Вхід | Реєстрація

З перших уст

З перших уст

Рубрика щотижневих зустрічей Кобеляцької ради ветеранів.

Начальник абонентної групи Кобеляцького філії «Полтаваобленерго» Світлана Кіптіла:

— Постачання електроенергії здійснюється тільки за умови заключення договору. На сьогодні ветеранів, котрі зареєстровані і користуються електричною енергією, налічується 2297 чоловік. І за електроенергію вони сплачують майже стовідсотково. І тільки у семидесяти відсотків населення немає заборгованості по сплаті за електроенергію. З першого лютого тариф за користування електроенергією збільшився. До 150 кіловат тариф по місту 0,2802 грн., а коли людина використає 200 кіловат, то з них 50 кіловат йдуть по підвищеному тарифу — 0,3648 грн.

Запитання. Договір складається на один рік?

Відповідь. Ні, договір складається на три роки. Згодом термін договору можемо продовжити ще на один рік.

Запитання. Який порядок підводу від центральної лінії  до будинку?
Відповідь. Від стовпа до перших ізоляторів підводить «Обленерго», від ізоляторів до вашого будинку підводите ви самі.

Запитання. Чи підвищуватиметься тариф до кінця року?
Відповідь. Від нас нічого не залежить і поки що дати відповідь на це питання не можу.

Заступник начальника пенсійного відділення Кобеляцького району Валентина Ященко:
— З першого січня були проведені перерахунки пенсій. Це значить, що збільшені розміри прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян. А пенсія залежить від прожиткового мінімуму. Якщо в грудні прожитковий мінімум був 800 гривень, то з січня — 822 гривні. Протягом року прожитковий мінімум буде збільшуватися п’ять разів. У квітні він буде 838 гривень, у липні 844, у жовтні 856, у грудні 884 гривень. Якщо пенсія від стажу і від заробітку є більшою, ніж прожитковий мінімум, тоді здійснюється доплата за понаднормативний стаж. Також 28 грудня була прийнята постанова про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих категорій громадян. Вона передбачає зміни розміру надбавок. Учасникам війни так і залишилось — 10 відсотків. Учасникам бойових дій залишилося 25 відсотків. Члени сімей загиблих раніше отримували 36 відсотків від прожиткового мінімуму. Зараз вони отримуватимуть 42 відсотки. Члени сімей померлих інвалідів війни раніше отримували 25 відсотків. Зараз вони отримують 28 відсотків. Члени сімей померлих учасників війни і учасників бойових дій, які за життя мали інвалідність, отримували 10 відсотків, зараз — 12. Інвалідам війни визначено, що розміри їхніх пенсій будуть підвищені на 25 відсотків. Також передбачено, що основні мінімальні розміри пенсій залишаються такими, як і були. Крім того передбачено, що загальний мінімальний розмір пенсії повинен бути у інваліда війни першої групи не менше 285 відсотків від прожиткового мінімуму. Для інвалідів другої групи — 255, третьої — 225 і для учасників бойових дій — 165 відсотків. Також цією постановою передбачено здійснювати виплату дітям війни у розмірі 7 відсотків від прожиткового мінімуму. З ростом прожиткового мінімуму надбавка ця буде збільшуватись, як і всім категоріям пільгових громадян.


Запитання: Яка категорія інвалідів відноситься до категорії А і яка до категорії Б?
Відповідь. Категорію А чи Б визначає медико-соціальна експертна комісія.

Запитання. Які пенсії підлягають індексуванню?
Відповідь. Пенсії індексуються відповідно Закону України «Про індексацію грошових доходів населення». Є затверджений постановою Кабінету Міністрів порядок проведення індексації грошових доходів населення. В ці доходи також входить пенсія. А пенсія, як і всі інші доходи, індексується в межах прожиткового мінімуму.

Запитання. Який прожитковий мінімум для учасника війни і скільки він повинен отримувати доплати?

Відповідь. Прожитковий мінімум з січня 2012 року 822 гривні. Учасники війни отримують доплату десять відсотків від прожиткового мінімуму. Якщо учасник війни нагороджений медаллю, надбавка у нього становить 15 відсотків від прожиткового мінімуму.

Запитання. Який розмір надбавок за особливі заслуги?
Відповідь. Пенсія за особливі заслуги перед Україною також вираховується у відсотках від прожиткового мінімуму. Цей відсоток встановлюється комісією по призначенню такої пенсії, в залежності від нагород, від 20 до 40 відсотків.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 лютого 2012, 08:46 | Кобеляки | Суспільство
1. Марина / 29 лютого 2012, 20:59
Кіпліту звати не Тамара
2. Гість / 29 лютого 2012, 23:02
Світланою її звуть. Але й прізвище в неї не Кіпліта... :-)
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації