Вхід | Реєстрація

Славні справи Автозаводської районної організації ветеранів війни, праці та військової служби

Славні справи Автозаводської районної організації ветеранів війни, праці та військової служби

1. За ініціативи голови Автозаводської районної ради Володимира Коваленко в 2007 році було започатковано проект «Пам’ять про війну єднає». Визначено 8 шкіл та Кременчуцький ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою Полтавської обласної ради, в яких створено пошукові загони і ведеться науково-дослідницька робота. В якості консультантів проекту були задіяні ветерани Великої Вітчизняної війни.

За минулий час досліджено бойові шляхи частин від початку їх створення до кінця війни, встановлено командний та рядовий склад, відзнаки та нагороди героїв. Проведено багато зустрічей з ветеранами війни, свідками бойових дій, створено музеї військових частин. Ця пошукова робота є проявом глибокої поваги до фронтовиків, збереження славних традицій старшого покоління.

2. В розвиток цього проекту 25 вересня 2008 року відбулось урочисте відкриття музею військової техніки під відкритим небом в парку Миру, на якому були присутні високі гості – урядовці, депутати різних рівнів, педагоги, учнівська молодь, та найбільш шановані ветерани війни і праці. Нині музей став місцем повчальних уроків з історії війни, подивитися на його експонати приходять кременчужани та приїжджають жителі інших міст.

У серпні 2009 року на підставі рішення журі конкурсу на кращі будинки і споруди, збудовані та прийняті в експлуатацію на території України в 2008 році, об’єкту Автозаводського району «Меморіальний комплекс «Алея Слави та Музей Військової техніки під відкритим небом на території парку Миру в місті Кременчуці» Міністерством регіонального розвитку та будівництва України присуджено ІІ місце в номінації «Культурно-освітні та розважальні об’єкти».

3. Для ветеранів щорічно проводились танцювальні конкурси в парку Миру.

4. На честь Дня Перемоги, Дня визволення м. Кременчука та 65-ої річниці визволення України від фашистських загарбників проводяться огляди-конкурси музеїв бойової слави шкіл Автозаводського району. Кращим музеям за підсумками огляду було вручено дипломи та дублікати бойових прапорів частин, які визволяли м. Кременчук для почесного зберігання.

5. Вперше на честь святкування цієї дати була проведена Естафета Великої Перемоги, в якій прийняло участь більше 7 тисяч мешканців міста. Цей цикл розпочався за 45 днів до Дня Великої Перемоги, під час якого була урочисто пронесена велетенська Георгіївська стрічка, на якій залишили свої підписи ветерани Великої Вітчизняної війни та учасники бойових дій.

6. Відбулось урочисте вручення ювілейних медалей більше 4-ом тисячам ветеранів Великої Вітчизняної війни.

7. У 2010 році відбулось урочисте відкриття в парку Миру Гонгу Миру, за участю голови організації ветеранів України, депутата Верховної Ради Петра Цебенка, послів Індонезії, Малайзії, керівництва міста та Автозаводського району, ветеранів війни, учнівства і студентства.

Голова організації ветеранів Полтавської області Олексій Мельник висловив вдячність голові Автозаводської районної ради Володимиру Коваленку, його заступникам  Віталію Добрунову, Григорію Брижасі за постійне піклування про ветеранів району і активну участь в героїко-патріотичному вихованні молоді.

8. Щорічно, при сприянні депутатів міської та районної рад, підприємців, керівників установ при активній участі ветеранів Великої Вітчизняної війни в кожному з 13-ти мікрорайонів Автозаводського району з нагоди Дня Перемоги та Дня визволення міста проводяться свята вулиць, назви яких пов’язані з Великою Вітчизняною війною.

9. Щорічно у травні і вересні ветерани приймають участь в мітингу-параді на проспекті Полтавському, де вшановується пам’ять про загиблих в роки Великої Вітчизняної війни та організовується солдатський привал.

10. Традиційним у травні і вересні став урочистий прийом ветеранів, учасників бойових дій головою ради Автозаводського району Коваленком Володимиром Миколайовичем, ветерани одержують поздоровлення, подарунки і радість спілкування.

11. З метою збереження історичної пам’яті про Велику Вітчизняну війну, зв’язку поколінь та зміцнення дружніх українсько-російських відносин, в 2011 році делегації ветеранів та пошукових загонів відвідали місця формування військових частин, що звільняли Кременчук, а саме: місто Москву, Пєтушки, Ногінськ, місто Подольськ, Острогожськ. Вони привезли частку землі, политу кров’ю воїнів, загиблих у боях за визволення Батьківщини.

27 вересня 2011 року на святкування 68-ї річниці визволення Кременчука від фашистських загарбників відбувся зворотній візит делегації з Російської Федерації. Членилелегації побували на урочистому церемоніалі в парку Миру, де навіки об’єдналась священна українська та російська земля на кургані Меморіалу Слави.

12. Влітку 2011 року в парку Миру біля Алеї Слави Перший секретар Посольства Росії в Україні вручив нагороди дев’ятьом ветеранам, які приймали участь в звільненні Ленінграду від блокади.

13. З 2007 року у спортивно-оздоровчому комплексі «Супутник» Автозаводська районна рада ініціювала відпочинок-оздоровлення пенсіонерів - ветеранів війни і праці, активістів ветеранської організації району. Кількість відпочиваючих пенсіонерів з кожним роком зростає. Починали оздоровлення 50 чоловік, минулого року оздоровилось 440 ветеранів, а цього року до СОК «Супутник» протягом чотирьох табірних змін буде запрошено на оздоровлення 500 ветеранів.

Крім того, ветерани мають можливість відпочити і оздоровитись в СОК «Супутник» на одноденному відпочинку взимку.

14. Взимку 2010 року на прохання ветеранів селища Молодіжне було урочисто відкрито філію територіального центру по обслуговуванню літніх людей. В цьому році продовжується робота по організації спеціальної виїзної медичної бригади обласного госпіталю ветеранів Великої Вітчизняної війни у віддалених мікрорайонах. Мали змогу пройти курс лікування у мобільному госпіталі пенсіонери з Лашків, Ревівки, мікрорайонів № 9,10,11,16 та філії 8 мікрорайону.

15. Автозаводська районна рада ветеранів провела збори по підготовці волонтерів району на базі медичного коледжу та терцентру, на яких було підготовлено 78 волонтерів. А всього понад 130 волонтерів у районі обслуговують 863 малорухомих ветеранів.

16. В Автозаводському районі в березні 2009 року був урочисто відкритий другий в Україні Університет Третього віку. 100 пенсіонерів отримали можливість навчатися на трьох факультетах, розширювати свої знання з медицини, історії України, комп’ютерної грамоти. А з цього навчального року було додатково відкрито новий мистецький факультет. Цікаво і змістовно проходять заняття зі студентами-ветеранами щочетверга у приміщенні Кременчуцького інституту Дніпропетровського університету ім. Альфреда Нобеля. Під час навчання поруч з ветеранами – молодь, студентство, з якими проводяться спільні Дні довкілля, Дні здоров`я, фізкультури та спорту.

17. Спільно з спортивним комітетом Автозаводського району Рада ветеранів проводить турніри з шахів серед ветеранів та учнів шкіл. На останньому турнірі приймало участь 38 учасників. Ветерани також із задоволенням приймають участь в спортивних змаганнях «Тато, мама, я – спортивна сім’я»

18. В навчальних закладах району постійно проводяться уроки мужності, в яких беруть участь ветерани, депутати міської та районної рад.

19. З метою виховання у молоді поважного ставлення до праці, високої пошани і поваги до трудівників в Автозаводському районі минулого року започатковано проект за участю учнівської та студентської молоді «До всіх вершин життя проводить праця!». Спільно з радами ветеранів учні досліджують життєвий та трудовий шлях 8 Героїв Соціалістичної Праці, які відбудовували наше місто. 3 листопада 2011 року Меморіальний комплекс Парку Миру поповнився новим об’єктом – Алеєю Героїв Праці.

20. Рада ветеранів постійно організовує для ветенарів екскурсіях по місцям Бойової Слави: Київ, Келєберда, Дереївка, Кам’яні Потоки ,Полтава, Шумейково.

21. В Автозаводському районі проводяться огляди-конкурси художньої самодіяльності серед первинних ветеранських організацій в честь Великої Перемоги.

 


Автор: Віктор Крук


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 березня 2012, 14:05 | Кременчук | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації