Вхід | Реєстрація

Зміни, про які вони не знали

Зміни, про які вони не знали

До журналістів тижневика «ЕХО» звернулась родина Науменків з Нових Санжар. Вони скаржились на служби, які вчасно не повідомили їх про зміни у законодавстві. Через це сім’я не змогла вчасно отримати пільги на житлово-комунальні послуги.
— У нашій родині троє дітей. Двоє синів, яким по 11 років, та донька, якій зараз 19, — розповідає Наталія Науменко, — раніше ми не користувалися ніякими пільгами. Нам раніше пояснювали, що статус багатодітної сім’ї у нас нібито є, але ніяких пільг немає.
Але два тижні тому від своїх знайомих абсолютно випадково Науменки дізнались, що з січня 2012 вступили в дію зміни до Закону, за якими їхня родина здобувала-таки право на пільги при сплаті комунальних послуг. Але оскільки раніше сім’ю про це не повідомили, то збирати необхідні документи вони почали лише на початку квітня. Науменки звернулись до відділу у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації. Там їм досить оперативно виготовили посвідчення батьків та дітей з багатодітної сім’ї.
— Ці посвідчення нам видали 4-го квітня. І ми одразу ж пішли до управління праці, — продовжує батько родини  Юрій Науменко, — але там нам пояснили, що на облік отримувачів пільг нас поставлять лише з 9-го квітня. Як же так виходить? Закон вступив у дію з 1-го січня, а ми про це нічого не знали! Якби нам повідомили про це, ми б подали документи раніше і за чотири місяці зекономили б половину на комунальних послугах! До того ж наша дочка, яка навчається у Полтаві, весь цей період із цим посвідченням могла б їздити громадським транспортом безкоштовно.
Науменки поцікавились — хто і як мав повідомити їх родину про зміни у законодавстві? У відділі у справах сім’ї, молоді та спорту їм пояснили, що з приводу змін був виступ по районному радіо. До того ж, працівники відділу обдзвонювали селищну та сільські ради і прохали довести цю інформацію до багатодітних сімей.
— Якби нам перерахували комунальні послуги, хоча б за газ, з 1-го січня, ми могли б зекономити близько 500 гривень. А це для нас дуже серйозні гроші. Я б на них дітям щось купила. А так, виходить, якби нам знайома не повідомила, ми б і далі нічого не знали, — констатує Наталія Науменко.
У відділі у справах сім’ї, молоді та спорту, куди ми звернулись за коментарем, нам відповіли практично те саме, що раніше родині Науменків. Мовляв, виступ про законодавчі зміни звучав по районному радіо. Також повідомляли сільські та селищну ради.
— Родина звернулася до нас на початку квітня, ми виготовили їм посвідчення досить швидко, — пояснює спеціаліст відділу Людмила Прищепа, — з 1-го січня ми ніяк не могли б видати їм ці документи, тому що нам самим роз’яснення щодо змін прийшли у лютому. Чому не повідомили конкретно цій сім’ї? У нас просто немає такої можливості, щоб інформувати кожного — по району у нас 210 багатодітних родин, які мають право на подібні пільги.
Після нашої розмови Людмила Прищепа пропонує поінформувати мешканців району і за допомогою нашого тижневика. Можливо, ще хтось прочитає цю інформацію і дізнається про можливість отримання пільг.
«Відповідно до абзацу 11 статті 1 Закону України «Про охорону дитинства» з 1-го січня 2012-го року набирає чинності норма щодо включення до складу багатодітної сім’ї дітей, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах — до закінчення навчального закладу, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років».
Для отримання посвідчень потрібно звернутися до відділу у справах сім’ї, молоді та спорту з такими документами: копії паспортів батьків та дитини, яка навчається; копія свідоцтва про одруження батьків; копії свідоцтв про народження усіх дітей; довідка про склад сім’ї відповідної форми; фотокартки розміром 3х4 батька, матері та дітей віком від 6 років і старших.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 квітня 2012, 09:31 | Нові Cанжари | Суспільство
1. qwerty / 25 квітня 2012, 13:21
Відмазки це все. 210 сімей - 210 листів, 420 аркушів паперу. Таку розсилку можна зробити за 1 день. До речі, у Word є функція зміни звертання у листі, але "досвідчені користувачі комп"ютера" з відділу адміністрації (будь-якого) про це не знають.
2. asdf / 25 квітня 2012, 13:23
У разі неможливості з будь-яких причин видати посвідчення, повинна бути видана завірена довідка, яка підтверджує право людини на отримання пільг із зазначенням терміну її дії. Так що пільговиків учергове намахали на немалу суму.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації