Вхід | Реєстрація

У Забрідках випиляли 3 гектари лісу

У Забрідках випиляли 3 гектари лісу

Місцеві жителі шкодують за красивим куточком природи. Представники лісгоспу пояснюють: рубка була плановою, дерева досягли граничного віку.

До журналістів «ЕХО» звернувся житель Лелюхівської сільської ради Вадим Коба. Він розповів нам таку історію.

Багато років поспіль він їздив відпочивати до мальовничої місцини в урочищі Стінка, що у селі Забрідки. Влітку там можна було гарно провести час на природі, взимку — покататися з гірки, розташованої неподалік.

— Там добре було відпочивати, тому що ліси там фактично незаймані. Люди там бувають рідко, сміття ніхто не накидає, — розповів Вадим, — там завжди багато суниці росло. Зайці водилися, лисиці. І місце таке красиве. Видно було, що у нас ще є ліс.

Цієї весни він вкотре вирішив відвідати разом з друзями затишний ліс.Та коли вони приїхали на місце, були неприємно здивовані. Там, де колись стояв високий ліс, зяяла велика просіка. Замість міцних дубів і кленів лишилися самі пеньки.

— Ми спробували дізнатися, хто саме випиляв ліс, — продовжив Вадим. — Нам пояснили, що це держлісгосп. От тільки причини називали різні. Хтось говорив, що це проводили чистку лісу від сухостою і звалених дерев. Але ж попиляли і цілі та міцні!

Вадим Коба попрохав нас дізнатися, хто і чому випиляв ділянку лісу у Забрідках. Найбільше його цікавило: чи не продовжать вирубку далі і не знищать решту лісу?

Спочатку ми звернулися до лелюхівського сільського голови Віталія Роя. Він пояснив, що земельна ділянка, на якій знаходиться ліс, знаходиться у користуванні ДП «Новосанжарський лісгосп». Про те, що у лісі проводилася вирубка, сільський голова знав. Але запевнив, що здійснена вона була цілком законно — працівники держлісгоспу демонстрували йому необхідні документи.

У абсолютній законності проведення вирубки нас запевнив і директор ДП «Новосанжарський лісгосп» Василь Красюк. На підтвердження своїх слів він привіз до редакції «ЕХО» документи і спеціаліста, який міг би пояснити ситуацію з вирубкою.

Інженер лісового господарства Олег Назаренко пояснив, що ділянка у Забрідках була включена до фонду вирубок головного користування Харківською державною лісовпорядною експедицією. Площа включеної до фонду ділянки за документами складає 4,4 гектара. Але випиляли з них усього близько 3 га.

— Середній вік спиляних дерев за документами складав 86 років, — розповів Олег Миколайович, — а той лісок, який іде далі — молодший. Тому я можу запевнити, що найближчим часом там ніхто проводити вирубку не буде. Є таке поняття, як «строк примикання». Тобто, треба почекати близько п’яти років, доки на спиляній ділянці піднімуться молоді посаджені дерева. І лише потім продовжувати випилювати сусідні ділянки.

За словами інженера, випиляну ділянку повністю засадять деревами тієї ж породи, з якої переважно складався ліс. Тобто, дубом.

Щодо призначення спиляної деревини, то вона йде під реалізацію. Спилює держлісгосп рівно стільки, скільки дозволяє план.

— У нас є план, який ми повинні виконувати, — продовжив Олег Назаренко. — По дубові, наприклад, він складає 3480 кубів на рік. Більше плану ми нічого не пиляємо.

Щодо сухих та звалених дерев, то їх дійсно багато у забрідчанському лісі. За словами інженера держлісгоспу, буде проводитись вибіркова вирубка таких дерев та очищення лісу від них.

Отже, поки що Вадиму Кобі та його друзям буде куди їздити відпочивати. Щоправда, випиляна просіка ще довго буде зяяти порожнечею серед колись рівного та красивого лісу. Зникне вона лише тоді, коли на місці спиляних піднімуться нові дерева. Але до цього часу мине не один рік, а може, і не десять.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 травня 2012, 14:52 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації