Вхід | Реєстрація

Облгази б'ють на сполох

Причина таких серйозних побоювань у тому, що в розпал опалювального сезону газорозподільні мережі передаються підприємству «Нафтогазмережі», яке входить до HAK «Нафтогаз». Постанова Кабміну № 7/5 від 10 червня 2009 року (оприлюднене 30 липня) наказує 43 підприємствам з газопостачання та газифікації в переддень Нового року передати газові мережі новому оператору.
Процес не пішов з самого початку...

Невдалий початок
Представники майже чотирьох десятків облгазів зібрали прес-конференцію, на якій оприлюднили своє звернення з приводу ситуації, що склалася, до Президента України. А також пояснили причини своїх хвилювань.
Найбільші проблеми зараз має ВАТ «Вінницягаз». З 30 листопада цього року «Нафтогаз» перервав дію договору про використання державних газових мереж області з цим підприємством. У ВАТ «Вінницягаз» забрали ліцензію, а всю роботу по газифікації області переклали на регіональне представництво «Нафтогазмережі».
На думку фахівців, через ініціативу уряду передати газотранспортні мережі в нові руки можуть виникнути аварійні ситуації. Опалювальний сезон у кількох областях України на межі зриву. Ситуація вийшла дивна. У діючого підприємства забрали ліцензію, і, по суті, працювати воно не може. Але в той же час новий господар газотранспортних мереж зараз не може впоратися з усіма нюансами. За словами голів облгазів, штат підприємства «Нафтогазмережі» ще не укомплектований. Але ж аварійні ситуації можуть відбутися в будь-який момент, а по виклику служби газу виїхати буде просто нікому.
- ДП «Нафтогазмережі» не має ні ресурсної бази, ні звичайного персоналу, що на нашому підприємстві створювався роками, - упевнений голова правління ВАТ «Днепропетровскоблгаз» Владислав Олещенко.
Поки що найбільші хвилювання наздогнали Вінниччину, але жителів цього регіону газовики заспокоюють.
- Станом на сьогоднішній день всю ситуацію з газопостачання контролюю я і «Вінницягаз», - запевняє голова правління ВАТ «Вінницягаз» Ігор Марчак. - Ми продовжуємо працювати і здійснювати поставки.

Катастроф не уникнути
На черзі перехід у нові руки мережі інших облгазів. У своєму зверненні до президента представники підприємств газової галузі згадали про діяльність «Нафтогазмережі» у Чернівецькій області: «Альтернативна структура показала свою повну фінансову та організаційну неспроможність. Протягом 2008-2009 рр. утворилася заборгованість у розмірі 104 млн. грн. перед постачальником газу».
Подібні перспективи підприємства газової галузі не радують, але після того, як вони висловили своє невдоволення, в облгазів почалися проблеми.
- Коли ми подаємо голос, починаємо заявляти про свою позицію, починається шквал перевірок, - ділиться голова правління ВАТ «Івано-Франківськгаз» Володимир Купчак. - З початку року на нашому підприємстві були 62 комплексні перевірки, які паралізують нашу роботу. Але мовчати ми вже не можемо, оскільки наше мовчання може тільки прискорити створення техногенних катастроф.
На думку фахівців, через ініціативу уряду передати газотранспортні мережі в нові руки можуть виникнути такі аварійні ситуації, у порівнянні з якими вибух газу в житловому будинку в Дніпропетровську, про який дізналася всі країна, може здатися просто дріб'язком.
- У листопаді цього року ми отримали лист про те, що в січні компанія повинна припинити своє існування, - розповідає голова правління ВАТ «Миколаївгаз» Сергій Скиба. – На даний момент в області діє ДП «Нафтогазмережі» з колективом у десять чоловік, без автотранспорту, приміщення і будь-якої техніки. І їм ми повинні будемо передати наші мережі. Але хто ж 1 січня поїде вирішувати проблеми? Адже облгази – це щосекундна робота.
Одна з причин, за якими мережі облгазів повинні перейти в державну власність, - це величезні борги перед «Нафтогазом». Але керівники підприємств стверджують, що борги ці старі і до поточної діяльності відношення не мають. Зараз же вони скаржаться на те, що підприємства розвалюють штучно.
- У минулому році всі облгази просили на капітальний ремонт мереж близько 1,5 млрд. грн., а виділено було тільки 150 млн. грн., - підраховує Сергій Скиба.
Глави облгазів розраховують на рішення Віктора Ющенка з цього питання. У зверненні до Президента вони говорять про загрозу енергетичного ринку України. А головна причина – це монополізація ринків таким підприємством як «Нафтогаз», яке фактично перебуває на межі банкрутства.

Автор: Ірина ГРОМОВА, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 грудня 2009, 13:06 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації