Вхід | Реєстрація

Обладнання є, кадрів немає

Обладнання є, кадрів немає

На черговій апаратній нараді говорили про реформу та проблему із відсутністю молодих кадрів у медичній галузі району.
На початку апаратної начальник райвідділу МНС Юрій Шило розповідає про надзвичайні події, які трапились за останні два тижні. У Старих Санжарах від спалювання сухої трави загорівся сарай, а у Бондурах виникла пожежа у дачному будинку. Дві надзвичайні події стосувалися молоді та скутерів. Так 15-го квітня до Новосанжарської ЦРЛ доставили юнака із закритою черепно-мозковою травмою та струсом мозку. Він, рухаючись на скутері, не зумів розминутися із велосипедистом. Після зіткнення отримав травми та потрапив до лікарні. Не останню роль у причинах ДТП, напевно, відіграє той факт, що хлопчина перебував за кермом напідпитку.
А от у Нехворощі два скутеристи зіткнулися між собою. За кермом двоколісних транспортних засобів перебували два місцеві юнаки. Один з них відбувся черепно-мозковою травмою та струсом мозку. Інший до аналогічних діагнозів додав ще подвійний двосторонній перелом щелепи. Хлопця одразу госпіталізували до обласної лікарні.
Головним питанням апаратної наради була доповідь головного лікаря ЦРЛ Ольги Гирі стосовно ходу виконання Програми забезпечення жителів району первинною медико-санітарною допомогою. Ольга Василівна близько десяти хвилин перераховувала те, що вдалося зробити. Зокрема, реорганізувати медичні заклади у Малій Перещепині, Малому Кобелячку, Великому Кобелячку, Маячці. На черзі реорганізація Нехворощанської лікарні. Вдалося залучити спонсорські кошти для проведення ремонтів приміщень ФАПів та амбулаторій по всьому району. У ті ж ФАПи та амбулаторії закупили необхідне сучасне обладнання. І зараз, за словами Ольги Гирі, на селах є таке новітнє обладнання, якого не побачиш навіть у ЦРЛ.
Серед головного, що не вдалося зробити — забезпечити усі амбулаторії лікарями сімейної медицини.
— Сьогодні вісім амбулаторій по району у нас залишаються без лікарів, — констатувала Ольга Гиря.
Причин того, що так і не вдалося знайти лікарів у ці амбулаторії, кілька. По-перше, молоді спеціалісти неохоче їдуть до села. По-друге, якщо і їдуть, то перш за все ставлять умову забезпечення житлом та пристойною заробітною платнею.
У цьому плані Ольга Гиря ставить за приклад дії деяких агроформувань, які допомогли вирішити питання медичного обслуговування  у деяких селах. Так у Сухій Маячці підприємство «Елеватор «Чиста криниця» придбало медику будинок, відремонтувало амбулаторію, забезпечило автомобілем та ще й здійснює доплату до ставки. Таким чином 1700 мешканців сільської ради мають можливість отримувати медичні послуги на місці, а не їхати у район чи до Полтави.
Аналогічний приклад співпраці агроформування та ЦРЛ є у Поповому («Козубівське» Михайла Васюти) та Полузір’ї («Полузірська» Володимира Петрушка). Там медики з’явились завдяки активній допомозі  сільгосппідприємств.
— Я знаю, що планувалося будівництво житла для медика у Крутій Балці. Але чомусь зупинилося, — продовжила головний лікар ЦРЛ. — Ми вже й медика туди придивились. Шкода буде, якщо не дочекається житла і піде в інший район.
Далі Ольга Гиря зупинилася на економічній стороні діяльності медичної галузі. І, зокрема, зазначила, що у 2010-му році у галузь було залучено 800 тисяч гривень коштів, а у 2011-му — 1 мільйон 775,1 тисяч гривень. Зупинилася головний лікар і на суто медичних показниках. Так, повідомила, що останніми роками смертність, як доросла, так і дитяча, у районі зменшується.
Варто зауважити, що свою розповідь Ольга Гиря підкріплювала демонстрацією слайдів, за що отримала похвалу від голови райдержадміністрації Сергія Шовкопляса.
— Адже ми лише 50 відсотків інформації сприймаємо на слух, ще 50 — сприймаємо візуально, — зауважив голова РДА.
А от голова районної ради Володимир Левицький знайшов для Ольги Гирі і кілька слів критики. Стосувалися вони того самого проблемного питання забезпечення амбулаторій кадрами.
— Економічна сторона у вас виглядає нормально, а от кадрова — погано! Може, давайте уміряти апетити по ремонтах?! А зекономлені кошти направляти, наприклад, на будівництво того ж житла медикам. Ставте таке питання перед депутатами, — запропонував голова районної ради.
Також він порадив зустрітися і з нинішніми студентами медичних вузів та цьогорічними випускниками. Можливо, хтось із них, здобувши освіту медика, погодиться повернутися у район і працювати у селі, де мешкають їх батьки, друзі та знайомі.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 квітня 2012, 17:28 | Нові Cанжари | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації