Вхід | Реєстрація

Не купляйте насіння між джинсами

Не купляйте насіння між джинсами

Весна принесла городникам нові турботи. І для того, щоб вони були приємними, потрібно купити справжнє кондиційне насіння.

Купити насіння городніх культур, у тому числі і картоплі, у Кобеляках, як і в селах району, нині можна ледве не на кожному кроці. Ним торгують не лише в спеціалізованих магазинах, а й на торговельних розкладках, а то й просто на вулиці. Його можна виписати навіть поштою. Є все — на будь-який смак і товщину гаманця.

Та часто-густо продавці не мають до свого краму жодних супроводжуючих документів. Отже, існує ризик замість нормального кондиційного насіння, вирощеного у спеціалізованих господарствах, придбати щось виплекане дядьком Васею у себе на городі і розфасоване в підвалі. І це ще півбіди, коли воно зовсім не зійде. Тоді його ще можна пересіяти. А можна ж, поклавши в землю неякісне зерно, протягом усього літа трудитись на городі, так і не отримавши очікуваного результату.

— Проблема неякісного насіння актуальна вже протягом багатьох років, — говорить Світлана Нестеренко, начальник державної насіннєвої інспекції у Кобеляцькому районі. — Щоправда, випадків, коли замість капусти продавали ріпак, уже не фіксуємо. Але з 10-12 відібраних проб одна-дві виявляють некондиційне насіння.

За її словами, дещо покращилась ситуація із наявністю у продавців сертифікатів відповідності. Зараз вони є практично у всіх. Щоправда, не обходиться і без неприємних винятків. Зараз на Кобеляцькому ринку з’явилось чимало заїжджих продавців, які раніше продавали виключно одяг, а з настанням весни перепрофілювались. І разом з джинсами та кофтами вони продають і насіння городніх культур.

— У більшості таких бізнесменів ніяких сертифікатів на насіння немає, — констатує Світлана Нестеренко. — Більше того, вони й ведуть себе досить нахабно, не бажаючи підкорятись нашим законним вимогам. Тому ми не рекомендуємо купляти насіння у зовсім незнайомих людей, які не торгують ним постійно.

 

На ринку з’явилась сертифікована картопля

За словами все тієї ж Світлани Нестеренко, ситуація із продажем так званої посадкової чи насіннєвої картоплі дещо гірша. Як і в минулому році, практично всі продавці не мають сертифікатів на свою бульбу. І горді написи «Санте. І репродукція» нічого не означають і не підтверджують. Єдиний бізнесмен, який торгує сертифікованою картоплею — це власник магазину «Вассма» Микола Пивовар. Перевірка, проведена у нього співробітниками насіннєвої інспекції, підтвердила наявність необхідних документів. Пивовар торгує картоплею І-ої репродукції, вирощеною у спеціалізованому фермерському господарстві Сумської області. Зараз у нього в асортименті є надрання Мінерва та Джаерла, ранні Беллароза, Імпала, середньоранні Санте, Пікассо, Рокко.

— Я у цього фермера картоплю вже три роки купляю, — говорить підприємець. — Але раніше сертифікату не вимагав. Зараз беру документи, бо з мене вимагають.

До речі, правильно, з дотриманням всіх вимог виростити насіннєву картоплю у домашніх умовах практично неможливо. Навіть купивши і посадивши дійсно «еліту», ви не зможете претендувати на те, що отримали бульбу першої репродукції. І справа не лише у документах. Весь процес вирощування повинні контролювати спеціалісти насіннєвої інспекції, потрібно дотримуватись просторової ізоляції і ще багатьох обов’язкових вимог.

 

Сертифікати на кукурудзу почали масово підробляти

У Кобеляцькому районі є три господарства, котрі мають статус насіннєвих. Кооператив «Радянський» і ПСП «Колос» вирощують посівну кукурудзу, а ПСП «Урожай» — сою, кукурудзу, ячмінь та пшеницю. Вони дійсно мають усі сертифікати та дозволи,  їх насіння можна сіяти. А кукурудза від «Радянського» має гарну репутацію далеко за межами Полтавщини.

Але в цьому році як у самих виробників, так і в контролюючих інстанцій виникла несподівана проблема. Справа в тому, що деякі підприємливі бізнесмени за допомогою комп’ютерної техніки почали підробляти сертифікати відповідності. У документі є все — і печатки, і підписи. Але вони виготовлені за допомогою комп’ютера. А сама кукурудза — вирощена у «дяді Васі».

Світлана Нестеренко у зв’язку із цим радить звертати увагу хоча б на упаковку. Посівна кукурудза, як і соя, ячмінь, картопля та все інше, повинні продаватись в упаковці, на якій вказані реквізити виробника — назва, адреса, найменування сорту. Якщо назва кукурудзи написана на мішку олівцем чи крейдою — це повинно насторожити. У найкращому випадку — це зерно, вкрадене у господарстві.

А ще краще при появі сумнівів у істинності документів зателефонувати у Кобеляцьку насіннєву інспекцію за номером: 3-13-67. Отримавши консультацію, ви збережете свій час і гроші.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 квітня 2012, 17:21 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації