Вхід | Реєстрація

«Лист із Нових Санжар до Полтави йде два тижні!»

«Лист із Нових Санжар до Полтави йде два тижні!»

На черговій апаратній нараді у Новосанжарській райдержадміністрації більшу частину часу говорили про майбутнє районної пошти.
Почалася апаратна із доповіді начальника райвідділу МНС Юрія Шила. Цього разу його доповідь була тривалою, так як надзвичайних подій за тиждень трапилось чимало. За один день сталося три пожежі у різних селах Новосанжарського району. У Зачепилівці загорілася літня кухня у домогосподарстві старенької жінки. Вогонь вдалося загасити, більшість майна врятували. При пожежі, на щастя, ніхто не постраждав. Натомість пожежа у селі Лелюхівка призвела до фатальних наслідків. У будинку, в якому мешкала старенька бабуся, сталося загоряння. Зайнялося щось просто на столі всередині кімнати. Будинок не загорівся тільки через те, що рештки обгорілого столу упали не на підлогу, а просто у миску з водою, яка стояла під ним. Але власницю будинку це, на жаль, не врятувало. Адже до ранку бабуся померла, скоріш за все, від отруєння чадним газом. Третя пожежа сталася у Малій Перещепині. Цього разу вогонь відвідав будинок молодої родини. Чоловікові — 21 рік, його дружині — 20. У сім’ї є двоє маленьких дітей. Ще на одного малючка родина очікує. Мешкають у старенькій «шевченківській» хаті з солом’яним дахом. Цей самий дах і зайнявся від несправного димаря.
— Криша будинку згоріла, речі вдалося врятувати, — розповів Юрій Шило, — зараз сім’я перебралася до родичів. Їм, до речі, дуже не щастить. Одного разу їм уже довелося пережити пожежу. І тепер це сталося вдруге.
Ще одна резонансна подія сталася у Руденківці. Там також виникла пожежа, яка не обійшлася без жертв. Щоправда, постраждалими виявилися не люди, а… корови. Господарі вирішили у мороз підігріти своїх годувальниць. Затопили у сараї «буржуйку» і пішли до будинку. Тривогу підняли сусіди, які побачили, що із сарая йде дим. Коли господиня забігла досередини, то дві корови та троє биків були вже неживі.
— Ви уявляєте, яка це біда для тієї сім’ї? І яка сума збитків? 40,50 тисяч? — запитав голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс. — І начебто хотіли зробити, як краще, а закінчилося такою трагедією.
При розгляді  другого питання наради керівники районних служб розповіли про роботу у сильні морози. Зокрема, селищний голова Андрій Река відзначив самовіддану роботу комунальників, які упродовж вихідних у мороз та вітер ліквідовували пориви.
— За вихідні — шість поривів на магістралях. Добре, що та техніка, яка є, уся працює. І вони, хоч і не у простих умовах, а ті прориви ліквідували. Ніхто не сказав: «Звертайтесь у понеділок», — відзначив Андрій Река. — Вони там на морозі у воді товклися. Так я їм два рази кави привозив, щоб зігрілись.
Головний інженер управління з експлуатації газового господарства Іван Бодак повідомив, що у морози до чергування були залучені додаткові бригади. Тому ті аварії, які траплялися, швидко ліквідовували. Також Іван Іванович розповів про неприємний інцидент, який для мешканців одного з сіл району міг закінчитися справжньою катастрофою.
— Тиждень тому одні «умільці» вирішили за допомогою компресора відкрутити лічильник. У результаті 20 хат фактично лишилися без газу. Нам довелося спускати у цих людей кисень. Це ще добре, що не стався вибух!
Та ключовим питанням апаратної стало все ж таки третє — поштове. На трибуну вийшов начальник новосанжарських поштовиків Володимир Барило. Він розповів про скрутну економічну ситуацію, у якій зараз перебуває обласна пошта. За минулий рік Полтавська дирекція «Укрпошти» отримала 1,9 мільйона збитків. З них понад 300 тисяч гривень прийшлися на новосанжарську пошту. За словами Володимира Барила, у 2011-му році рентабельними були лише чотири відділення — Новосанжарське, Руденківське, Соколовобалківське та Пристанційнівське. Через збитки дирекція змушена була шукати шляхи економії. Було прийняте рішення про скорочення кількості разів доставки пошти. Відтепер п’ять разів на тиждень пошту отримуватимуть лише населені пункти із населенням понад 2 тисячі чоловік. А от до тих, де мешкає менше 1 тисячі, пошту привозитимуть усього тричі на тиждень. Поштовики такі заходи називають тимчасовими, хоча самі, скоріш за все, розуміють: покращення економічної ситуації навряд чи станеться без якихось кардинальних змін.
Виступ Володимира Барила викликав хвилю обурення як з боку членів президії, так і присутніх у залі.
— А скільки лист повинен іти від нас до Полтави? — поцікавився Сергій Шовкопляс. — Два-три дні? Щось довго. А чому він у вас іде по два тижні?!
Із першого ряду підвівся працівник райдержадміністрації Валерій Ковальов, який підтвердив, що службовий лист із РДА йшов до Полтави цілих чотирнадцять днів.
Сергій Шовкопляс продовжив перелік недоліків у роботі поштовиків.
— Відділ культури виписав періодичної преси на 15 тисяч гривень. І у період із 1-го по 3 лютого вони не отримали жодного примірника газет! — з обуренням розповів голова РДА.
— Це справді трапилося із вини наших працівників, — визнав Володимир Барило.
Продовжив поштову тему заступник голови райдержадміністрації Іван Солодовник.
— Ми перевірили роботу пересувного поштового відділення, — розповів він. — Так от, у село машина приїхала з годинним запізненням! Увесь цей час люди стояли на морозі!
Незадоволеною затримками при доставці пенсій була і начальник управління пенсійного фонду у Новосанжарському районі Тетяна Долина.
Переконати районних керівників у тому, що зміни у поштовому зв’язку — на краще, намагалась представник обласної дирекції «Укрпошти». Зокрема, вона пояснила, що укрупнення, проведене рік тому, дало можливість зекономити кошти і тим самим зберегти контингент працівників — листонош, начальників відділень.
Але у представників влади лишалося одне-єдине питання, на яке представникам пошти відповісти було складно:
— Чому до укрупнення наш цех був беззбитковим, а за рік після укрупнення поніс 300 тисяч збитків? — поцікавився Сергій Шовкопляс. — Напевно, не тим шляхом ви йдете!
Яким шляхом піде державне підприємство «Укрпошта» — покаже вже недалеке майбутнє. Хоча люди, які розуміються на великому бізнесі, дають простий і невтішний прогноз. Підприємство доведуть до стадії банкрутства, а потім продадуть комусь за копійки. А нішу нинішньої пошти займе хтось сучасніший та більш оперативний при доставці. Наприклад, «Нова пошта», відділення якої відкриється у Нових Санжарах уже в найближчі тижні.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 лютого 2012, 10:24 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації