Вхід | Реєстрація

Володимир Замула: «Я допомагаю рідному селу, бо, вважаю, що кожен, хто має можливість, має так робити»

Керівник успішного сільськогосподарського підприємства багато років підтримує та розвиває соціальну сферу села

Володимир Замула  уже багато років керує успішним сільськогосподарським підприємством «Сокіл», що у Новосанжарському районі. Володимир Іванович — приклад керівника нового часу. Він усе життя прожив у рідному селі Соколова Балка, тут же і створив своє підприємство. Володимир Замула, окрім того, що забезпечує роботою частину селян Соколової Балки, дбає і про соціальну сферу населеного пункту. Зокрема, підтримує дошкільний заклад, розвиває спорт та культуру. Але про свої добрі справи говорить мало, більше розказують ті, кому він допомагав.

Андріївський дошкільний навчальний заклад «Дзвіночок» розрахований на 15 дітей, але зараз його відвідує трохи більше вихованців. Садочком уже багато років керує Лілія Литвин. Заклад перебуває на балансі відділу освіти. Як і більшості подібних сільських садочків, фінансування завжди не вистачає. Натомість закладу допомагає Володимир Замула.

— Володимир Іванович нам дуже з ремонтом допоміг. У катастрофічному стані будівля не була, але там підлога провалювалася, там штукатурка сипалася. Вирішили ми до Володимира Івановича звернутися. Мовляв, допоможіть нам хоч зробити підлогу з деревоплити у спортзалі. Він відповів, що якщо робити щось, то на совість. Прийшов до нас, щоб подивитися на наше становище. А в нас: тут килим підлогу погану прикриває, там стіни підлатані. Володимир Іванович подивився тоді і сказав: «Давайте увесь ремонт робити». Працювали тут усі разом: наші вихователі, Володимир Іванович, його підопічні, ми навіть батьків не підключали. Тож за кілька місяців усе повністю тут замінили. У нас тепер у садочку не лише нові шпалери, стеля, а й підлога з підігрівом. Ми замінили опалення та каналізацію. А на відкриття оновленого садочка Володимир Іванович нам подарував гімнастичну стінку. Допомагає він нашому садочку постійно. У нього дуже багато цікавих ідей. Наприклад, Володимир Іванович запропонував нам допомогти оформити живий куточок. Кожного ранку ми ходимо з вихованцями годувати тваринок. Вони можуть поспостерігати за ними. Ще одна із його ідей — фонтан-водопад. Літом діти просто обожнюють біля нього гратися. До нас коли гості прижають, дивуються, що на подвір’ї таке різноманіття гойдалок, розвиваючих ігор, більшість яких нам удалося встановити завдяки допомозі Володимира Замули. Ми маємо якусь ідею, а він нас завжди підтримає.

Сам же Володимир Іванович говорить, що рішення допомагати садочку прийняв завдяки його дружному та професійному педагогічному колективу.

— Вони ніколи не сидять на місці. Завжди мають нові ідеї. І діти їх дуже люблять. Навіть з інших сіл батьки возять у цей садочок. Навіть мій онук, коли в гості з Полтави приїжджає, завжди просить хоч на годинку повести його в цей садочок, хоча вдома у свій ходити не дуже хоче.

 

«Якби наш медичний заклад не пройшов акредитації, то амбулаторію могли б і закрити»

Амбулаторія сімейної медицини, що діє  у Соколовій Балці, мало схожа на подібні заклади в інших селах. Приміщення дуже світле, затишне, щойно відремонтоване. А таке обладнання, яке має місцевий стоматологічний кабінет, є не в кожному райцентрі, не те що в селі. Обслуговує амбулаторія майже півтори тисячі селян із Соколової Балки, Андріївки та Світлівщини. Нестачу фінансування, як і всі заклади сільської медицини, тут також відчувають.

— Час від часу наш медичний заклад проходить акредитацію. Від її результатів багато чого залежить, — розповідає фельдшер Соколовобалківської амбулаторії сімейної медицини Тетяна Манько. — Для того, щоб скласти акредитацію успішно, нам потрібен був ремонт у приміщенні. Останній ми подужали завдяки коштам нашого місцевого господарства «Сокіл», яке очолює Володимир Замула. У нас працювала бригада будівельників. За спонсорські гроші обладнали два медичних кабінети. Нині наша установа відповідає своєму статусу. Володимир Іванович і зараз нам постійно допомагає. На дільниці — 18 дітей до року. Протяжність від нашої амбулаторії і до місця проживання останньої дитини — сім із половиною кілометрів. Якби не бензин, яким він нам допомагає, то я не знаю, як би ми доходили б до тієї дитини. Він також провів нам капітальний ремонт автомобіля «швидкої допомоги» в зимовий період. До того ж він як депутат районної ради допоміг нашій амбулаторії отримати власний автомобіль «швидкої допомоги». Володимир Іванович завжди сам запитує, що нам треба купити. Він говорить, що допомагає, бо живе в нашому селі. Але ми знаємо, що якби наш медичний заклад не пройшов  акредитації, то амбулаторію сільської медицини у Соколовій Балці могла спіткати доля багатьох подібних — нас могли б просто закрити. Тому все, що він робить, більше для людей, а не для себе.

 

«Коли тренер, якого поважають стільки людей і я особисто, звертається до мене за допомогою, вважаю, що не маю права відмовити»

Допомагає Володимир Замула розвивати спорт на селі. Зокрема, він уже багато років підтримує місцеву секцію кульової стрільби, що працює в Соколовобалківській школі. Нещодавно спортсмени приїхали зі змагань за Кубок України. Керівник секції Анатолій Старєлов результатами вихованців задоволений. У гуртку займається близько 15 учнів.

— Кульова стрільба в Україні на дуже високому рівні, хоча і мало підтримується. На міжнародному рівні українці — другі. А у Олімпійській збірній — три чемпіони, володарі медалей. Натомість в області лише три осередки кульової стрільби. Два з них — у містах: Полтаві та Комсомольську. У Соколовій Балці — єдина в області потужна сільська секція цього виду спорту. Зараз ми виховуємо трьох кандидатів у майстри спорту. Кульова стрільба — це не масовий вид спорту. До того ж — недешевий. Тримається уся наша секція, так би мовити, на «чесному слові». Єдиний, хто нам допомагає, це  Володимир Іванович Замула. Школа виділила нам приміщення, а він допоміг нам його відремонтувати та обладнати. Придбав нам зброю, яка коштує дуже дорого. Також допомагає нам із коштами, так як ми часто їздимо на змагання. Із цим у нас проблем немає. Знаєте, спорт для держави — справа завжди збиткова. Але ті діти, які займаються спортом, завжди чимось зайняті. Я про своїх вихованців можу сказати, що вони ведуть здоровий спосіб життя. Практично всі мої учні зараз добре влаштувалися у житті. Тому добре, що є такі, як Володимир Замула, — говорить тренер секції Анатолій Старєлов.


Автор: Микола ТВЕРДОХЛІБ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 травня 2012, 10:30 | Нові Cанжари | Суспільство
1. Фермер / 12 травня 2012, 15:14
Блін, все однин зробив, а всі остальні тільки гроші давали. Якась заказуха.
2. Короп селезень / 12 травня 2012, 18:58
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
В мене рот наоборот і в глазу світлодіод. А ще в мене прилив крові в їбало...
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації