Вхід | Реєстрація

На півроку молодший… за самого себе

На півроку молодший… за самого себе

19-го лютого у центрі Нових Санжар пройшла виставка здоров’я. Її відвідувачам можна було не лише дізнатися багато корисного про здоровий спосіб життя, але й після кількох тестів визначити свій біологічний вік.

Організували виставку у приміщенні новосанжарської церкви адвентистів Сьомого дня. Але прийти на неї могли не лише віряни цієї церкви, але і всі бажаючі. Вирушили на виставку і ми, аби дізнатися більше про правильне харчування, лікування водою та взагалі здоровий спосіб життя. І, звісно ж, було цікаво визначити: чи співпадає біологічний вік тіла із реальним.

На вході до приміщення консультанти вручали кожному відвідувачу такий собі листок-картку. На ньому вказували прізвище та ім’я «пацієнта», якому належало пройти кілька нескладних вимірювальних процедур та тестів. Всього того дня знайшлося 29 бажаючих визначити, наскільки зношеним чи збереженим є їхнє власне тіло.

Спочатку відвідувачам пропонували визначити зріст та вагу. У автора при зрості 171 см вага склала 71 кілограм. Далі журналісту виміряли тиск та дали до рук якийсь чудернацький прилад, схожий на штурвал літака. У нього попередньо ввели дані ваги та зросту. Як визначила консультант-фахівець, відсоток надлишкової маси тіла виявився у межах норми - 24,6 відсотки. Але ідеальним був би дещо менший - 22 відсотки. Тобто, кількох кілограмів можна було б і позбутися.

Доки автор стояв у черзі на останню — фізичну процедуру, йому прочитали коротку лекцію про значення та користь води. Запам’ятав, що пити треба багато, бажано очищеної або відстояної води. Але якщо немає фільтру або нема часу відстоювати, то краще все ж таки попити води з-під крану, ніж не пити зовсім.

Фізичною вправою була така собі «Проба на сходинці». Приємний дядечко-консультант спочатку вимірював частоту пульсу у стані спокою, потім пропонував піднятися на 5 поверх. Тобто 120 разів піднятися і спуститися із гумової сходинки, яка лежала на підлозі. Після «підйому» консультант знову рахував пульс. Потім давав обстежуваному кілька хвилин відпочити і міряв пульс втретє. У автора спочатку було 72 удари за хвилину, потім 120 і нарешті 60. За запевненням дядечка — результат відмінний.

— Він свідчить про те, що сердечний м’яз достатньо сильний і адекватно реагує на навантаження, — пояснив консультант.

Після усіх процедур та тестів автору лишалося відповісти на кілька питань і дізнатися свій біологічний вік. Як «плюс» журналістові зарахували відсутність шкідливих звичок, як «мінус» — середню тривалість сну меншу за 8-9 годин та відсутність повноцінного сніданку. За переконаннями полтавських консультантів, саме сніданок має бути найголовнішим серед трьох прийомів їжі. А вечеря, навпаки, має бути легкою і некалорійною. У автора, на жаль, часто трапляється навпаки. Можливо, саме через ці фактори його біологічний вік не набагато нижчий за реальний - 28,5 років проти 29.

Після тестів та процедур учасникам виставки запропонували прослухати лекцію про здорове та правильне  харчування. З неї автор також виніс для себе кілька важливих тез. По-перше, обов’язково потрібно снідати. По-друге, прийомів їжі повинно бути три. По-третє, між ними не має бути ніяких перекусів, включаючи пиття чаю чи смакування яблуком. Ну і, звичайно, їсти потрібно здорову, нежирну та корисну їжу. Можливо, якщо сам автор протягом року дотримуватиметься такого режиму харчування і буде спати потрібну кількість годин, то до наступного лютого він має шанс суттєво помолодшати. Принаймні, біологічно:).


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 березня 2012, 13:22 | Нові Cанжари | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації