Вхід | Реєстрація

«Жінки не йдуть у політику. Бо це брудна справа»

«Жінки не йдуть у політику. Бо це брудна справа»

Депутат новосанжарської районної ради від «Фронту змін» Вікторія Овчаренко побувала на семінарі, який проходив у місті Буча Київської області. Там жінкам, які йдуть у владу, розповідали про те, що має знати жінка-політик.
Семінар проходив із 16 по 18 лютого. Окрім українських жінок-депутатів, на форумі були присутні координатори з інших держав. Надзвичайний і Повноважний посол Фінляндії в Україні Ар’я Макконен розповіла своїм колегам-українкам про участь жінок у владі у Фінляндії.
— Найбільше, що вражає, — у них немає корупції, — розповідає Вікторія Овчаренко, — 43 відсотки усіх представників влади — жінки. А у таких галузях, як культура, освіта, охорона здоров’я жінки займають 72 % місць. Крім цього, у них є інші відмінності від нас. В Україні, якщо жінка йде у політику, вона приймає чоловічі правила гри. У Фінляндії жінка і при владі лишається жінкою.
У тій-таки Фінляндії жінка може вільно займатися політикою, але водночас бути і матір’ю. Якщо у самої Ар’є дітей немає, то у її колеги-політика семеро дітей і це не заважає їй підніматися кар’єрними сходами.
На навчанні обговорили причини того, що в Україні до політики йде не так багато жінок.  Це тому, що у нашій країні політика — такий собі закритий чоловічий клуб.
— Жінки не йдуть у політику, бо це брудна справа, — пояснює Вікторія Овчаренко, — якби вона була більш прозорою та чистою, то й жінок у ній було б більше.
Для самої Вікторії Овчаренко висунення своєї кандидатури на виборах депутатів  районної ради було першим кроком до влади. І поки що останнім.
— Сама б я не хотіла йти у вищі ешелони влади — у обласну чи Верховну Раду, — зізнається Вікторія Овчаренко, — але переконана, що жінки повинні там бути. Хоча б для того, щоб дисциплінувати чоловіків. Бо вони там часто забувають про елементарні правила поведінки — б’ються, кричать. Перед жінкою все ж таки соромно так себе поводити.
Якщо проаналізувати участь жінок у владі на нашому  районному рівні, то можна підрахувати, що з 58 депутатів Новосанжарської районної ради — 12 жінок, що складає близько 20 відсотків. Із 29 сільських голів — 9  жінок. Це складає близько 31 відсотка. Тобто, можна зробити висновок, що принаймні новосанжарське самоврядування прямує до гендерної рівності. А от у Верховній Раді з 450 депутатів лише 38 жінок, що складає всього 8 відсотків. Напевно, там політика більш брудна, ніж на місцевому рівні. Тому й жінки туди йдуть не так охоче. Можливо, вибори 2012-го року змінять відсоткове співвідношення статей у стінах парламенту. Але чи стане від того прозорішою політика?


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 березня 2012, 18:53 | Нові Cанжари | Політика
1. політик / 2 березня 2012, 19:25
Якби такі семінари проводили б для жінок- депутатів всіх рівнів,то й рівень політосвіти був би значно вищий.
В сільських радах жінок багато,але вони більше для кількості,а також і сільському голові легше керувати,любе рішення приймуть,головне хорошо попросити.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації