Вхід | Реєстрація

За порядком у Нових Санжарах стежать роботи

За порядком у Нових Санжарах стежать роботи

Чотири новітні відеокамери спостереження встановили правоохоронці у центральній частині Нових Санжар. Тепер міліціонерам стане значно легше шукати винуватців ДТП, вуличних хуліганів та крадіїв.
Чотири відеокамери були закуплені минулого року за кошти, виділені депутатами районної ради на Програму охорони правопорядку. Вартість однієї разом із встановленням та додатковим обладнанням становить близько 20 тисяч гривень. Але такі витрати правоохоронці вважають виправданими — встановлення цифрових спостерігачів дозволить зекономити у майбутньому на недопущенні або розкритті того чи іншого злочину.
— Ці відеокамери будуть використовуватись для контролю за дорожнім рухом та для охорони громадського порядку на території Нових Санжар, — розповідає начальник райвідділу міліції Сергій Махно. — Вони досить сучасні, мають високу роздільну здатність. Наприклад, за допомогою такої камери можна прочитати номерний знак на відстані до 1 кілометра! Або на такій самій відстані чітко роздивитися обличчя людини.
Усі чотири відеокамери були встановлені у селищі ще до Нового року. Дві з них розмістили на вишках на території РЕМу. Одна з них контролює в’їзд до Нових Санжар, інша спрямована на центр селища. Ще одна камера встановлена на торговому комплексі у центрі Нових Санжар і ще одна — біля центрального ринку. Таким чином, правоохоронці можуть контролювати найбільш людні та відвідувані місця, не виїжджаючі туди фізично, а лише спостерігаючи за допомогою камери. Картинки з усіх чотирьох потрапляють на монітор у черговій частині. Дані записів зберігаються і архівуються. Оскільки камера може обертатися на 360 градусів, то діапазон, який вона охоплює,  досить великий. Так, з камери, встановленої на торговому центрі, можна побачити і площу перед райдержадміністрацією, і центральний парк Перемоги.
— Камери ці роботизовані, виготовлені за новітніми технологіями, — продовжує Сергій Махно. — Передача даних з них здійснюється за допомогою технології «Wi-Fi». Камери є мобільними. Ми можемо встановлювати їх у будь-якому місці, де цього вимагатиме оперативний інтерес.
До кабінету начальника райвідділу один з правоохоронців заносить одну із відеокамер. Її зняли, напевно, для того, щоб перемістити на інше місце. А у журналіста випала нагода зблизька побачити це диво техніки. Камера дійсно справляє враження. Посеред овального «яйця» розміром із голову розташоване цифрове «око». По боках від нього — кілька десятків лампочок, які дають інфрачервоне освітлення у темну пору доби. Міліціонери запевняють, що воно сягає на відстань до 100 метрів. Такий робот-«поліцейський» може замінити кількох патрульних міліціонерів. Адже він не їсть, не спить, не відволікається і все без винятку фіксує та записує.
Уже сьогодні правоохоронці можуть похвалитися позитивним результатом від встановлення камер. За допомогою однієї з них вдалося розкрити крадіжку. Одного з мешканців району підвозила попутна машина, у якій їхали двоє чоловіків. Коли пасажир виліз із авто, він помітив зникнення особистих речей. Одразу ж звернувся до міліції. Але ні марки машини, ні її номерного знаку чоловік назвати не міг. Натомість пасажир запам’ятав колір авто та приблизний час, коли його підвозили.
— Завдяки моніторингу записів однієї з камер ми змогли визначити машину та її номерний знак. Після цього знайшли і власника. Проти нього порушена кримінальна справа за частиною 1 статті 185 ККУ, — розповідає Сергій Махно.
Також начальник райвідділу пояснив, що кожна камера може перемикатися у один із трьох визначених режимів.
1. Дорожній режим. Камера патрулює дороги. Фіксує усі авто, які проїздять через Нові Санжари. При цьому камера у РЕМі контролює міст, якого не можна оминути, щоб проїхати з боку Дніпропетровська далі через селище.
2. Режим охорони громадського порядку. Камера спостерігає за тротуарами, пішохідними доріжками, площами — місцями, де є найбільш частою поява людей.
3. Нічний режим. Уночі транспорту не так багато, тому камера може переключитись на загальне спостереження за селищем. Особливо, за вуличним та шляховим освітленням.
Наприкінці нашої розмови Сергій Махно зауважує, що для повного охоплення Нових Санжар відеоспостереженням потрібно встановити 10–15 подібних камер у різних точках селища. За підтримки районної та селищної влади оснащення Санжар роботами сподіваються продовжити вже у найближчому майбутньому.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 лютого 2012, 13:39 | Нові Cанжари | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації