Вхід | Реєстрація

Щоб текли річки й малі, й великі

Щоб текли річки й малі, й великі

«Тече річка невеличка, схочу — перескочу». Усім знайомі слова, усім знайома прекрасна пісня. Та чомусь з кожним роком вона не пробуджує романтичні почуття, а все більше й більше навіває невеселі думки. Надто ж актуальними є слова про річку, яку можна перескочити.

Колись дуже давно наші пращури заснували містечко Кобеляки між двома чудовими річками — Ворсклою і Кобелячком. Мудрі й розважливі то були люди. Шкода, що їх імен не зберегла історія. Річки були і захистом від раптових набігів ворогів, і шляхом сполучення, давали воду для пиття, годували рибою. Та часи (а точніше — люди) змінили наші річки не в кращу сторону. Вже давно з них не п’ють воду, майже не ловлять рибу (бо немає). А ще одне таке «розчищення», яке кілька років тому пережила річка Кобелячок — то від неї лише назва залишиться. А за нею і до Ворскли черга дійде.

З року в рік ми чекаємо весняної повені, розливу річок, які мали б почистити русла, поглибити їх та розширити. Але чекаємо марно. Багатим дядькам, які звели котеджі на берегах річок, легше дати команду і в одну ніч скинути воду у Дніпровському басейні, аніж перейматися проблемами довкілля. І скидають воду, і міліють річки. А ми, кобелячани, мовчки і склавши руки за цим спостерігаємо. Між тим, уже й Ворсклу в межах Кобеляк можна вбрід переходити. Про Кобелячок і не кажу: ця річечка влітку взагалі пересихає.

Що ж робити? Як діяти? Добре було б, якби хтось знову вирішив баржею доставляти до Кобеляк щебінь і гранвідсів та й почистив би русло річки. А як не знайдемо такого бізнесмена? Мені здається, що можна знайти установу чи організацію, котра мала б земснаряд. Нехай би вони чистили русло, а пісок продавали. Цей будматеріал нині добру ціну має. Ось таким чином і бізнесу, і громаді взаємна вигода з’явилась би.

Можливо, у когось із земляків є інша точка зору, своє бачення вирішення проблеми. Будь-ласка, не будьте байдужими, висловіться на сторінках газети. Може, разом ми знайдемо вихід із загрозливої ситуації. І наші внуки ще купатимуться у Ворсклі та Кобелячкові.


Від редакції: з проханням прокоментував звернення Миколи Тереніна ми звернулись до секретаря міськради Сергія Галушка. Сергій Станіславович в цілому підтримав ініціативу жителя Кобеляк. Щоправда, при цьому зазначив, що проблема із незадовільним станом річок існує у всій державі. А її вирішення потребує гігантських капіталовкладень. Жоден місцевий бюджет роботи з розчищення річок «не потягне». Також Сергій Галушко зазначив: «На жаль, мушу розчарувати Миколу Тереніна та його однодумців в одній частині його в цілому благородного задуму: дослідження, котрі проводили гідрологи в руслах річок Кобелячок і Ворскла, продемонстрували, що піску там немає. Точніше, він є, але в мізерній кількості. Тобто, окупити відповідні роботи за рахунок продажу піску не вдасться».


Автор: Микола ТЕРЕНІН


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 березня 2012, 09:09 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації