Вхід | Реєстрація

Перше травня — день солідарності городників

Перше травня — день солідарності городників

Чергове опитування у Нових Санжарах ми провели на тему: «Чи святкуєте Ви 1 травня?». Тема вибрана невипадково, бо, як відомо, особливою популярністю це свято користувалося в радянські часи. Ми вирішили дізнатися, чи відзначають це свято новосанжарці. І якщо відзначають, то як.

Опитування було проведено на місцевому ринку та у центральній частині містечка. В опитуванні взяли участь 30 респондентів. Результати були наступними: 11 опитуваних відповіли, що 1 Травня святкують. 19 чоловік пояснили, що ніяк це свято не відзначають.

Серед усіх відповідей потрібно виокремити цікавий момент, що святковим цей день є для людей похилого віку. Яскравим підтвердженням цього є фраза одного з респондентів:

— У нас традиція така в родині, що святкуємо 1 травня. Накриваємо стіл, збираємося родиною. Для батьків — це свято.

На противагу старшому поколінню, молодь і люди середнього віку не відзначають 1 Травня. Саме вони склали переважну частину тих, хто не вважає цей день святковим. І так це обґрунтовували:

— Це для мене просто вихідний день.

— Я свідок Єгови і ніяких політичних свят не святкую.

— Святкую перше травня на городі.

Потрібно підкреслити, що ті, хто не святкують цей день, переважно використовують його для посадки городу. Одна з респондентів сказала:

— Ми вдячні, що взагалі є таке свято. Можемо хоч посадити город.

 

Історична довідка

День міжнародної солідарності трудящих — свято, що відзначається в 142 країнах. 1 травня 1886 року американські робітники організували страйк із вимогою 8-годинного робочого дня. Страйк і демонстрація закінчилися кровопролитним зіткненням з поліцією. У липні 1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу в пам'ять про виступ робітників Чикаго прийняв рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій. Уперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений у 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччині, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції і деяких інших країнах.


Автор: Роза ТУМАНОВА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 травня 2012, 17:34 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації