районі ситуація, на жаль, невтішна. Бо минулого року тут померло на 556 людей більше, ніж народилось.
Про це нам повідомила начальник Кобеляцького відділу РАЦС Ірина Бутко.
— Минулого року пішло з життя 976 людей, — каже Ірина Андріївна. — Якщо порівняти з 2010 роком, то це на 46 людей більше. А от новонароджених удвічі менше — 420. Тоді як у 2010 році народилося взагалі 403 діток.
— Ірино Андріївно, а бажаючих одружитися побільшало?
— Так, якщо у 2010 році ми зареєстрували 211 шлюбів, то в 2011–291.
— А яка ситуація у 2012 році? Чи бояться молодята високосного року?
— З початку року ми зареєстрували лише один шлюб. Та бажаючі одружитися є. Одна пара, для прикладу, тільки-но освідчилися один одному і відразу ж прийшли подати заяву. Щоправда, подали заяву аж на травень. Зазвичай, потрібно подавати її за один місяць і один день. При наявності поважної причини, довідка про вагітність, для прикладу, або народження спільної дитини, цей термін скорочується. Тоді можемо зареєструвати шлюб хоч у день подачі заяви. Хочу наголосити, що боятися високосного року не потрібно!
— А коли краще одружуватися?
— У мене є така вирізка з газети, де розписаний кожен місяць (показує — авт.) Хочете — вірте, а хочете — ні. Там написано: одружитеся в січні — рано овдовієте. У лютому — будете жити з чоловіком у злагоді. У березні — житимете на чужій стороні. У квітні — щастя ваше буде перемінним. У травні — доведеться пережити зраду. У червні — медовий місяць на все життя. У липні — спомини про життя кисло-солодкого присмаку. У серпні — чоловік буде і коханцем, і другом. У вересні — тихе і спокійне життя. У жовтні — на вас чекають труднощі. У листопаді — дуже багате життя. А в грудні — зорі кохання сяятимуть з кожним роком яскравіше і яскравіше. Та найчастіше молодята одружуються в липні, серпні та вересні.
— Скажіть, чи проводять одружені пари урочисті річниці подружнього життя?
— Хочеться побажати кожній парі берегти свої почуття і кожного року святкувати річниці. Кожній парі, яка приходить до нас подавати заяву, ми даємо запрошення на урочисту церемонію. На запрошенні розписані назви всіх прожитих разом років. На жаль, бажаючих урочисто провести річницю подружнього життя у нас не було. Ми хотіли на 20-річницю Незалежності провести святковий обряд, навіть знайшли дві пари, котрі прожили разом 20 років. Та, на жаль, вони в останній момент відмовились. Можливо, наші люди до цього ще не привчені. В інших районах, як ділилися з нами колеги, такі церемонії відбуваються часто.
— А урочисті реєстрації народження проводяться?
— Зараз молоді батьки дуже заклопотані. Навіть тут, у кабінеті, побажання, які ми кажемо батькам, вони не завжди дослуховують до кінця. Ми неодноразово пропонували провести обряд урочистої реєстрації новонародженого. Та бажаючих також немає.
— Ірино Андріївно, якими іменами зараз найчастіше називають новонароджених?
— Серед жіночих імен лідирує Анастасія. Минулого року таким ім’ям назвали 15 дівчаток. Дарія — 11. Софія — 10, Анна — 9, Вікторія — 7. Також батьки обирають рідкісні імена для дівчаток, такі як Стелла, Аделіна, Златослава, Аріна, Лія, Кира, Ангеліна, Еліна, Емма. Досить незвичним є ім’я Прахлада. До речі, воно так і пишеться, через «а». А серед хлопчиків найпопулярнішим є ім’я Максим. Минулого року цим ім’ям назвали 14 хлопчиків. Не менш популярним є Дмитро — 10. Олександр — 9, Владислав — 8, Ярослав — 8 та Іван — 8. Рідкісні імена, якими батьки називали хлопчиків є Лев, Нікіта, Марко, Тимур, Тарас, Юлій, Веніамін. Дещо незвичними іменами є Амір, Самір та Ренат.
— Цікаво, яка кількість розлучень в районі?
— Розлучається вдвічі менше пар, ніж одружується. Для прикладу, у 2011 році розлучилось 152 пари, тоді як одружилось — 291. А в 2010 році розлучилось 102 пари, а одружилось 211. З 2010 року, в зв’язку зі змінами законодавства, розірвання шлюбу проводиться в судовому порядку. І рішення суду — це основний документ, який підтверджує сімейний стан особи. Ми свідоцтво про розірвання шлюбу не видаємо. Ми ставимо лише штамп у паспорті. Хоча цей штамп не обов’язковий. Тому не поспішайте ставити його в паспорті.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 лютого 2012, 13:54 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації