Вхід | Реєстрація

Взяла хабар і… дала здачу

Взяла хабар і… дала здачу

4-го квітня у Нових Санжарах пройшов кущовий семінар для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування Кобеляцького, Козельщинського та Новосанжарського районів.

Тема семінару — «Актуальні питання дотримання законодавства про державну службу, службу в органах місцевого самоврядування, запобігання і протидію корупції». На 10:00 актова зала на третьому поверсі Новосанжарської райдержадміністрації вщерть заповнилася сільськими головами, держслужбовцями, керівниками установ та організацій трьох районів. Головне керівництво довелося трохи почекати. Члени президії з’явились у залі лише о 10:45. Напевне, їх відволікли більш важливі державні справи. Ну не з неповаги ж вони змусили себе чекати кілька сотень чоловік?

Утім, начальник Управління державної служби Головного управління державної служби в Полтавській області Олександр Черчатий запевнив:

— Час, який ви витратите, не пройде даремно!

Після цього головуючий одразу надає слово заступнику губернатора Валерію Пархоменку.

— Підвищення соціальних стандартів не може відбутися на рівному місці. Щоб давати людям гроші, їх треба десь брати, — зауважив Валерій Пархоменко. — Щодо адміністративної реформи. Не можна під одну кальку реформувати всі області. Скрізь повинен бути правильний підхід. І, ви вже це помітили, зроблені перші кроки. КРУ, пошта. Зараз іде реформування медичної галузі. Те, як пройдуть ці реформи, напряму залежить від вас. Адже саме ви стоїте на передовій. Тому задавайте питання, щоб отримати сьогодні всі потрібні вам відповіді.

Від імені господарів представників області вітають голова РДА Сергій Шовкопляс та голова районної ради Володимир Левицький. Наприкінці виступів вручають Олександру Черчатому та Валерію Пархоменку стилізовані зображення герба Новосанжарського району.

— Якщо зараз цей подарунок оцінять у певну суму, то ми попали на очах у всіх! — посміхнувся заступник губернатора.

— Саме про це ми зараз і поговоримо, — пообіцяв начальник Управління.

Після цього перейшли вже, власне, до роботи семінару. Володимир Глушко, представник Полтавської обласної ради, у своєму виступі зазначив:

— Порушення посадовими особами місцевого самоврядування здійснюються. І часто за них доводиться відповідати перед законом.

Навів Володимир Іванович і конкретні приклади таких порушень. Так, один із сільських голів одноосібно виділив земельну ділянку. Інший голова не вніс питання у порядок денний на сесії. Ще один був спійманий на списуванні паливно-мастильних матеріалів. При цьому списували їх на автівку, яка давно нікуди не виїжджала через технічну несправність.

Далі Валерій Пархоменко розповів присутнім про соціальні ініціативи Президента України та їх реалізацію на Полтавщині. Заступник губернатора згадав про підняття прожиткового мінімуму, про покращення пенсійного забезпечення, про збільшення матеріальної допомоги з бюджету. Під усі ці соціальні ініціативи потрібно шукати кошти. Одним із шляхів є виведення з тіні підприємців, які не платять податків.

Це ж питання продовжує начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Полтавській області Валерій Руденко.

— Соціальна сфера — головний показник ефективності влади, — зауважує Валерій Костянтинович. І констатує. — Показник пенсій зріс на 40 відсотків — це результат дій нинішньої влади! Зрозуміло, що виросли і ціни, та все ж. Тепер, щоб добавити по 100 гривень 300 тисячам пенсіонерів на Полтавщині, потрібно додатково відшукати 30 мільйонів гривень.

Відшукати їх начальник Головного управління Пенсійного фонду пропонував за рахунок детінізації бізнесу та за рахунок соціальних податків.

Згадав Валерій Руденко і про «дітей війни».

— Це трепетне питання. Проблема створена не нами. Закон прийнятий не нами. Він економічно не розрахований. Щоб зараз виплатити ці кошти усім «дітям війни», потрібно 14 державних бюджетів!

Наступним виступає Олександр Черчатий. І говорить він про реформування державної служби. Цікаво слухати далеко не всім. Кілька жінок — сільських голів із Козельщинського району — діляться враженнями:

— Кожен балака про своє.

— Та отож. А нам воно для чого?

І доки на трибуні виступають обласні чиновники, жінки жваво обговорюють питання, дійсно для них важливі. Одна розповідає про призначення премій працівникам сільради, інша скаржиться на циганку, яка вимагає призначення якоїсь із соціальних виплат.

А Олександр Черчатий, тим часом, говорить про скорочення кількості держслужбовців на усіх рівнях влади — від Кабінету Міністрів до райдержадміністрації. Наступні кроки реформи — децентралізація. Тобто, усунення структур, які дублюють роботу одне одної.

Виступ наступного доповідача — начальника відділу нагляду за виконанням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції та досудового слідства прокуратури Полтавської області Миколи Кармазіна — змушує прислухатись і сільських голів. Представник прокуратури розповідає про реальні випадки отримання хабарів різними посадовими особами. Там один з депутатів отримав 70 тисяч гривень за обіцянку посприяти незаконному виділенню земельної ділянки. Там начальник виконавчої служби отримав 2 тисяч доларів за призупинення виконання провадження. Сільський голова на Лубенщині сам собі (без рішення сесії) виплатив премію. І потрапив у поле зору правоохоронних органів.
Старший оперуповноважений в особливо важливих справах УБОЗ УМВС в Полтавській області Віталій Ботвина також наводить кілька практичних прикладів. Зокрема, розповідає, як жінка у подяку за успішне проходження медичної комісії дала хабар. Особа прийняла гроші і… відрахувала відвідувачці здачу.

— Ну, чесна яка! — сміються ззаду сільські голови.

— Та ті гроші в лікарні дають сплош і рядом! Знайшли корупцію! — констатують їхні колеги з сусіднього ряду.

Наприкінці семінару члени президії відповідають на питання з залу. Хоча помітно, що відповіді більшість присутніх вислуховують не надто уважно — за три години встигли добре втомитися і знудьгуватися. Завершуючи семінар, голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс прохає вибачення в учасників за тривале запізнення керівників на початку семінару.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 квітня 2012, 14:42 | Нові Cанжари | Політика
1. Микола Гузченко / 14 квітня 2012, 19:18
Мені даішники теж не раз давали здачу.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації