Вхід | Реєстрація

«Медленно минуты уплывают в даль. Встречи с ними ты уже не жди!»

Олександр Пушкін прожив усього 37 років. Їздив лише на конях, але встигав бувати за кордоном, подорожував по Росії, відвідував бали, встигав бути в пошані у жінок, брав участь у різноманітних гуртках, писав гусячим пером, а головне — скільки написав!

Ми сьогодні літаємо на літаках, їздимо на машинах, маємо комп’ютери, засоби мобільного зв’язку, але, напевне, поконкурувати в ефективності використання часу із Олександром Пушкіним ми не в змозі. Хтось скаже — він же геній! Це так, але ж геніальність якраз і полягає в тому, як людина вміє використати свій талант в певному проміжку часу. Працюючи з дітьми, особливо останні роки, дуже добре бачиш, як діти неефективно використовують свій час. Сучасні засоби комунікації, здається, мали б полегшувати життя, а виходить скоріше навпаки. На перший погляд ми начебто маємо такий шалений темп руху, так багато вирішуємо різноманітних проблем, питань, а насправді ми — як білка в колесі: бігти то бігаємо, але ж це біг на місці, який, окрім втоми і витрат часу, нічого не дає в плані просування до якоїсь цілі, мети.

Аналізуючи результати анонімних опитувань дітей по школах, приходиш до висновку, як невміло вони витрачають найдорожче в житті людини — час. Навіть така важлива для молодої людини функція, як сон, в багатьох випадках порушується. Приблизно в п’ятої частини дітей сон менше 8 годин. Є проблеми з витрачанням часу на гігієну та вживання їжі.

Не зовсім добре стоїть питання і з затратами часу на приготування домашнього завдання.

Мало часу діти перебувають на свіжому повітрі, а ще менше часу іде на рухливі заняття, ігри, спорт. Постає логічне питання: а де ж «дівається» той час? Відповідь, напевне, відома усім. Багато часу у дітей забирають «мобілки». 50 % опитуваних витрачають на розмови від 1 до 4 годин! Соціальна мережа «Вконтакті» — 50 % дітей витрачають на неї від 1 до 8 годин! Ігри на комп’ютері та «мобілці» — 30 % витрачають на них від 1 до 4 годин; телевізор — 70 % витрачають на нього від 1 до5 годин! Добавимо допомогу батькам (яка, на жаль, займає не так багато часу) та якісь інші заняття — і виходить не зовсім приваблива картина. У багатьох дітей розмови по телефону, перебування «Вконтакті», ігри на комп’ютері, мобілці вже набувають ознак залежності, подібної до тих, які руйнують особистість.
Що ж робити? Як завжди, не панікувати, а спокійно проаналізувати хоча б одну добу з життя вашої дитини. Зробити своєрідний хронометраж: куди у вашої дитини іде час і на що. Коли ви це зробите, то одразу все зрозумієте і, проаналізувавши, зробите відповідні висновки як для себе, так і для дитини. Дитині, яка вже «втягнулась» в неправильний режим, дуже важко перебудуватись, і тому якісь примусові дії скоріше призведуть до конфлікту і непорозуміння. Краще працювати через роз’яснення, переконання і усвідомлення дитини. Для того, щоб цей процес був ефективним і ефектним, потрібно спершу з дитиною налаштувати контакт, щоб дитина вам довіряла, а тоді лише переконувати і т. п. Буває так, що дитині потрібно повторяти сказане не один раз, не тому, що вона «тупа», а тому, що їй просто важко зрозуміти, а ще потрібно «вгадати» коли це краще казати (в яку хвилину, який у неї настрій і т. п.). У таких ситуаціях найважливіше терпіння і витримка зі сторони батьків. «Репресивні» методи не завжди працюють і не завжди ефективні. Тому краще — терпіння, розуміння і щирість у стосунках (фальш діти відчувають миттєво, від кого б вона не йшла) і віра в можливості дитини.

Найефективніший спосіб відволікти від марної трати часу і допомогти дитині в розвитку — це відвідування гуртків, спортивних секцій і т. п. Сьогодні це звучить банально, але іншого виходу немає. Якщо дитина схильна до залежностей, то вона може бути залежною як і від негативу, так і від позитиву. Потрібно лише зробити висновки. Дуже важливо змалечку привчити дитину планувати свій час, це пригодиться їй у дорослому житті, на роботі, в сім’ї.


Автор: Іван Мостовий, практичний психолог


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 травня 2012, 17:17 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації