Вхід | Реєстрація

Контейнери, німці чи з відром до машини?

Контейнери, німці чи з відром до машини?

На неформальній сходці жителі міського мікрорайону Ковжежа пропонували свої варіанти вирішення проблеми із засміченістю кобеляцьких вулиць.

Сходка відбулася у дворі одного з багатоквартирних будинків по вулиці Київській. Там за столиком зібрались кілька місцевих мешканців. У основному це були люди пенсійного віку. Ледве не єдиним виключенням стала Наталія Білоусько. До речі, ця молода жінка була однією з найактивніших на сходці, висловлювала пропозиції, ставила запитання до міської влади. Вона та Надія Лебідь зустріли автора цих рядків на розі вулиць Московської і Київської. Саме там «красується» велике стихійне сміттєзвалище, яке, власне, і стало основною причиною проведення сходки.

У ході розмови, яка продовжувалась майже годину, люди висловлювали свої пропозиції та пред’являли претензії міській владі. У основному мова йшла про організацію вивезення сміття, офіційною мовою — твердих побутових відходів.

Почали із стихійного звалища, яке муляє людям очі і, м’яко кажучи, не покращує санітарного стану та благоустрою на Московській і Київській. Люди визнали, що воно є постійною проблемою. Кілька років поспіль його ліквідовували силами працівників «Міської сервісної служби» та завдяки спонсорській допомозі тодішнього міського депутата Василя Карнауха. Але через деякий час після ліквідації звалище знову з’являлося. З цього приводу думки людей розділились. Одні стверджували, що сміття на ріг Московської і Київської приносять жителі прилеглих кварталів, котрі мешкають у приватних будинках. Інші зізнавались: «Ну, буває, й ми гілочку чи дві викинемо. А потім пів-Кобеляк сюди несуть».

Наталія Білоусько запропонувала просити міську владу терміново вивезти сміття, а потім посадити в цій місцині дерева та кущі. На її думку, тоді люди перестануть смітити в окультуреному місці. Більшість присутніх цю пропозицію не підтримали. Люди казали: «Нехай комунгосп вивозить. Ми за щось платимо». Причому вони вважають, що сплачуючи за вивезення відходів із контейнерів, вони одночасно платять і за утилізацію гілок, гною та іншого непотребу.

Оригінальну пропозицію висловив пенсіонер Дмитро Веселовський:

— Я за те, щоб повернути стару систему вивозки мусору. Нехай двічі в тиждень по Кобеляках їздить машина і люди відрами і мішками виносять відходи. А контейнери та машини до них нехай продадуть.

З цим погодились не всі:

— А скільки в нас людей з відрами виходили? Троє чи четверо на весь дом!

— Ісип, він може чоловік і хотів щось добре з контейнерами придумати. Так це ж не для наших людей. Вони ж не вміють ними пользуватись. Гній туди кидають і кирпичі биті.

Інший чоловік зауважив:

— А знаєте, чого раньше в мусоровозку гній і гілки не кидали? Бо там був дядько-грузчик, який не розрішав це робити. Або бутилку чи гроші давай, або вивозь сам. Ось так було.

Дехто пропонував взагалі радикальні способи вирішення проблеми.

— Нада німців з автоматами або чеченців з нагайками пригласить, щоб порядок навели. Ті навчать мусор в контейнери вкидати, — говорили люди.

А ще вони висловили бажання зустрітися з місцевим депутатом Валентиною Семиног і дізнатися, скільки міська рада заплатила за контейнери та скільки грошей витрачає на благоустрій.

Усі ці пропозиції та запитання були наступного дня передані у міську раду. Відповіді, за відсутністю Олександра Ісипа, який перебуває у відпустці, надавав секретар міськради Сергій Галушко. Щоправда, ми домовились, що витрати на благоустрій оприлюднимо в одному із наступних номерів «ЕХО», поговоривши ще й з директором «Міської сервісної служби» Володимиром Слісаренком.

Сергій Галушко наголосив на тому, що систему утилізації побутових відходів міняти міська влада не буде ні в якому разі. Адже вважає її сучасною і найбільш обґрунтованою. Галушко сказав:

— Відходи ми будемо збирати контейнерним способом. Повернення до подвірного об’їзду є недоцільним. Зрештою, це незручно для самих людей. Так, проблеми зі збором сміття є. Вони, в основному, викликані низькою санітарною культурою людей. Але є й «плюси», і їх більше.

До плюсів чиновник, перш за все, відніс зручності для жителів Кобеляк. Люди вже давно не піднімаються у п’ять чи шість ранку, щоб вийти з мішком до сміттєвоза.

По-друге, на його думку, поліпшується стан лісосмуг і лісів навколо Кобеляк. Сміття несуть до контейнерів, а не у насадження та на береги річок.

Щодо твердження про постійний бруд і антисанітарію та території майданчиків, на яких стоять контейнери, чиновник не погодився і зауважив:

— Брудно не скрізь. Немає антисанітарії на майданчику біля типографії, біля суду, на П’ятивуглах. Чому? Бо люди хоча б трішки самі за чистотою слідкують. Натомість ми прибрали два майданчики там, де жили несвідомі громадяни, котрі влаштовували звалища.

Оприлюднив Сергій Галушко і витрати на організацію контейнерного способу утилізації відходів. Щоправда, уточнив:

— Із міського бюджету на придбання контейнерів ми не витратили жодної гривні. Гроші надходили з обласного і один раз з районного бюджетів.

Отже, дві машини на базі «ЗІЛ-130» обійшлися платникам податків відповідно у 99960 та 195000 гривень. На 160 контейнерів витратили понад півмільйона гривень. Вони переважно польського виробництва, є й німецькі. Від використання пластикових контейнерів кобеляцька влада вирішили відмовитись. Причина — їх палять недбалі користувачі.

Наостанок Сергій Галушко дав пояснення і щодо плати за вивезення гілок та листя. Він сказав:

— Це — окрема послуга, яка окремо оплачується. Абонплату  люди вносять виключно за вивезення побутових відходів із контейнерів. Гілля, листя, гній — це інші відходи. Їх комунгосп теж вивезе. Але за окрему плату.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 травня 2012, 12:37 | Кобеляки | Суспільство


1. Гість / 25 травня 2012, 18:04
Треба додатково підганяти трактор до контейнерів по графіку, для сміття, яке не є побутовим.
Наприклад, є в мене мішок пластикових пляшок, 2 мішка сухого листя і пару гілок. Для цього сміття я не піду виписувати машину у сервісній службі, значить, я понесу його до контейнера ))
Якщо він пустий - то після моїх мішків місця вже не буде і два-три дні люди будуть висипати сміття на землю. Собаки ж розтягнуть його на цілий квартал.
Якщо я покладу свої мішки поруч з контейнером - сусіди добавлять і буде ціла гора сміття. Значить в мене залишається варіант - палити сміття і хай люди дихають димом? Краще я цілий тиждень збиратиму такого типу відходи і у визначений час прийду з ними та з абон.книжкою до трактора.
2. Микола Гузченко / 30 травня 2012, 01:02
Контейнери - це єдиний спосіб цивілізованої утилізації сміття. Кращого ще не придумали. А те, що контейнерифікація Кобеляк іде пеньками - то це нормальне явище. Краще так, аніж ніяк.
А ті хто трендить, що спонтом раніше якось обходилися без контейнерів, - згадайте часи, коли усі прали поліетиленові кульочки. І коли пластикова пляшка (з закруткою!) була на вагу золота. А ще сходіть у будь-яку лісопосадку і гляньте, куди дівалося сміття. Зараз відходів стало в десятки разів більше, ніж 20 років тому. Звідси й зовсім інші методи їх утилізації.

Змінено 30.05.2012, 01:03
3. 7777 / 31 травня 2012, 09:40
Гузченко -згоден- але тоді давайте розробимо цивілізованй програму по єжедневній вивозці сміття(щоб машина працювала цілий день і по очереді проїжджала всі контейнери- щоб сміття не накопичувалося...комунхозовці скажуть-- що пального не хватить --- а ось давайте всі разом(а не комунгоспівці і їх бухгалтерія) прорахуємо ( а то комунгоспівці розраховують кількість пального і тарифи по формулі 1/10- туди наверно входить і премія (а за що).
І якщо трохи і не буде хватати грошей- ну що ж-- нехай підключаються наші рідні депутати і з мером.губернатором- рішають цю проблему


P.S. Умовно-- Акція--хто скільки зможе-здати грошей у так званий фонд по очищенню- вивезенні сміття


Незалежні ФІНАНСИСТИ- допоможіть підкажіть -як правильно розрахувати і скільки це буде в грошовому виразі
(якщо ми ще не цивілізовані люди - а мавпи- то за ними потрібно прибирати-- в зоопарку- виходить чистіше чим у нашому місті....
4. Олександр / 1 червня 2012, 16:05
На проблемних майданчиках выдеокамера - штраф. Проблема вирішеться
5. New York / 1 червня 2012, 19:32
8. Олександр пише:
«На проблемних майданчиках выдеокамера - штраф. Проблема вирішеться »

В проблемну відеокамеру — камінь. Проблема із запобіжником проблем вирішеться.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації