Вхід | Реєстрація

Паводки Кобелякам не загрожують

У зв’язку з підвищенням температури журналісти «ЕХО» дізнавалися, чи очікуються на території Кобеляцького району паводки.

З цим питанням ми звернулися до начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій райдержадміністрації Олександра Лисенка. Він повідомив, що станом на 19 березня випадків підтоплень населених пунктів не зареєстровано.

— Для підтримання постійної готовності до оперативного реагування на надзвичайні ситуації весняного періоду в райдержадміністрації проводяться відповідні заходи, — каже Олександр Михайлович. — А саме, уточнені всі сили і засоби, які можуть бути залучені до пропуску льодоходу і весняної повені. Також проведено два засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, та інші організаційні і планові заходи.

Що стосується погоди, то Олександр Лисенко нас запевнив, що на найближчі десять днів погода стабільна і різкого підвищення або спаду температури не очікується.
Що робити під час повені?
З місць, яким загрожує повінь, населення евакуюється. Про загрозу повені населення оповіщається завчасно. Про початок і порядок евакуації населення оповіщається з використанням місцевих радіотрансляційних мереж і телебачення, через адміністрацію об’єктів господарювання.
Населенню повідомляються місця розгортання збірних евакуаційних пунктів. Строки прибуття на ці пункти, маршрути руху під час евакуації пішим порядком, а також інші відомості.

Перш ніж покинути будинки, перенесіть на верхні поверхи або горища все, що може зіпсувати вода, вимикніть світло і газ.

Захопіть із собою документи, найнеобхідніші речі, невеликий запас продуктів і води, прибудьте на місце збору.

У разі необхідності евакуацію продовжують на ботах, баржах, катерах, човнах, інших плавальних засобах. Входити в човен слід по одному, ступаючи на середину настилу. Розсаджуватись — за вказівкою старшого. Переповнювати рятувальні засоби не можна, оскільки це загрожує безпеці рятувальників і тих, хто підлягає рятуванню.

Переправа людей по воді без плавальних засобів дозволяється тільки там, де є визначений брід глибиною не більше 1 метра.

Потрапивши у воду, треба відразу ж пливти до найближчого незатопленого місця. Слід бути дуже уважним, щоб не вдаритись об предмети, які можуть бути під водою або плавати поряд. У залитому водою чагарнику, густій високій траві не варто робити різких рухів, бо можна заплутатись. Краще пливти на спині.

Врятованих треба перевдягнути в сухий, теплий одяг, дати заспокійливі засоби. Якщо людина не дихає, їй роблять штучне дихання.
Що робити під час підтоплення?
При загрозі підтоплення необхідно вжити заходи щодо рятування майна і матеріальних цінностей. Для цього перенесіть речі на верхні поверхи або горище. Зробіть запас продовольства, медичних препаратів, води, сірників.
Захистіть будинок, підвал чи погріб мішками з піском та іншими бар’єрами.
Підготуйте змінний одяг та водонепроникне взуття. По можливості проведіть заходи щодо відведення води з подвір’я. Підготуйте матеріал, який знадобиться для будівництва пішохідних проходів. Переженіть худобу на підвищену місцевість.
Опинившись в зоні підтоплення, зберігайте спокій. Коли рівень води дозволяє, всі переміщення виконуйте повільно по добре знайомим місцям, щоб не опинитись в місцях, які можуть загрожувати життю.
У разі, коли рівень води підвищиться і вона потрапить у житлові приміщення, вимкніть в будинку електрику та газ. Візьміть з собою документи, запас їжі та необхідні речі і на час підтоплення переїдьте до близьких та знайомих або в місця, відведені органами влади.

Після того, як спаде вода, переконайтесь, що ваше житло не отримало внаслідок підтоплення ніяких ушкоджень та не загрожує заваленням. Не користуйтесь електромережею до повного осушення будинку. Обов’язково кип’ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені.
Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію. Здійснюйте осушення затоплених підвальних приміщень поетапно, з розрахунку 1/3 об’єму води на добу. Електроприладами можна користуватися тільки після їх ретельного просушування. Заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою. Все майно, що було пошкоджено водою, підлягає дезінфекції.

З питань проведення рятувальних робіт та ліквідації наслідків підтоплення звертайтесь за телефонами 101, (0532) 56-00-96, 1577.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 березня 2012, 16:31 | Кобеляки | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації