Вхід | Реєстрація

Кроти й проблеми їх охорони в Україні

Кроти й проблеми їх охорони в Україні

Кріт — маленька ( до 12 см у довжину) і симпатична дика тварина, яка риє в землі нірки. Кріт — не гризун, а комахоїдна тварина. Тому він дуже корисний — знищує багатьох комах-шкідників (капустянка, хрущ, дротяник і т.ін.) і, перекопуючи землю, сприяє поліпшенню її повітропроникності. У багатьох європейських країнах кроти внесені до Червоної книги. На жаль, в Україні кротів незаслужено звинувачують у шкоді сільському господарству (яка є досить незначною), і тому нещадно знищують за допомогою капканів, кротоловок, різних отрут - «Фюштпатрон», «Кротобій», «Кротомор», «Антикріт». Спробувавши отруту, кроти, сліпаки й інші дрібні тварини, які риють землю, дуже довго мучаться, перш ніж гинуть. Це жорстоко.
З одного боку, нетерпимість до кротів підігрівається комерційними фірмами, які заробляють на продажі отрут або кротоловок, а з іншого — є проявом загальної екологічної безграмотності, коли вбивають тварину, яка приносить городам більше користі, ніж шкоди. Кротів не обов’язково ловити капканами або труїти отрутами. Їх можна просто відлякувати з городів гуманними способами, закопуючи в землю дрібну свіжу рибу, ганчір’я, змочене в гасі, дьогті, використовувати екологічно чистий продукт «Кротомет», ультразвукові засоби захисту від кротів і т.п.
Слід додати, що, використовуючи отрути проти кротів, люди отруюють землю своїх городів, а значить — самих себе. Отрутами від кротів нерідко труяться діти (відомий випадок отруєння отрутою від кротів 25.12.2011 г. у місті Жмеринка Вінницької області 4-х річної дитини).
Законом України «Про внесення змін у Закон України «Про тваринний світ» (щодо посилення заходів з боротьби проти браконьєрства) № 3325- VI від 12 травня 2011 р. продаж, виготовлення, зберігання й застосування, ввезення в Україну отрут проти кротів і інших диких тварин, а також капканів і кротоловок заборонені.


Автор: Підготувала Марія Бережна, учениця восьмого класу Бродщинської ЗОШ І-ІІ ст.


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 квітня 2012, 10:33 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації