Вхід | Реєстрація

Про дурного Грицька і розумних дядьків

Мій старший колега Ігор Філонеко часто згадує це прислів’я. «Свисни, Грицьку, ти дурніший!» — кажуть у народі. Це прислів’я дуже гарно підходить і до нашої щоденної журналістської роботи, і до життя в Україні загалом.

Прикладів цьому достатньо. Перший — і найбільш часто вживаний — це прийом молока у селах. Скільки пам’ятаю, селяни завжди скаржились на збирачів молока. «Будь ласка, приїдьте — подивіться. І за копійки приймають, і гроші нерегулярно виплачують, і жирність пальцем вимірюють!». Ми, як правило, приїздимо, дивимось, пишемо. Як правило, констатуємо очевидне. Так, дійсно, ціна у 1,50-1,60 за літр молока настільки низька, що не відбиває селянинові навіть собівартості утримання корови. Але збирачі платити більше не хочуть. Пояснюють це тим, що їм це економічно невигідно. Проте за деякий час це ж молоко з’являється на полицях магазинів, але по ціні у 5-6 разів більшій.

Ми про усе це пишемо. Але збирачам молока від наших публікацій — ні холодно, ні спекотно. Влада на такі матеріали теж реагує неохоче. Виходить, що результату — нуль цілих нуль десятих. Єдині, хто може реально вплинути на ситуацію, — самі власники корів. Але для цього потрібно щось зробити. Наприклад, об’єднатися усім селом і створити молочний кооператив. Домовитися, що ніхто по 1,50 молока не здасть. І разом поставити збирачам умову про підняття ціни.

Зазвичай, люди відмовляються від такого варіанту з прозаїчних причин. «Ага! Я не понесу здавати, а сусідка понесе! У мене молоко скисне — куди я його діну? Так хоч по 1,50 здам». На цьому розмова закінчується. Об’єднуватися і захищати себе самостійно селяни категорично не хочуть. По-перше, тому що не вірять у ефективність будь-якого об’єднання як такого. По-друге, вперто чіпляються за оті самі «руб п’ятдесят», не розуміючи, що просто так ціну на молоко їм ніхто не підніме.

У принципі, ситуацію з ціною на молоко можна спроектувати і на політичну ситуацію в країні загалом. З року в рік українці терпляче чекають, доки хтось розумний прийде до влади, наведе в Україні порядок і зробить її процвітаючою європейською державою. При цьому усьому ті ж самі українці вперто не хочуть ходити на вибори. «А для чого? Все одно від мого голосу нічого не залежить». Ця позиція дуже зручна. Адже коли минають чергові вибори і життя у країні не покращується, а погіршується, ці люди спокійно кажуть: «А я за цю владу не голосував!»

Так і триває з року в рік. Дурні Грицьки їздять по селах і пишуть статті про бідних селян, ходять на вибори і голосують, як свідомі громадяни. А розумні дядьки сидять і чекають. А раптом завтра зміниться влада і підніметься ціна на молоко?


Автор: Володимир Паршевлюк


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 травня 2012, 08:46 | Нові Cанжари | Редакційна


1. Микола Гузченко / 4 травня 2012, 12:22
Дурні Грицьки їздять по селах і пишуть статті про бідних селян, ходять на вибори і голосують, як свідомі громадяни. А розумні дядьки сидять і чекають.

Іншими словами: "я - свідомий громадянин, а ви - підараси". Це прекрасно.
Ніколи, до речі, не розумів цієї шняги з коров’ячими кооперативами. Ну є в селі десять бабушок з корівками, ну створять вони кооператив і похерять молкозавод. Заводу ті сто літрів на день по барабану, а бабушки втратять останній заробіток. Страйкувати можуть ті, кому є куди відступати. Коли ти ледве зводиш кінці з кінцями, не так легко вилити молока на сотню.
2. KING / 4 травня 2012, 13:19
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
1. Микола Гузченко пише:
«Іншими словами: "я - свідомий громадянин, а ви - підараси". Це прекрасно.»

Ох уж цей Микола... Якби він писав редакційну (яка означає, що дана стаття - авторське імхо) то неодмінно написав би що всі навколо молодці, один він, Коля, підарас. Цікаво було б на це подивитися :) Ну хіба що фраза "це прекрасно" - не сарказм.

А щодо бабусь із коровами... кажеш краще приняти позу пацифіста і здавати по скільки беруть, чи просто у тебе є краща пропозиція як змінити ситуацію (ладно, не змінити, а спробувати змінити)?
3. Бувалий / 4 травня 2012, 15:38
Про що стаття? Якщо про тяжку і невдячну долю журналіста, то щось беззубо і не переконливо. Якщо про проблему ціни на молоко -- досить поверхово. Здивувало авторство. Втрачаємо форму, як і "старший колега"?
4. New York / 4 травня 2012, 17:38
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
«Ага! Я не понесу здавати, а сусідка понесе!»

А так же ж і буде.
Те саме й про вибори. Як і автор, теж приведу влучне народне прислів’я: "Голосуй, не голосуй, все одно получиш хуй". Проблема не в тому, що люди не йдуть на вибори, а в тому, що усі кандидати — виключно корумповані мудозвони. І люди це відчувають.
І ще одне: українці не хочуть жити як цивілізовані європейці. Бо вони не знають, що це означає. Вони просто хочуть мати багато грошей (ну, або гречки). Тому цим постійно користуються мудозвони.

Змінено 05.05.2012, 06:40
5. кобелячанин / 4 травня 2012, 17:46
3. Бувалий пише:
« Втрачаємо форму, як і "старший колега"?»

Хто б казав... Що Філоненко, що Паршевлюк слава богу форму тримають. Як не вони напишуть то хто?
У нас залишиться екстрасенсо-кухонно-лавочна журналістика і усьо.
6. кобелячанин / 4 травня 2012, 17:54
А стаття про прислівя, і про те як люди нехочуть вирішувати власні проблеми. Чекаючи що хтось зробить тєлодвіженіє за них.
7. Бувалий / 4 травня 2012, 18:18
5. кобелячанин пише:
«Як не вони напишуть то хто?»

Так і я про те ж! Поважаю їх обох, наснаги і успіхів їм! А критика ніколи і нікому не завадить. На те і щука, щоб карась не дрімав...
8. Микола Гузченко / 5 травня 2012, 10:39
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
2. KING пише:
«Ох уж цей Микола...»

Та кожній людині притаманно вважати себе молодцем, а інших підарасами. Просто оця публічна самоідеалізація - не комільфо.
Мало того, автор чітко окреслив ознаки свідомої людини: вона повинна писати статті в газету і ходити на вибори.
Автор пише:
«пишуть статті про бідних селян, ходять на вибори і голосують, як свідомі громадяни»

А якщо ти пахаєш в селі, не пишеш статті в газету, сука отака, і срать хотів на вибори - ти стопудово несвідомий. Сидиш, блять, чекаєш, доки за тебе все зроблять дурні грицьки (понаписують статей і понапроголосовують на виборах).

Насправді ходити на вибори чи не ходити - це громадянська позиція. Он у Росії, наприклад, опозиціонери (Каспаров чи Нємцов - уже не згадаю) агітували людей не ходити на недавні вибори, бо вони нечесні. Так це що, виходить, опозиціонери агітували людей стати несвідомими?
І коли людина замість писати статті довбеться на городі - це теж не ознака несвідомості. Це ознака того, що людина не працює в газеті.
Несвідомий селянин - це той, хто бадяжить молоко, спихає на м’ясо лейкозну корову чи заливає хімікатами продажні помідори.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації