Вхід | Реєстрація

Свій вибір

Свій вибір

У лексиконі політтехнологів слово «люди» відсутнє. При слові «народ» вони лише іронічно морщать носи. У своєму професійному сленгу піарники користуються іншими поняттями: «електорат» або, у кращому разі, «виборці».

Не дайте змішати себе із сірою масою. Ви — не знеособлений «електорат». Ви — громадяни, що володіють правами і свободами, людськими гідністю й честю.

Отже, припустимо, що виборча кампанія вже почалася. Зрозуміло, витрачати гроші даремно ніхто не бажає. Насамперед, перш ніж переконувати й агітувати, вас спробують банально підкупити. Утім, про живі гроші мова, як правило, не йде. Вам запропонують подачку. Це може виявитися скромний продуктовий набір, сувеніри, безкоштовна передплата на яке-небудь (не потрібне вам) періодичне видання, абонемент на відвідування спортзалу — усе, що завгодно. Витрати при цьому, як ви розумієте, невеликі. А що стосується подарунків, то це хоч і дріб'язок, а все-таки завжди приємно.

Як бути? За кого голосувати? За того, хто запропонував подачку, або за того, хто залишив без уваги? Голосувати ідіть за того, за кого вважаєте потрібним. Подарунок беріть, у господарстві однаково згодиться. А от перевірити, «відробили» ви подачку чи ні, ніхто не зможе. Оскільки голосування у нас, слава Богу, за законом таємне.

Утім, гроші вам теж запропонують. Але не на початку кампанії, а наприкінці. Як правило, вже біля дверей виборчої дільниці. Гроші невеликі, не зваблюйтеся. Навзамін від вас зажадають поставити галочку навпроти потрібного прізвища. Кому потрібного? Ну, не вам, природно. У цьому випадку дійте так само, як і з подарунками. Беріть гроші, заходьте в кабіну для голосування й робіть свій власний вибір.

На виході з дільниці у вас, швидше за все, поцікавляться, за кого ви віддали свій голос. Але навіть не з метою довідатися, чи відробили ви гроші, а для того, щоб провести так званий «екзит-пол». Тобто, довідатися про попередні підсумки виборів ще до того, як буде опублікована офіційна інформація. Хто в цьому зацікавлений? Правильно, не ви. Пам’ятайте: запитувати, а тим більше вимагати у вас інформацію щодо того, як ви голосували, ніхто не має права. Нічого не відповідайте. Або, жарту заради, можете дезінформувати адептів сучасних політтехнологій.

Не вплутуйтеся в брудні ігри. Залишіть кесарю кесареве. Якщо вам запропонують взяти участь у «каруселі» (популярному способі вкидання вже заповнених бюлетенів), краще не ризикуйте. Пам’ятайте, за такі речі доведеться відповідати згідно статті Кримінального кодексу. Не беріть ніяких порожніх (а тим більше — заповнених!) бюлетенів при вході на дільницю для голосування. Крайнім у кожному разі залишитеся ви, а не той, хто вам його дав.

По-перше, якщо ви все-таки попалися на вудку політтехнологів, то ніхто вам не винуватий. Ви самі пішли проти своїх переконань і совісті, а вже там нарікайте на себе.

Інша справа, якщо ви стали свідком відвертих порушень виборчого законодавства. Мовчати не потрібно. Однак і хапати за руку порушників теж не варто. Ми радимо вчинити у такий спосіб: зверніть увагу голови дільничної виборчої комісії на порушення. Скажіть про це спостерігачам, які завжди стежать за ходом голосування. За законом, вони повинні втрутитися.

Якщо вони знехтують своїми обов'язками, скаржтеся у вищі виборчі комісії й правоохоронні органі, міліцію і прокуратуру.

Нічого не бійтеся. «Праведний» гнів кандидатів, що програють, у першу чергу, буде спрямований проти політичних конкурентів. Вас не займатимуть, адже ви — «електорат», практично ніхто, пам’ятаєте? Нехай ті, хто порушує закон, так думають і далі. Ну, а ви не забувайте про те, що ви особистість, людина із правами й свободами. І тому — голосуйте правильно.


Автор: Влад Іміров


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 травня 2012, 11:36 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації