Вхід | Реєстрація

У Європі українських дітей вразили «заячі» містки

У Європі українських дітей вразили «заячі» містки

Нещодавно із чергової екскурсії країнами Європи повернулись вихованці кобеляцької школи з поглибленого вивчення англійської мови. Нині поїздкою за кордон вже нікого не вразиш. Світ дійсно стає відкритішим, кордони прозорішими, виїзд за межі держави — доступним практично кожному громадянину України. Зараз хіба що низькі матеріальні статки заважають українцям безперешкодно подорожувати планетою.

Діти, які навчаються в кобеляцькій школі з поглибленого вивчення англійської мови, котрою керує Наталія Спиця, охоче користуються можливостями, які надає сучасна цивілізація — вони їздять за кордон регулярно. Кілька років тому вихованці Наталії Володимирівни відвідували Велику Британію, у минулому році подорожували по Угорщині, Австрії та Італії, а навесні цього року поїхали до Німеччини і Чехії.

 

Чехи краще знають російську

Безумовно, головню метою подібних поїздок є вдосконалення у знанні іноземних мов. Адже теоретичні заняття дають лише ґрунтовні базові знання, а зробити їх глибшими можна лише в процесі живого спілкування. Жоден урок в Кобеляках не замінить знань і навичок, отриманих під час розмов у готелях, поїздах, автобусах, просто на вулицях європейських міст.

— Діти схоплюють усе «на льоту», а їх впевненість у собі, у своїх силах і знаннях зростають прямо на очах, — ділиться враженнями Наталія Спиця.

У ході поїздок вчителька та її учні бачать, як відрізняються один від одного жителі європейських країн. Вони, люди, дійсно різні, навіть у ставленні до вивчення англійської мови. Так у Австрії та Італії її знають практично всі. А ось в Угорщині та Німеччині англійською більш впевнено говорить молодь. Є свої особливості й у Чехії. Там, напевне, в силу колишнього соціалістичного минулого, більшість населення добре володіють російською мовою. А у всесвітньо відомому курорті Карлові Вари російську можна почути навіть частіше, аніж чеську. Там дуже багато туристів із Російської Федерації. А найбільш заможні росіяни давно придбали там будинки. І зараз навіть вимагають, щоб їм створили окреме кладовище. Дітей, як і вчителів, у Чехії особливо вразили високі соціальні стандарти життя. Медицина там хоча й страхова, але дає можливість усім отримувати якісну допомогу. Навіть за найскладнішу операцію чехам не доводиться платити десятки тисяч доларів. Для дітей справжнім відкриттям стала інформація про можливість отримання українцями в Чехії вищої освіти. Для цього потрібно лише рік там прожити, вивчити мову і вступити до вузу. А далі — навчання безкоштовне. Більше того — до 26 років, якщо ти вчишся до цього віку, держава ще й пенсійний внесок за студента платить.

 

Про жаб і зайців турбуються, як про людей

Проїжджаючи дорогами Європи, кобелячани неодноразово звертали увагу на вузенькі мости, споруджені над автострадами. На них ніколи не було ні людей, ні автотранспорту. Дітям пояснили, що то так звані «заячі мости». По них через дорогу можуть перейти дикі тварини. Адже узбіччя автодоріг відгороджені від лісів та луків спеціальною сіткою, щоб тварина не потрапила під колеса автомобіля. А для переходу жаб під дорогами прокопані спеціальні тунелі. «Оце є справжніми європейськими цінностями, коли про все подумали, про всіх потурбувалися», — пояснювали гіди українським школярам. А ті — слухали. Напевне, це, крім вивчення мови, є не меншою цінністю подібних поїздок. Адже діти бачать, як живуть європейці, запам’ятовують це і використовують подібні знання вже тут, в Україні.

Далі у вихованців Наталії Спиці заплановані поїздки у Францію та на південь Італії.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 травня 2012, 13:22 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації