Вхід | Реєстрація

Для порятунку Діми Рибки нам залишилось кілька місяців

Для порятунку Діми Рибки нам залишилось кілька місяців

Дворічний хлопчик із Кобеляк страждає на глухоту. Його можна вилікувати. Але для цього потрібно 300 тисяч гривень.
Сім’я Рибок живе у Кобеляках у невеличкій двокімнатній квартирі на вулиці Чернишевського. Олег та Ірина мають двох діток-хлопчиків. Старший Єгор навчається у міській школі № 2, захоплюється футболом, навіть їздить на республіканські змагання. Молодший, двохрічний Діма, теж любить гратися м’ячем, спілкуватися з однолітками. Рухливий, непосидючий і дуже гарний хлопчик, на перший погляд нічим не відрізняється від таких же малюків. Одразу й не скажеш, що медики виявили у нього страшну хворобу.
…Діма зустрічає гостей, катаючись по квартирі на малесенькому велосипеді. Мама каже: «Підійди до дяді, дай ручку». Дитина допитливо дивиться. А потім, зрозумівши характерні жести, підходить і протягує малесеньку ручку для рукостискання. «Молодець!», — хвалить мама. Діма не чує її слів, він лише здогадується, що потрібно робити. У нього — двостороння глухота IV ступеня. Не чуючи звуків, звичайно ж, дитина не може й говорити. Їй просто ніяк цьому навчитися.
Про те, що у хлопчика проблеми зі слухом, батьки запідозрили досить давно, ще коли Дмитрику було шість місяців від народження. Одразу повезли його на обстеження до однієї із полтавських лікарень. Там сказали: «У вашої дитини все нормально, не хвилюйтесь, їдьте додому». Та батьки бачили, що не «все нормально». Через деякий час знову поїхали на обстеження. Цього разу полтавські медики таки констатували проблеми зі слухом. А київські лікарі поставили діагноз: двостороння сенсорноневральна глухота IV ступеня. На одному вушку Діми слух втрачений на 90 відсотків, на іншому — на 80. І в подальшому він не чутиме зовсім нічого. Хлопчику в Полтаві безкоштовно видали один слуховий апарат. Інший, за вісім тисяч гривень, купили самі Рибки. Але це не врятує їх хлопчика.
Врятує Діму Рибку лише встановлення кохлеарного імплантата. Цей штучний медичний пристрій дасть змогу дитині назавжди позбавитись від проблеми зі слухом, навчитись говорити, піти в школу, грати у футбол. Стати здоровим, жити і радіти світові, як мільйони його однолітків.
Дізнавшись, що хвороба їх хлопчика виліковна, що шанс на порятунок є, батьки безмежно зраділи. Але одразу ж і засмутилися. Адже, як майже у всьому, у нашій «безкоштовній» медицині на порятунок Діми Рибки є своя ціна. Імплантат нині коштує 300 тисяч гривень. Щоправда, є в Україні і черга на його безкоштовне встановлення. Діму в неї поставили. Він знаходиться десь у шостій сотні. На рік держава має закупити 300 таких імплантатів. Та з неофіційних джерел батьки дізнались, що нібито закуплено лише тридцять.
Між тим, час працює проти їх хлопчика. Справа в тому, що встановлення імплантата стовідсотково рятує від глухоти лише діток віком до трьох років. Дімі Рибці нині трішки більше двох. Кожен згаяний рік — це втрата частини слуху. Адже мозок просто «забуває» як це воно — чути.
Почувши про ціну порятунку, Рибки одразу почали думати, як назбирати необхідну суму. Статки молодого подружжя не дозволяють зробити цього самостійно. Батько, Олег Володимирович, працює в «Укртелекомі», мама, Ірина Миколаївна, — медсестра, нині знаходиться у декретній відпустці. Ірина Рибка говорить: «Ми одразу подумали продавати квартиру». Та київські медики їх відрадили від такого кроку. Сказали: «Цих грошей вам все одно не вистачить. А жити де потім будете?». Одна професорка порадила: «Просіть у людей, звертайтесь у благодійні фонди, рятуйте хлопчика. Він же у вас такий гарний. Очі які розумні, як виросте, точно професором стане».
Олег Рибка вже звернувся у кілька благодійних фондів, що діють у Комсомольську. Їх занесли в реєстр, поставили на чергу. Та гарантії того, що вчасно зберуть необхідну суму, не дали. Але, як і київські медики, порадили не опускати руки і звертатись до людей, просити про допомогу.
Кілька тижнів тому в «ЕХО» було опубліковане звернення батьків Діми Рибки до земляків. Нині на їх рахунках у банку знаходиться близько 4 тисячі гривень. Ще дві тисячі їм дали готівкою. У основному допомогли друзі і знайомі.
Минулого понеділка до Рибок приїхав несподіваний гість. Підприємець із Полтави Юрій Дієв привіз дві тисячі гривень. Йому до рук випадково потрапив примірник «ЕХО» із публікацією про Діму. І вирішив допомогти хлопчику. Юрій говорить: «Я корінний полтавчанин. Але працюю на кобеляцькій землі. Отже, повинен допомагати кобелячанам».
А ми, кобелячани, та й не лише жителі Кобеляцького району, можемо і навіть повинні врятувати Діму Рибку. Нас більше сорока тисяч. Отже, якщо кожен здасть хоча б «десятку», цього вистачить і на імплантат для глухого хлопчика, і на післяопераційне лікування. «Десятка» — це не купити пачку цигарок, не випити пляшку пива, відмовитись від однієї шоколадки. І — врятувати дитину. Хтось здасть гривню, хтось — тисячу. У всіх різні статки і можливості. Та всі ми люди, всі ми любимо дітей. Одна така дитина дуже потребує нашої допомоги.
Гроші для порятунку Діми Рибки можна внести на рахунок батьків, можна передати їм готівкою. Збір коштів розпочатий і в редакціях «Колоса» та «ЕХО».
Телефони: тата — (099)307-14-77, Рибка Олег Володимирович; мами — (066)518-99-62, Рибка Ірина Миколаївна.
Реквізити для надання допомоги у гривні:
Банк одержувача «Приватбанк»
Рахунок: 29244825509100
МФО:305299
ОКПО:14360570
Карта № 6762462056468777
Рибка Олег Володимирович,
ІНН 2836404232


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 квітня 2012, 09:50 | Кобеляки | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації