Вхід | Реєстрація

Загибель бджіл — це не випадок

З настанням потепління різко активізувався вихід шкідників із місць зимівлі, переселення їх на посіви та живлення. Відповідно розпочались роботи по захисту рослин, зокрема — внесення інсектицидів. Такі заходи можуть завдати суттєвої шкоди бджолам.

Нині, у зв’язку з широким використанням у сільському господарстві отрутохімікатів, суттєво почастішали випадки отруєння бджіл. З цієї причини щорічно в Україні гине від 3 до 8 тисяч бджолиних сімей. Ці дані свідчать про необхідність виконання вимог безпеки при проведенні захисних заходів у боротьбі з шкідниками сільськогосподарських культур.

Тому спеціалісти інспекції захисту рослин нагадують Вам про можливі негативні наслідки для бджіл при застосуванні інсектицидів. За недотримання встановлених регламентів використання пестицидів, згідно ЗУ „Про бджільництво” (розділ VI ст.. 38), відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у:

— неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин;

— порушенні технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл.

Постійно дотримуйтесь ЗУ „Про захист рослин”, „Про пестициди і агрохімікати” та „Державні санітарні правила”, згідно яких фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарати (ст. 37 ЗУ ” Про бджільництво”). Також рекомендуємо застосовувати малотоксичні для бджіл та інших корисних організмів препарати.


Автор: Юрій Біденко, начальник державної інспекції захисту рослин Кобеляцького району


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 травня 2012, 13:30 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації