Вхід | Реєстрація

Назад у майбутнє

Назад у майбутнє

Лише звичка до комфорту та елементарні лінощі заважають українцям перейти на опалення своїх домівок дровами і вугіллям.
Тему для цієї статті підказали кобелячани. Вони кілька разів прохали поцікавитись, з чим пов’язана поява в місті та районі робітників газових господарств з інших районів. Іногородні газовики разом із своїми кобеляцькими колегами зараз перевіряють стан лічильників та іншого обладнання в оселях жителів району. І нібито дуже дивуються тому факту, що у Кобеляцькому районі, як в ніяких інших, багато людей відмовились від споживання газу і перейшли на альтернативні види палива.
Петро Маник, керівник міжрайонного управління з експлуатації газового господарства, підтвердив появу в Кобеляцькому районі своїх колег із Миргорода. Петро Васильович пояснив: «Цієї весни, на жаль, почастішали аварії у приватних домоволодіннях, пов’язані із порушенням правил експлуатації газових приладів. Аварії сталися в Полтаві, Нових Санжарах, Гадячі, Лубнах. Це, до речі, нетипово. Адже в основному проблеми загострюються під час опалювального періоду. От в зв’язку із низкою нещасних випадків було прийняте рішення про проведення місячника безпечного поводження з газом. Щоб допомогти нам вкластися у терміни, у Кобеляки приїхали колеги з Миргорода». Необхідність у допомозі Петро Маник пояснив надзвичайно великим обсягом роботи. Адже ввірене йому управління обслуговує аж два райони — Кобеляцький і Козельщинський. А це — 25 тисяч абонентів.
Щодо масового переходу кобелячан на інші види опалення Петро Васильович сказав, що їх служба спеціальної статистики щодо цього не веде. Натомість він загострив увагу на найактивніших порушеннях, які допускають споживачі. Перш за все, це абсолютна самодіяльність при встановленні газових приладів. Між тим, за словами Петра Маника, навіть переставити газовий прилад з одного місця на інше не можна без спеціального дозволу. Хоча в Інтернеті є чимало публікацій про те, що такі дозволи не потрібні.
Бізнесмени і комунальники, відмовившись від газу, щомісяця економлять тисячі гривень
З десяток років тому, будучи в Польщі, яка на той час ще й у Євросоюз не вступила, автор статті звернув увагу на те, що готель, в якому довелось жити, опалюється вугіллям. Власник пояснив: «Польща — повністю газифікована країна. Газ підведений практично до всіх будинків. Але користуються ним 30 % населення, бо дуже дорого». І напророчив: «Побачите, так буде і у вас».
Напевне, поляк мав рацію. Нехай і дуже повільно, але українці відмовляються від дорогого газу. У першу чергу ті, хто не лінивий і рахує гроші.
Михайло Котенко, приватний підприємець із Кобеляк, всі три своїх магазини гріє за допомогою вугілля і дрів. «Від газу я відмовився років зо три тому, тільки його вартість для підприємців досягла чотирьох гривень», — каже Михайло Олександрович. Дрова для опалення він не купляє, спалює відходи власного виробництва. Придбаючи лише вугілля, підприємець, відмовившись від газу, економить за зиму 8 тисяч щомісяця. У майбутньому, замінивши старі, ще «совдепівські», котли на більш сучасні і продуктивні, бізнесмен планує економити ще більше. «Тим більше, що газ тільки дорожчатиме», — резюмує Котенко. На його думку, масовому переходу на користування альтернативними газу видами палива заважає відсутність в Україні сучасних технологій і бездіяльність у цьому сенсі влади. «Он в Польщі лікарні паливом із рапсової олії обігрівають, а ми рапс їм продаємо», — говорить бізнесмен.
А ось ще один кобелячани, який попрохав не називати його прізвища, має дещо іншу точку зору. Він вважає, що українцям заважають власні лінощі та звичка до комфорту. Адже опалення вугіллям чи дровами потребує затрат фізичної сили, створює додаткові незручності, як то необхідність прибирати сміття в оселі. Тому люди воліють платити у 5-6 разів дорожче. «Я пощитав, — каже чоловік. — за сезон я спалив 8 кубів дров. З привозкою це обійшлося мені у тисячу гривень. Це за 5 місяців. А газу я тільки за місяць на тисячу спалював». Зовсім від газу чоловік не відмовився. Він користується ним для приготування їжі та нагріву води у ванній. Але то, за його словами, копійчані витрати. «Щас газовики тільки бігають до мене перевіряти, чого так мало напалюю. А я їм купу дров показую», — сміється чоловік.
Відмовились від газу і у комунальному підприємстві «Водоканал». І, за словами керівника установи Івана Дяченка, економлять до 10 тисяч гривень на місяць. «Той котел, що ми за 10 тисяч купили, за сезон окупився», — стверджує Іван Іванович. Дрова вони не купляють, а заготовляють їх влітку, випилюючи аварійні дерева. Директор говорить, що це вигідно і їм, і людям. Адже для того, щоб спиляти дерево, кобелячанам доводиться платити 100 гривень. А «Водоканал» виконує ці роботи безкоштовно, забираючи собі дрова.
Усі наші співрозмовники солідарні в одному: газ дорожчатиме й надалі. Неминуче підняття цін і для населення. А це примусить багатьох, думаючи про майбутнє, оглядатись у минуле. І повернутись до дров, вугілля і навіть, вибачте, кізяків.
 

Важливо знати:
• Приватні підприємці, які займаються роботами, пов’язаними із газом, мають самі оформити і здати в газове господарство необхідні документи. Це повинно бути включено у вартість їх послуг. Часто вони ліняться цим займатись, і тоді цю роботу виконує вже замовник.
• Відключати об’єкти від газопостачання на теплий період року не обов’язково. Можна написати відповідну заяву до газового господарства, замовити ліміт, провести оплату і користуватись газом і надалі.
• Газовики не беруть коштів за підключення чи відключення газу навесні і восени. Але вони беруть гроші за обслуговування мережі. Це прописано в договорі.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 квітня 2012, 12:43 | Кобеляки | Суспільство
1. Andysid / 9 квітня 2012, 23:38
Згодний з chikot, що не в тайзі живем. Я пасічник, живу в Молодіжному, рядом- Радянське, і в нас і в них займаються теплицями. Окації в окрузі скоро днем з вогнем шукати треба буде- випилюють в першу чергу бо горить довго й жарко, а де-ж тим бджілкам по мед літати?..
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації