Вхід | Реєстрація

Чи важко бути законослухняним?

Читач певно помітив, що в цьому номері «ЕХО» багато уваги приділено конфлікту навколо системи охорони правопорядку і правосуддя. Конфлікт цей нібито і суто містечковий, районного масштабу. В ньому багато наносного, особистого і суб’єктивного. Багато зайвого бруду і компромату. Аж до переходу від суті справи до обговорення особистого життя.
І багато поважних та розумних людей говорять: «То все дурниці. Не потрібно ні районій владі, ні громадськості втручатись в ті міліцейсько-суддівські розбори». Дійсно, українське законодавство не передбачає впливу органів місцевого самоврядування в роботу міліції та прокуратури, надто ж — суду.
Добре це чи погано? Дискутувати на цю тему можна до безконечності. І навряд чи можна зробити однозначний висновок. Пригадався недавно побачений американський фільм «Законослухняний громадянин». Там двоє злочинців на очах, на перший погляд, пересічного американця, вбивають його рідних. А потім після угоди між вбивцею, адвокатами, прокурором та суддею перший отримує символічний тюремний строк.
Але пересічний американець виявляється супер-пупер спецагентом, суспільним спецназом при десанті. І він починає методично і вигадливо вбивати. Ріже на 25 шматочків вбивцю своєї рідні, а потім замуровує живцем, перекриває кисень, висаджує в повітря, розстрілює з робота кулеметника всіх інших учасників угоди. Аж доки прокурор, зрозумівши, що по закону месника-вбивцю не зупинити, спалює йог напалмом.
Одним словом — суцільна груба американщина. Що хотів донести до світу режисер, зрозуміти важко. Можливо те, що коло зла розривається лише добром. Але справа не в цьому. В одному епізоді мер Філадельфії, міста, де відбуваються події, буквально кричить на начальника поліції та окружного прокурора. Мовляв, такі-сякі, нічого не робите, я вас із роботи вижену. Нагадуємо — в США мера вибирають люди, а він затверджує керівників місцевих відомств.
Ви уявляєте, щоб в Кобеляках міський голова чи голова райради вимагав якихось дій від прокурора чи начальника міліції? Правильно — не уявляєте. Тому що в нього таких повноважень немає. Міліціонер підкоряється лише міліціонеру, прокурор — прокурору, суддя — судді. І впливу громадськості на них немає ніякого. І якщо раптом громадянин зіткнеться з несправедливість системи, то… То можна виграти 8 судів, але система все це проігнорує.
Що ж нам залишається? Можна, як герой американського фільму, стати месником і всіх знищити. Але ж не всі є суперменами. Та й вбивати людей, навіть безсовісних — це якось неправильно.

Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 грудня 2009, 13:27 | Полтавщина | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації