Вхід | Реєстрація

Пам’ятник «кривавому механіку» не демонтують

Пам’ятник «кривавому механіку» не демонтують

У селі Галущина Гребля іще з радянських часів стоїть пам’ятник одному з найближчих соратників Леніна — Якову Свердлову. Один із депутатів сільської ради переконаний, що його потрібно знести.
До редакції «ЕХО» звернувся житель Галущиної Греблі, депутат місцевої сільської ради Олександр Горбенко. Він розповів про те, що у селі іще з радянського часу стоїть пам’ятник Якову Свердлову.
— Я гадаю, що цей пам’ятник повинен бути знесений, — висловив переконання Олександр Горбенко, — тому що іще за президента Віктора Ющенка був виданий Указ про демонтаж пам’ятників вождям тоталітарного режиму. А Свердлов був якраз одним з тих, хто організовував в Україні червоний терор. Я навіть чув, що по «Інтеру» документальний фільм про це показували.
Ми вирішили перевірити цю інформацію і зайшли на сайт телеканалу http://inter.ua. У розділі «Документальне кіно» дійсно містилося коротке відео-прев’ю до фільму «Яків Свердлов. Кривавий механік радянського режиму». Нижче містилася і текстова інформація, власне, про самого героя документальної стрічки.

«Яків Свердлов. Кривавий механік радянської влади»

Про фільм

Червоний терор накрив Росію незабаром після приходу до влади більшовиків. Він був таким кривавим, що навіть історикам не вірилося в його цілковиту продуманість. Але насправді Червоний Терор не був хаосом, це був добре налагоджений і продуманий механізм, який мав свого творця. Його ім’я відомо — Яків Свердлов. Друга людина у державі після Леніна. Сьогодні його портрет, створений у жанрі соцреалізму, розсипається на очах. Що ж він приховував від нас? Дивіться на «Інтері».

Повної версії фільму ми, на жаль, на просторах Інтернету не знайшли. Тому дізнатися про усе, що приховував від нас Яків Свердлов, не змогли.
Але повернімося до нашої розмови із Олександром Горбенком. Чоловік розповів, що із своєю пропозицією про демонтаж пам’ятника звернувся до своїх колег перед початком однієї з сесій сільської ради.
— Але питання навіть не включили до порядку денного. Сільський голова Володимир Коба сказав: «Сьогодні знесемо, а завтра влада зміниться і що його — назад ставити?». А я ж пригадую, що Указ Ющенка був. Чому ж його не виконують?
Поцікавились ми і Указом колишнього Президента України Віктора Ющенка. І досить швидко знайшли його на сайті http://www.president.gov.ua. В Указі Президента України № 250/2007 «Про заходи у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні» дійсно ішла мова і про пам’ятники. Конкретно — в останньому абзаці Указу.
«Вжити в установленому порядку заходів щодо демонтажу пам’ятників та пам’ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні та політичних репресій, а також щодо перейменування в установленому порядку вулиць, площ, провулків, проспектів, парків та скверів у населених пунктах України, назви яких пов’язані з такими особами».
Як бачимо, Указ стосувався тих осіб, які влаштували Голодомор та політичні репресії у 30-х роках. За часи правління Ющенка були визначені і відповідальні особи. Так, відповідно до постанови Київського апеляційного суду «Сталін, Молотов, Каганович, Постишев, Косіор, Чубар та Хатаєвич вчинили злочин геноциду, передбачений частиною 1 статті 442 Кримінального кодексу України (геноцид), який відповідно до Конвенції ООН від 26 листопада 1968 року не має терміну давності». І пам’ятники саме цим вождям повинні були демонтувати за Указом Ющенка. Але, Яків Свердлов, пам’ятник якому стоїть у Галущиній Греблі, помер 1919 року. Тому до влаштування Голодомору просто не міг бути причетним.
Але цьому політичному діячу, революціонеру та близькому товаришу Леніна приписують інші, не менш тяжкі діяння. Як, наприклад, проголошення «червоного терору» проти всіх ворогів революції. Цей терор покликаний був придушити будь-який опір більшовикам. У тому числі і з боку патріотичних сил, які були на той час в Україні. Саме Свердлов, за даними деяких історичних джерел, був головним ідеологом ідеї розколу села на бідняків та, так званих, кулаків.
Невідомо, чи вивчали депутати галущиногреблянської сільської ради деталі біографії Якова Свердлова. Але у необхідності демонтажу пам’ятника колега їх не переконав.
— Так, я пригадую, депутат Олександр Горбенко хотів винести це питання на розгляд сесії, — згадує сільський голова Володимир Коба. — Питання не було у порядку денному і він запропонував його туди включити. Але усі депутати були проти, ніхто його не підтримав. Мені він теж говорив про якийсь Указ Президента, але я про такий не чув. Там що є список цих вождів тоталітарного режиму, серед яких згадується Свердлов? Якщо ні, то ми не маємо ніякого права його знести. Цей пам’ятник стоїть із радянських часів, колгосп наш носив ім’я Якова Свердлова. Я взагалі чув, що цей пам’ятник Свердлову — єдиний на всю Полтавську область.
І зносити його поки що не збираються. Принаймні, до того часу, доки не буде якихось спеціальних розпоряджень на державному рівні.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 березня 2012, 12:13 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації