Вхід | Реєстрація

«Якщо машина далеко — дорогу переходити можна»

«Якщо машина далеко — дорогу переходити можна»

Чи знають школярі нашого міста, як правильно переходити через дорогу? Про це дізнавалися журналісти «ЕХО».
Навчальні заклади нашого міста розташовані так, що школярі, аби потрапити на уроки, змушені переходити дорогу. Тому щодня дорогою до школи дитина наражається на ризик потрапити в екстремальну ситуацію. Як правило, пішохідні переходи біля шкіл обладнані належним чином — застережними знаками, відповідною розміткою. Але водії, навіть на таких переходах, досить часто ігнорують Правила дорожнього руху. А діти, в свою чергу, часто наслідують вчинки батьків, старших товаришів або знайомих. Діти гинуть на вулицях в дорожньо-транспортних пригодах найчастіше через неуважність або незнання Правил дорожнього руху, а травми, одержані в ДТП, — найтяжчі.
Ми запитали у директора школи № 2 Світлани Грінько, яка робота з охорони життєдіяльності проводиться зі школярами. Вона розповіла, що з учнями, крім бесід, проводяться різноманітні конкурси на знання Правил дорожнього руху.
— Нещодавно у школі був тиждень охорони безпеки життєдіяльності, — каже Світлана Юріївна.  — Серед учнів різних класів проводили брейн-ринг на краще знання Правила дорожнього руху. Команда, яка набирала найбільше балів, отримувала заохочувальні призи. Раніше при школі працював гурток «Юних пожежників» і «Юних інспекторів дорожнього руху». На сьогодні гуртки не працюють, бо не виділили нам достатньої кількості годин для нього. Та класні керівники п’ятих-восьмих класів ведуть гуртки «Юних інспекторів дорожнього руху». Після нещасного випадку, коли хлопчик потрапив у аварію, ми ще більше активізували свою діяльність. Батьки дітей до п’ятого класу практично всі підписалися під тим, що вони повинні довести дитину до школи і забрати з неї. Батьки дітей старших класів підписалися під тим, що вони проводять роботу з дітьми вдома щодо знання правил безпеки дорожнього руху.
Та, на думку директора школи, найбільш проблемним на сьогодні є питання безпечного руху шкільних автобусів.
— Щойно я писала листа до керівництва про заборону виїзду автобуса при температурі -18° і нижче, — каже Світлана Юріївна. — Автобуси за такої температури технічно не справляються зі своєю роботою. Адже статися може будь-що. Наприклад, за такої температури можуть перемерзнути гальма. І тут про безпечний рух говорити дуже складно.
Ми вирішили особисто запитати у школярів, чи знають вони, як правильно переходити дорогу. Ось які відповіді ми одержали:
Влада, 6 клас: «Потрібно не бігти, спочатку подивитись на всі сторони. І якщо машина далеко — дорогу переходити можна».
Толя, 5 клас: «Дорогу треба перебігати!»
Сергійко, 1 клас: «Я дорогу переходжу з мамою. Самого ще не пускають».
Лера, 6 клас: «Дорогу можна переходити тільки у вибраних місцях, по пішохідному переходу. Треба подивитися наліво, потім направо і, якщо машин немає, тоді можна переходити. Тільки не бігти, а спокійно йти».
Влада Варич, 10 клас: «Дорогу можна переходити тільки по пішохідному переходу. Дальність пішохода від машини повинна бути така, коли ти ще не бачиш номерних знаків. Тільки це не про тих людей, які погано бачать».
Максим, 6 клас: «Потрібно подивитися направо, наліво, чи немає машин. Переходити можна по пішохідному переходу. А якщо є світлофор, то переходити дорогу треба на зелене світло. Є такі спеціальні світлофори, на яких загорається не просто зелене світло, а зелений чоловічок».
Влада Маляренко, 10 клас: «Треба подивитися наліво-направо і, коли немає машин,  можна переходити дорогу, але тільки в установлених місцях».
Марина, 7 клас: «Треба подивитися у всі сторони і тоді переходити. А ще краще, переходити разом з дорослими».
Отже, не можна сказати, що діти зовсім не знають Правил дорожнього руху. Інша річ — вони не завжди їх дотримуються. Знань у них, можливо, вистачає, але бракує життєвого досвіду. Тому вся відповідальність за їхню поведінку на дорогах лягає на дорослих. Тож, шановні батьки та водії, не забувайте про це, адже чужих дітей не буває!
У житті існує багато правил, але найголовнішими є ті правила, які вчать, як зберегти саме життя.
Тому, щоб попередити дорожньо-транспортні пригоди, небезпеку для здоров’я та життя, нагадуємо вам основні правила для пішоходів:
— зупинятися, перш ніж зробити крок на проїжджу частину;
— завжди використовувати підземний перехід, якщо він є;
— перетинати дорогу тільки в зазначених місцях (біля світлофора, пішохідним переходом);
— не переходити вулицю, почувши сигнал машин екстреної допомоги або спецмашин;
— обходити припарковані машини;
— якщо автобус або інший транспортний засіб закриває огляд, обійти його;
— під час переходу вулиці подивитися ліворуч, праворуч і знову ліворуч. Переконатися, що немає машин, і тільки після цього переходити вулицю;
— триматися подалі від машин, що виїжджають заднім ходом;
— ніколи не грати навіть на тихій проїжджій вулиці або дорозі;
— не бігти через дорогу;
— ходити лише тротуарами, дотримуючись правої сторони, а якщо вони відсутні — по узбіччю, обов’язково повернувшись обличчям до транспорту, що рухається. Тоді не тільки водій бачитиме пішохода, а й пішохід водія;
— не переходити дорогу на червоне світло незалежно від наявності на ній автомобілів;
— пам’ятайте, що причиною ДТП може стати не тільки наїзд автомобіля або мотоцикла, але й велосипеда. Нерідко саме велосипедисти є джерелом напруженості на вулицях, у дворах;
— у разі дорожньо-транспортної пригоди надавати можливу допомогу потерпілим і повідомити про пригоду міліцію.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 лютого 2012, 14:34 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації