Вхід | Реєстрація

Подорож у зимові Карпати

Подорож у зимові Карпати

Для чого люди ходять в походи, вибираючи іноді такі маршрути, на які «нормальну» людину ні за що у світі не витягнеш? Для чого взагалі виникає потреба ходити з важким рюкзаком за плечима, часом у дуже складних, далеко не комфортних умовах, на вогнищі готувати їжу, спати в мішку? Для чого бігати за примхливою дамою «Романтикою»?
Але з року в рік росте кількість подорожуючих людей. Туризм у нашій державі - це відпочинок, щедро обдарований природою та історією країни, кожен куточок якої унікальний по-своєму; це захоплюючі екскурсії по історичних пам’ятках, походи по гірських масивах Карпат і Криму, і ще багато цікавого.
Туристський клуб «Меридіан’88» Бутенківської ЗОШ І-ІІІ ст. та гуртківці Кобеляцької районної станції юних туристів  уже  другий десяток років активно здійснюють подорожі по щедро обдарованій природою та історією рідній землі.  Кожен учасник клубу може знайти заняття до душі,  за різними напрямками роботи. Особливо пощастило тим вихованцям «Меридіана» та райСЮТур, які мають можливість мандрувати зі своїми керівниками кращими куточками України. І ось нова поїздка. Група туристсько-краєзнавчого об’єднання у кількості 12 осіб з 10 по 19 лютого 2012 року здійснила подорож  в Карпати - до колишньої Гуцульської республіки - села Лазещини (Рахівський район, Закарпатська область).
Подолавши тридцятигодинний переїзд, ми одразу обрали  екстремальний вид відпочинку - сходженням на Говерлу, найвищу гору України (2061 м.). Літом  на вершину Говерли щодня піднімаються сотні туристів різного віку. Взимку - завжди варто пам’ятати — гори не вибачають легковажності. Тому тільки при добрій фізичній підготовці та наявності відповідного спорядження 13 лютого група у складі шести чоловік здійснила сходження на найвищу вершину українських Карпат. Довжина маршруту від залізничної станції Лазещина до вершини становить 16 км. Це найлегший, хоча і досить довгий шлях сходження на гору Говерлу. Мабуть не кожен з тих, хто здійснював підйом, мав можливість насолоджуватися неймовірною красою гір та лісів. Взагалі погода у Карпатах змінюється кожні 15 хвилин. Як часто буває - гори можуть внести свої погодні корективи, але, мабуть, самим Богом був подарований нам чудовий  сонячний день.
Останні метри підйому важкі і бентежні. Проте, підбадьорюючи один одного, ми все ж здолали складні перешкоди. І ось, нарешті, вершина...  Яких тільки вигуків радості тут не почуєш! Емоції зашкалюють! Дух перехоплює від величавої неземної краси, заради якої варто піднятись на Говерлу хоча б раз у житті. Комбінація зелених соснових лісі  і сліпучо білого снігу віддалених карпатських хребтів залишає в пам’яті людей незабутнє враження.
Як не дивно, спуск виявився набагато легшим, ніж підйом, і ми швиденько дійшли до свого місця проживання.
Наступного дня вирушили у ще одну захоплюючу подорож. Драгобрат  - спортивно-тренувальну база розташована споруда  неподалік села Ясиня на висоті 1450 м. До бази можна доїхати лише на транспорті підвищеної прохідності, але частину маршруту ми долали самостійно. Це унікальна карпатська полонина, багатство якої — достаток снігу. Майже завжди лижний сезон тут починається в грудні, а закінчується у квітні. З гори Стіг ( 1701 м) відкривається чудовий краєвид на Чорногірський хребет - гору Петрос і Говерлу.
Поміж іншим, ми не забували про знайомство з гуцульським побутом, про дослідження природи, відкриття потаємних та затишних місцин. У цьому нам допоміг директор Лазещинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Іван Бунтушак, завдяки якому  на базі школи було створено музей побуту та народних музичних інструментів.
На завершення нашої подорожі ми відвідали найбільше місто-музей України - Львів. Це місто, як справжній діамант Східної Європи, нагадує музей під відкритим небом, у якому знаходиться 2000 історичних, архітектурних і культурних пам’яток. Щоб відвідати всі їх потрібно було не один день. Та за невеликий проміжок часу ми пройнялися своєрідним характером міста, його історією і культурою.
 Отже, цю подорож по праву можна назвати однією з найцікавіших та найнасиченіших. На шляху ми неодноразово зустрічали туристів з інших міст України, іноземців, людей різних вікових груп. Карпатський край - дуже цікавий і різноманітний регіон - на маленькій ділянці землі зібрано багато красивих та визначних пам’яток природного і рукотворного походження. За один  день ви можете бути на гордих вершинах гір, потім пройти безкраїми лісами  і завітати до одного із гуцульських сіл. Тож — вперед, до чистого повітря, радості руху, фізичного навантаження, спокою, роздумів, єднання з природою, романтики нічного вогнища, дружньої пісні під гітару.


Автор: Ігор Кордіяк, керівник гуртків Кобеляцької районної станції юних туристів


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 березня 2012, 18:30 | Кобеляки | Цікаве
1. Вуйко / 15 березня 2012, 18:36
Молодці!..
2. Коха / 17 березня 2012, 11:27
Хочу в похід?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації