Вхід | Реєстрація

«Щоб економити на ліках, потрібно витрачати на профілактику!»

«Щоб економити на ліках, потрібно витрачати на профілактику!»

29-го березня в кабінеті соціально-побутової адаптації уже традиційно проводився захід для людей пенсійного віку. Цього разу він був проведений на честь березневих іменинників і присвячений питанням збереження зору.
На 9:30 збиралися запрошені іменинники та гості заходу. Кожен новоприбулий вітався з іншими і сідав на своє місце, щоб поспілкуватися в дружній обстановці зі знайомими людьми. Так невимушено і почався захід. Усі притихли і почали уважно слухати вступні слова Алли Бунецької, соціального педагога відділення соціально-побутової адаптації. Вона перерахувала послуги, які надає територіальний центр, і підкреслила, що його працівники завжди радо допомагають людям.
— Ось і зараз у Драбинівку повезли одяг, який роздають потребуючим.
Після цих слів Алла Віталіївна перейшла до оголошення імен сьогоднішніх іменинників. І не просто імен, а тлумачення імені і його взаємозв’язку з характером даної людини. В цьому їй допомагала соціальний робітник Галина Дерев’янко. Серед прибулих іменинників виявилося 6 чоловіків та 3 жінки. Хтось говорив, що його характер дійсно співпадає по опису й імені, а хтось — що не зовсім. Один з чоловіків заперечив:
— Ні, моя жінка не робить моїх «улюблених бутербродів». Вона мені завжди готує гаряченьке і свіже, як я люблю!
Потрібно виокремити той факт, що саме у цей день святкувала своє 90-річчя Ольга Прокопівна Омельченко. Хоч її на святі й не було, але їй передали від ради ветеранів запашні хризантеми, листівку та солодкий дарунок.
Після цього святкового моменту перейшли до більш серйозної частини заходу.
Зокрема торкнулися питання, як зберегти зір в літньому віці? Та й кожному з нас, певно, корисно буде знати правила підтримки якості свого зору. Працівники територіального центру порадили їсти шпинат, а ще чорницю, яка незвичайно корисна для збереження зору. І все через те, що має таку речовину, як лютеїн. Її вживання перешкоджає утворенню катаракти та сліпоті. Вживати її радять щотижня по півсклянки, або купити в аптеці розчин чорниці і закапувати його протягом 25 днів згідно інструкції. Також порадили їсти рибу або приймати риб’ячий жир — кому що до вподоби. Адже обидва варіанти однаково корисні. Їсти замість звичайної цибулі — червону, бо друга корисніша для зору. І взагалі їсти багато зелені і капусти, які уповільнюють процес розвитку катаракти. Коли ж сонечко пригріє, то обов’язково потрібно носити крислатого капелюха та окуляри. Робити два розвантажувальні дні в тиждень для організму. Після цього на спеціальному екрані продемонстрували відповідний сюжет про чорницю, яку називають панацеєю від багатьох недуг. Після цього один зі слухачів зауважив:
— То гарне радите, але щоб купити те все, що перерахували, то дорого вийде. І не на наші малі пенсії.
На що Алла Бунецька зауважила:
— Ну, а щоб дешевше обходилося лікування, то треба робити профілактику для зору, про яку ми якраз розповімо.
На що чоловік, посміхнувшись, погодився. І Алла Анатоліївна прочитала інструкції, а потім продемонструвала на екрані відео-посібник, який розкривав детально, як саме потрібно виконувати правильно вправи. Дехто зосереджено зводив очі до носа, концентрував погляд на дальньому предметі. Один з учасників, сміючись, поділився враженнями після вправ:
— А мені наче гірше почав бачити, а не краще!
Мабуть, це через те, що хтось натискав на повіки трохи сильніше, ніж треба — так зосереджено намагалися повторити побачене. Після цього на продовження маленького свята прозвучали музичні композиції, які були виконані гостями вечора. Зачитувалися вірші іменинників, які ділилися своєю творчістю та найяскравішими моментами життя.
Закінчився захід традиційним солодким столом та задушевними бесідами в неофіційній обстановці.


Автор: Роза ТУМАНОВА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації