Вхід | Реєстрація

Їжачки теж хворіють на сказ

Їжачки теж хворіють на сказ

За 2011 рік в Україні зареєстровано 6 випадків захворювань людей на сказ.Серед постраждалих — 2 дитини. Люди постраждали від домашніх собак і котів, від бродячих кота і собаки, від лисиці. За медичною допомогою з приводу нападів тварин не зверталися.

У Полтавській області захворювання людини на сказ востаннє зареєстровано у 2003 році у Лохвицькому районі (жінка після укусів домашнього скаженого собаки за медичною допомогою не зверталася).
Упродовж багатьох років ситуація зі сказу в області була напруженою (від 119 до 213 випадків сказу на рік серед котів, собак і лисиць). Тільки з 2009 року ситуація значно покращилася. Це було пов’язано з фінансуванням з Державного бюджету програмних заходів профілактики сказу шляхом пероральної імунізації тварин на великих площах області. Ці міроприємства активно проводилися фахівцями ветеринарної медицини спільно з мисливцями та працівниками лісового господарства.
Випадки захворювання на сказ у 2011 році зареєстровані у 13 районах, в тому числі й у Кобеляцькому. Протягом року за антирабічною допомогою звернулось 2808 жителів області.

Постраждали від собак 1977 осіб, від котів — 634 (від котів що мають хазяїв — 514, від бездоглядних котів —120 осіб), від сільгосптварин — 83 особи (із них хворих на сказ — 20), від домашніх декоративних гризунів — 16 осіб. Від диких тварин постраждало 98 осіб.

Що стосується ситуації в Кобеляцькому районі, то за рік за медичною допомогою звернулася 81 особа (в тому числі 16 дітей). Постраждало від хворих на сказ тварин 13 чоловік. Отримали ушкодження від собак 46 осіб (в тому числі від бездоглядних —12). Від котів постраждало 11 чоловік (від бездоглядних — 2).

У районі зареєстровано 3 населених пункти, неблагополучних щодо сказу тварин: села Григоро-Бригадирівка, Канави, Деменки.

За 2 місяці цього року звернулися по медичну допомогу 6 осіб. Двоє отримали ушкодження від бездоглядних тварин.

Антирабічне лікування — це дуже фінансово-затратний вид профілактики сказу. Курс лікування одного чоловіка в минулому році коштував 360 грн. за 6 щеплень, а в цьому році вартість лікування складає 540 грн. Іноді вакцина отримується централізовано за рахунок Держбюджету, а в основному вакцину закупляють малими партіями за кошти місцевого бюджету.

Тому саме краще виконувати заходи профілактики сказу, обережно поводитись з тваринами, уникати контакту з бездоглядними собаками та котами. А маленьких діток хочу додатково застерегти, що і їжачки теж можуть бути хворими на сказ (в 2011 році на Полтавщині було зареєстровано 10 постраждалих від укусів їжаками).


Автор: Валентина Семиног, головний державний санітарний лікар Кобеляцького району


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 березня 2012, 15:44 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації