Вхід | Реєстрація

Усе вирішують п’ять хвилин

Усе вирішують п’ять хвилин

У травні в Кобеляцькому районі трапилися одразу три пожежі, котрі викликали широкий резонанс серед населення.

Принаймні у двох випадках із них чимало кобелячан впевнені, що згорілі об’єкти підпалили зумисне. Говорять про вкинуті у приміщення пляшки із бензином і навіть про трасируючі кулі, якими розстріляли ресторан у Світлогірському. Говорити і думати, як відомо, можна все, що завгодно. Цього навіть Конституція не заборонить. Та все ж, щоб балачки перетворились у факт, потрібні докази або хоча б показання свідків.

Що ж за пожежі вирували в районі? Чим вони викликані, які офіційні версії щодо причин загорянь? З цими та іншими запитаннями ми звернулись до начальника Кобеляцького райвідділу Управління Держтехногенбезпеки Андрія Гречаного.

Почали по хронології подій. Першим, 2 травня, згорів будинок на розі вулиць Шевченка і Дніпропетровської, що в Кобеляках. Сигнал про пожежу надійшов о другій годині ночі. Об’єкт розташований за кількасот метрів від пожежної частини, тому вогнеборці прибули на місце події за лічені хвилини. Але вогонь уже набрав сили, тому швидко ліквідувати загоряння не вдалося. У результаті сильно постраждала як сама будівля, так і майно, яке в ній знаходилося. Збитки обраховуються сумою з багатьма нулями. По Кобеляках одразу поповзли чутки про умисний підпал. Одні вважають його справою рук недобросовісних конкурентів, інші — взагалі «рекетом». Мовляв, підприємець не бажав платити бандитам за кримінальний «дах».

З цього приводу Андрій Гречаний повідомив, що зібрані його службою документи направлені до міліції. Але назвати остаточну причину загоряння можуть лише фахівці НДКЦ, які приїжджали у Кобеляки з Полтави.

Схожа ситуація і з пожежею, яка сталася у Світлогірському 17 травня. Повідомлення про неї надійшло о 18:40. Там дощенту згорів знаменитий ресторан під очеретяним дахом, внесений до книги рекордів України. Відповідь про причину пожежі теж мають дати фахівці НДКЦ. За неофіційною інформацією, загоряння почалося на кухні. Крім ресторану, від вогню постраждали два човни, які знаходилися біля будівлі. Також незначних пошкоджень зазнав сайдинг на сауні. Чому не змогли погасити об’єкт, якщо поряд і в ньому були десятки людей, вогнегасники, мотопомпи і сотні кубометрів води у Дніпрі? Знов ж, за неофіційною інформацією, власник закладу по телефону дав чітку вказівку відвести від вогню людей. Свою роль зіграла й паніка. Андрій Гречаний сказав:

— Я не буду коментувати чутки. Хоча чув і про кулі, й інші версії. Скажу лише, що в таких випадках доля об’єкту вирішується за 5 хвилин. Якщо за цей час загоряння не ліквідувати, то вогонь набирає сили і стає непереборним. А у Світлогірському все було зроблено з дерева, дах — з очерету. І хоча все це й оброблено спеціальними засобами, але при надвисокій температурі вони вже не рятують. Горить усе.

П’ять хвилин все вирішили 20 травня. О 20:30 загорілось одне із приміщень у будівлі колишньої «Райспоживспілки», що в Кобеляках. Загорання випадково помітив один із жителів міста і одразу зателефонував пожежникам. Ті приїхали миттєво і ліквідували вогонь, який ще не набрав сили. Тут причина загорання банальна — коротке замикання в електромережі.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 травня 2012, 17:23 | Кобеляки | Надзвичайне
1. 7777 / 27 травня 2012, 16:31
налоги- мінімальні- за газ- по тарифах пенсіонерів-за свет- теж-говорили що то не ресторан а (хатка) а її мешканці- то родичі та гості-- от вам і.....
(так їм ХИТРОЖОПИМ)
2. 7777 / 27 травня 2012, 16:40

Адміністрація:
Коментар видалено за порушення п. 2.4 Правил користування сайтом
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації