Вхід | Реєстрація

Насіннєва лихоманка почалася

Насіннєва лихоманка почалася

Весна. Тепле сонечко пригріває. Око радує трава, яка пробивається з землі. Та крім цього наближається швидким кроком клопітка пора садіння городу. Тож новосанжарці вже приглядаються господарським оком до насіння. Що та як вибирають новосанжарці, щоб наступні врожаї були добрі, ми дізнавалися на центральному ринку містечка.

З цим питанням ми звернулися до продавця Володимира Перепелиці, який жваво продавав різноманітне насіння. Чоловік у цій галузі достатньо обізнаний: протягом п’яти років продає насіння і, звісно ж, радить покупцям у виборі, коли ті прохають. Він каже:

— Можу і порадити щось покупцю, керуючись власним досвідом, бо теж маю свій город і, відповідно, саджаю та бачу результати.

А вибрати дійсно складно, бо на торговельній розкладці красується більше ста видів насіння. Заплутатись в такому багатстві вибору дуже легко. Тож ми дізнавалися, яке ж насіння того чи іншого виду користується найбільшою популярністю у покупців. Отже, це насіння оранжевої красуні моркви «Шантане»; беруть найбільше насіння капусти «Харківської зимової»; насіння гіркої та корисної цибулі «Халцедон»; насіння буряка «Циліндра», щоб борщ був червоний та смачний; насіння огірків «Аякс» та «Юліан», які будуть зелені та хрумкотливі; насіння запашного солодкого перцю «Айвенго». З солодких овочів особливо популярне насіння соковитого кавуна «Огоньок» та насіння солодких динь «Колхозница», «Алушта». Звичайно ж, користується популярністю насіння квітів, які в майбутньому радуватимуть око на клумбах своєю красою. А саме: духмяна «Матіола» і різноманітні види айстр та настурцій. Серед насіння зелені найпопулярніші стандартні трави: кріп, петрушка, щавель.

Меншою популярністю користується так зване професійне насіння. Володимир Перепелиця пояснює, що мало хто з покупців може дозволити собі купити таке насіння. А тому, коли вони закупляють насіння на продаж, то їх переважну кількість складають недорогі сорти. Ціни ж на насіння варіюються від 1, 50 до 20 грн. за пакетик. Хоча, зауважує, що чим дорожче насіння, тим дає більшу гарантію на результат, який обіцяють виробники.

Непопулярним є, наприклад, насіння газонної трави, якої за рік можуть купити не більше 2-3 пакетиків. Екзотичні ж сорти насіння завозять хіба що на замовлення.

З побаченого нами справжньою екзотикою видалася на перший погляд звичайна картопля, яку продавали… в насінні, в маленькому пакетику. Саме його запримітила пара молодят, які приглядалися до насіння, і, вгледівши таку диковинку, спочатку не повірили своїм очам. А потім нерішуче запитали:

— А це — картопля в насінні?

— Так, — відповів продавець. І пояснив. — Спочатку це насіння висівається, потім розсаджується розсадою. За перший рік виростають маленькі картоплинки. Потім їх потрібно висаджувати на другий рік. І картопля виростає велика — в нас купляли, то казали, що дуже велика, в порівнянні з звичайними сортами.

Та молоді люди, ще хвилину подивувавшись, пішли, недовірливо поглядаючи на дивовижний пакетик.
За тим чоловік відмічає, що мало хто ходить з чітко обумовленим списком насіння якоїсь фірми. Зазвичай, визначаються на місці, або орієнтуються на те насіння, яке купляли раніше і в якому вони вже впевнені.

Продавець за час спілкування з журналістом, паралельно продає насіння, до якого утворюється практично постійно черга покупців. Чоловік пояснює, що найбільший ажіотаж, зазвичай, спостерігається перед Паскою.

І одразу зауважує:

— Найчастіше приходять купляти насіння люди старшого та середнього віку. До того ж, старші беруть більше різноманіття насіння, а люди середнього віку — менш різноманітне, але побагато того чи іншого сорту. Молодь хіба приходить купити насіння якихось квітів.

Також він відмітив, що зачасту жінки купляють насіння, а чоловіки — рідше та по заданому списку. Володимир це пояснює тим, що жінки частіше всього і саджають город. Мов за помахом магічної палички, щоб підтвердити вище сказане, в цю хвилину підходить чоловік, який вглядається заклопотано в список і прохає:

— Ааа, зараз… матіола у Вас є?

На що продавець подає потрібний пакетик і отримує гроші. А чоловік іде собі далі, перечитуючи заповітний список. А люди все підходять і підходять, щоб запастися найпопулярнішим товаром сезону — насінням. Наостанок слід зауважити, що потрібно бути вкрай уважним з його вибором, щоб у насіннєвій лихоманці не отримати пусту грядку та викинуті гроші на вітер, а виростити дійсно гарний урожай.


Автор: Роза ТУМАНОВА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 квітня 2012, 09:51 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації