Вхід | Реєстрація

Обласний книжковий «Оскар» отримав перший том енциклопедії «Полтавіка»

Обласний книжковий «Оскар» отримав перший том енциклопедії «Полтавіка»
Так високо роботу авторів — працівників Центру дослідження історії Полтавщини на чолі з Олександром Білоуськом та видавців — видавництво «Полтавський літератор» і його директора Анатолія Карпенка оцінило журі конкурсу «Краща книга Полтавщини». За том «Церква та релігія» полтавським енциклопедистам минулої п’ятниці вручили Гран-прі. Як прокоментував заступник голови Полтавської облдержадміністрації Сергій Соловей, в Україні ще ніхто не намагався створити енциклопедію країни, не те що області. Тож полтавці стали першими. Другий том уже готовий до друку, потрібно лише фінанси знайти, третій — на стадії підготовки. Тож цілком ймовірно, що до 2015 року 12-томник «Полтавіки» таки побачить світ.
Власне сам конкурс «Краща книга Полтавщини» в області проводиться вже втретє. Його ініціатором стала не влада, а громадськість — обласна спілка краєзнавців. Нині конкурс проводиться під егідою обласної ради та держадміністрації у рамках програми підтримки книговидання на Полтавщині. І якщо раніше до участі в конкурсі авторів книг та видавців доводилося запрошувати, то тепер від бажаючих відбою немає. Причому свої книги на суд журі виставляють конкурсанти не лише з Полтави, а й з районів. Журі оцінює оформлення книги й змістове наповнення.
До речі, нинішній конкурс «Краща книга Полтавщини» приурочено до 200-річчя від дня народження Миколи Гоголя. Була у конкурсній програмі й спеціальна номінація «Гоголю — 200 років». Загалом переможців визначали у семи номінаціях. Кращим історико-краєзнавчим виданням названо книгу «100 років полтавському футболу». Перше місце у номінації «Краще навчальне видання та підручники» розділили навчальний посібник «Фінанси» Полтавської державної аграрної академії та «Агроекологічний атлас Полтавщини». Найліпша поетична збірка — «Полтавський сувенір» Анатолія Лихошвая. Кращим прозаїчним виданням названо книгу Івана Кравченка «Примара волі», а виданням для дітей та юнацтва — роман у стилі фентезі «Альтернативна реальність» Олександра Архиповця. Переможцем серед видань на гоголівську тему журі визнало книгу Володимира Хурси «Славетні у Гоголівському краї».
У додатковій номінації «Культура і мистецтво» нагороджували не лише авторів та видавців. За альбом-переможець номінації «Віктор Брикулець. Малярство. Графіка. Ікономалярство» грамоту за популяризацію мистецьких традицій Полтавського краю отримала упорядник видання — дружина голови Полтавської облдержадміністрації Валентина Асадчева. Відзначили й мецената, котрий дав кошти на видання, — генерального директора ТОВ СП «НІБУЛОН» Олексія Вадатурського. Як виявилося, Олексій Опанасович у нашому регіоні не лише сучасні елеватори будує, а й вкладає кошти у розвиток книговидавництва. Як пояснила Валентина Асадчева, завдяки фінансовій підтримці Олексія Вадатурського вдалося відчутно збільшити тираж книги «Віктор Брикулець. Малярство. Графіка. Ікономалярство». Так що унікальний альбом отримають не лише районні бібліотеки, а й сільські. «Радує, що інвестори вкладають кошти не лише у бізнес, а й у культуру», — додала Валентина Асадчева.

Автор: Іванни СЕРДЮЧЕНКО, «Вечірня Полтава»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації