Вхід | Реєстрація

Непроста розмова про мову

Непроста розмова про мову

21-го лютого у Новосанжарській центральній районній бібліотеці пройшов захід, присвячений Дню рідної мови.
Відкрила захід бібліотекар Тамара Паттієва. Як завжди, емоційно та піднесено, Тамара Іванівна говорила про нашу мову, про той небувалий розвиток, якого очікували від неї із набуттям Україною незалежності, і про ті непрості часи, які українська мова переживає сьогодні. Згадала Тамара Паттієва і скандального міністра освіти Дмитра Табачника, який, здається, більше зробив для поширення в Україні російської, ніж для захисту рідної мови більшості населення країни.
— У Англії є закони на державному рівні, які захищають англійську мову, — повідомила Тамара Паттієва, — у Японії (здавалося б, чого боятися японцям?) також є закони, які захищають японську. У нашій країні рідну мову, на жаль, захищають лише на рівні громадських організацій.
Далі слово взяв поет Віталій Чепіжний, який лише півроку, як переїхав до Нових Санжар. Він розповів, що переїхав із російськомовного міста Кременчук. І пригадав, як ще в радянські часи приїжджі росіяни зневажливо називали місцевих «аборигенами». Розповів Віталій Олександрович і про те, що періоди утисків мови переживали різні народи. Так у Італії тривалий час офіційною мовою лишалася німецька. Італійська ж була мовою базару, мовою низів. Для того, щоб вона вийшла на свій нинішній рівень, італійській знадобилося майже сто років.
— Якщо ви хочете, щоб і українська пройшла такий довгий і тривалий шлях, то можете не робити нічого! — пояснив Віталій Чепіжний. — Але якщо ви бажаєте, щоб мова стала сильною вже сьогодні, потрібно її захищати!
Поетеса, співачка, у минулому — педагог Зінаїда Дітяр поділилися своїм досвідом. Розповіла вона про те, як наша мова почала засмічуватися жаргонними словами та виразами:
— Я працювала у Кременчуцькій колонії для неповнолітніх. Прийшла на перший урок, почала за списком перевіряти присутніх. А мені з останньої парти кричать: «Завязывай!». Я розгубилася, думаю — що зав’язуй? Справа у тому, що раніше такі слова використовували лише на зоні кримінальні елементи, а потім сталося так, що ці слова перейшли у повсякденне життя.
Наймолодша з виступаючих — старшокласниця Анастасія Вакула — розповіла про конкурс української мови імені Петра Яцика. Настя з третього класу брала участь у цьому конкурсі. Перемагала як на районному, так і на обласному етапі, а цього року була і на всеукраїнському.
— Після участі у цьому конкурсі я почала читати і класиків, і сучасників української літератури. І почала писати українською вірші, — зізналася дівчина.
Завершилася зустріч «Молитвою до мови», яку написала українська письменниця і поетеса Катерина Мотрич, а з почуттям та виразністю прочитала Тамара Паттієва.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook


1. koriolan / 26 лютого 2012, 17:41
Как можно защищать то, чего нет?
Посилання на www.vz.ru
2. Майстер / 27 лютого 2012, 17:43
Це лише думка Васермана. Досить суперечлива, до речі. А українська мова є. І, я сподіваюсь, буде.
3. Бувалий / 27 лютого 2012, 18:52
2. Майстер пише:
« думка Васермана»

Чого дивуватись? Компетентність у мовному питанні на рівні інженера-теплофізика. За його логікою Неповноцінними мовами є також білоруська, словацька, сербська, македонська, словенська, русинська, болгарська... Та і до грецької можна придовбатися тільки за те, що в основі її алфавіту лежить кирилиця.
І слава богу, що у Путіна такі політичні консультанти. Ще б наших урядовців туди...
4. KING / 27 лютого 2012, 21:02
Отже виходить, що мови слов’ян-неросіян, які схожі одна з одною - це діалект російської, яка значно відрізняється? Шановний Коріолан, не позортеся, разом з вашим Онотоле. Почитайте хоча б відповідну літературу - є дані що Українська мова зародилася ще в Х-ХІ ст., що значно раніше аніж всі інші слов’янські мови (не враховуючи старослов’янську). Звісно, це часто оспорюється, висовуються різні інші гіпотези, інші думки, але в будь-якому разі про російську мову такі дані ніхто і не називає. Так що думка Вассермана - це просто ще одна думка, не більше того.
5. koriolan / 27 лютого 2012, 22:09
Ба! Знакомые все ники.
Кобелячанина только не хватает (советую ему поменять никнейм; он хоть и патриотичный, но местечковый. За пределами района звучит как-то по-зоофильски).
Но я о другом. О восторженных любителях украинской мовы.
Сдается мне - стань сейчас президентом Украины крымский татарин, и мова у нас в одночасье изменится. На татарскую. Парламент, естественно ее утвердит большинством голосов. Историки вмиг докажут, что мова татар была у нас еще со времен трипольских горшков.
Тамара Патиева (автор хотя бы потрудился назвать человека по отчеству, а не как собачонку какую-то) быстренько спрячет рушныкы над Кобзарем и выставит в красный библиотечный угол труды классика украинской литературы Джамиля такого-то и обязательно проведет заход, прысвяченый дню Риднойи татарськойи мовы.
А перебежный пан Чапижный с умиленным взглядом прочитает свои новые стихи на татарском.
Правда после мероприятия за столом они тихонько произнесут: "Наливай!"
6. Майстер / 28 лютого 2012, 00:02
5. koriolan пише:
«Правда после мероприятия за столом они тихонько произнесут: "Наливай!" »

Це б вам так хотілося?:)
7. New York / 28 лютого 2012, 06:42
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
5. koriolan пише:
«За пределами района звучит как-то по-зоофильски»

Зате мій нік скрізь звучить заїбісь. ))) Мене ж, як одного із українців, за версією Васермана, спонсує Вашингтон. )))
Так от, досить вам вже доказувати аксіому цьому довбойобу! Воно певно щодня дивиться канал "Россия 1" і в нього вже мізки, як у всіх інших путінських дрочерів.
8. koriolan / 28 лютого 2012, 09:42
По Вашему интеллекту и кругозору Вам больше подойдет ник New Vasuki (читайте классику советской литературы), во всяком случае я Вас так идентифицирую.
Повторюсь: Буду рад, если басня Крылова "Обезьяна и зеркало" станет Вашей настольной книгой.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації