Вхід | Реєстрація

«Де мої 500 гривень?»

«Де мої 500 гривень?»

Мисливці із Великих Солонців та Зачепилівки хочуть вийти зі складу районної організації УТМР. Але їх переконують — для самостійної організації полювання у них не вистачить коштів.
18-го березня у Великих Солонцях відбулася зустріч між мисливцями місцевого колективу та керівником обласної організації УТМР Костянтином Боровиком. Приїхав він не сам, а з директором Новосанжарського УТМР Віктором Бабичем. Цей візит до Великих Солонців був викликаний наступною причиною — деякі з місцевих мисливців вирішили вийти із УТМР та створити свою власну організацію для полювання.
За тиждень до цього у Солонцях пройшла перша зустріч мисливців. Багато з них висловили незадоволення нинішнім станом справ із полюванням. До того ж, за словами місцевих мисливців, нещодавно у них з’явилася альтернатива. Нібито один із заможних уродженців Великих Солонців планує вкласти 15 тисяч гривень у мисливські угіддя сільської ради. Щоб мати можливість полювати і, водночас, не бути ні від кого залежним. Але, щоб це зробити, спочатку потрібно відділитися від районного товариства УТМР.
18-го березня зустріч почалася із виступу Віктора Бабича. Він одразу ж почав переконувати мисливців у тому, що роботу свою виконує чесно і для нарікань на його адресу просто немає причин.
— Я перед будь-яким членом товариства готовий прозвітуватися до копійки, — запевнив він Віктор Дмитрович. — Там, на минулій зустрічі, були вигуки щодо землі. Я готовий дати любому хоч 15 гектарів. Там, ви знаєте, весною заливає, нічого, окрім пшениці, сіяти ніяк. Беріть, сійте і подивитесь — що зможете заробити!
Від питань господарських Віктор Бабич перейшов до мисливських. Нагадав, що цього року виростили 12 кабанчиків, 6 з яких відстріляли мисливці районного товариства. Що загалом полювання у районі є і усе для нього УТМР організовує. Але присутніх у залі мисливців, яких цього разу зібралося близько двадцяти чоловік, виступ Бабича, очевидно, не переконав.
— Я заплатив у цьому році 500 гривень! Де вони ділися?! Куди пішли?! — запально спитав один із великосолонцівських мисливців. — Відходити ми будемо від тебе! Та й усе.
Ще один солончанин  — Михайло Булиш —поцікавився неточностями у фінансових розрахунках Віктора Бабича.
— Ви сказали, що в районі сім єгерів і вони отримують по 900 гривень заробітної плати. А на минулій зустрічі тут був єгер, який казав, що отримує 0,3 ставки — 300 гривень!
Далі практично кожен з присутніх мисливців почав нарікати на роботу як самого Віктора Бабича, так і районної організації вцілому.
— Відходи вивезли тільки у ту неділю. До цього — нічого не було!
— Та як же не було — постійно розвозили!
— Що ви нам розказуєте — ми ж тут живемо, тут! І все бачимо!
Суперечку досить різко перервав Костянтин Боровик.
— Я не для того сюди їхав, щоб слухати як ви кричите, — заявив він, — ви тут говорите про речі, у яких не зовсім орієнтуєтеся. Ви знаєте, що на 66 тисяч гектарів мисливських угідь району районна організація УТМР повинна вкладати 250 тисяч гривень?! А ви заробили лише 220 тисяч! Є ж закон, який встановлює правила гри. Є розрахунки — яку суму треба вкласти у гектар угідь, щоб потім організувати нормальне полювання!
Коли далі зайшла мова про те, що у цьому році повинно відбутися перезакріплення мисливських угідь, Костянтин Боровик взагалі видав мисливцям досить неоднозначну інформацію.
— Ви знаєте, що сьогодні немає законодавчого механізму цього перезакріплення? Для цього потрібне погодження або постійного користувача, або кожного з власників паїв!
Щодо бажання місцевих мисливців відокремитись від організації і Костянтин Боровик, і Віктор Бабич висловлювалися однозначно — якщо хочете, то відходьте. Але нічого у вас з того не вийде.
— На 3 тисячі гектар вам потрібно буде вкласти 40 тисяч гривень! — знову повернувся до цифр Костянтин Боровик. — А що можна відстріляти з такої площі? Нічого!
Не знаю, чи встигли мисливці провести у голові потрібні розрахунки, але ми спробували перевірити слова головного мисливця області. Отже, якщо на 66 тисяч гектар потрібно вкладати 250 тисяч гривень, то скільки треба на 3 тисячі гектарів?
1. 66 тисяч/3 тисячі — 22 (ми визначили у скільки разів меншою є площа угіддь)
2. 250 тисяч/22 — 11363 (дізнались суму, яку треба вкласти у 3 тисячі га).
Можливо, при наших розрахунках ми не врахували якихсь нюансів, відомих Костянтину Боровику, але все одно вийшло набагато менше, ніж названі ним 40 тисяч гривень.
Мисливці, можливо, таких підрахунків і не проводили, але стояли на своєму.
— Ми будемо відходити і вкладати свої кошти!
Втім, Костянтин Боровик запевняв їх, що ніякої потреби відходити немає. За його словами, обласне товариство працює чи не найкраще в Україні. І буде надалі претендувати на продовження терміну угод по мисливським угіддям.
Але і тут місцевим мисливцям було, що сказати.
— Уже ж піврайону «Кречету» віддали! — нагадав один із присутніх. — Кустолове, Кунцеве, Полузір’я, Перещепину! Це ж не простий мисливець рішав!
Не дивлячись на бурхливі емоції та тривале обговорення зустріч, зрештою, завершилась нічим. Керівництво поїхало готуватись до майбутнього перезакріплення. Мисливці — далі виношувати свої плани для облаштування нормального полювання. Питання відділення поки що лишилося відкритим. Проблема наразі ще й у тому, що між мисливцями немає єдності. Незадоволені нинішніми умовами практично усі, але говорять про це вголос одиниці. Дуже схоже на ситуацію в нашій країні.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 березня 2012, 16:20 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації