Вхід | Реєстрація

У Озерах вирують пристрасті навколо свинокомплексу

Свій черговий об’єкт у цьому селі планує спорудити російський агрохолдинг «Бєлгранкорм». Далеко не всі озеряни у захваті від цього наміру.

Саме вони, противники будівництва комплексу для утримання свиней, і надіслали до редакції колективне звернення, адресоване голові Кобеляцької РДА Анатолію Таранушичу та голові райради Юрію Тагадюку. Цього листа підписали 65 чоловік. Вони прохають посадовців не розпочинати будівництво, так як вважають, що майбутній свинокомплекс негативно впливатиме на довкілля Озір. Зокрема, люди вважають, що місцеві водойми, колодязі і навіть артсвердловини будуть отруєні каналізаційними стоками підприємства.

Крім цього, кілька жителів Озір телефонували в редакцію і просили проїхати на сесію сільської ради. Людей турбувало те, що сесійне засідання мало відбутися у закритому режимі. Вони вважали, що через це на депутатів чинитимуть тиск під час прийняття надважливого для села рішення. Нам повідомили дату проведення сесії — вівторок, 22 травня, 13:30.

…О 13.35 автор цих рядків «влетів» на своєму автомобілі на подвір’я сільради. І був вельми здивований відсутністю будь-якого ажіотажу біля будівлі. Ні тобі машин кобеляцьких чиновників, ні протестантів — тиша і спокій.

По коридорах сільради діловито снували працівники. Вони теж нічого про сесію не знали. Ситуацію прояснила лише сільський голова Наталія Синягівська. Вона повідомила, що сесія сільської ради дійсно призначена. Але на 14-ту годину середи, 23 травня. А в своєму коментарі щодо пристрастей навколо будівництва свинокомплексу Наталія Іванівна сказала: «Так, пристрасті вирують. Хоча під час сходки за участю місцевих жителів та представників «Бєлгранкорму», яка відбулася 27 квітня, усе було спокійно. На сходку прийшли 76 чоловік. Лише троє проголосували проти будівництва. А потім частина озерян, у тому числі й депутати, виступили категорично проти свинокомплексу. Ми навіть моніторинг провели. Але він теж лише підтвердив наявність у озерян кількох точок зору. Одні — за, інші — проти. Треті хочуть, щоб комплекс збудували в іншому місці».

Сама Наталія Синягівська сказала, що є прихильницею будівництва. На її думку, воно принесе в село інвестиції і нові робочі місця. Також «бєлгранкормівці» ліквідують зарослі бур’янів та руїни, які залишились на місці колишнього тваринницького комплексу. Саме там планують збудувати нове підприємство. Посадовець відзначила: «Плюси я бачу і розумію. Представники «Бєлгранкорму» називають цифри, наводять факти. А противники комплексу — у них, в основному, емоції. Ми з депутатами їздили в Білики на схоже виробництво. Усі провернулись приємно вражені культурою виробництва».

Сільський голова також підтвердила, що має намір провести закрите сесійне засідання. Її аргументи: «Обговорення вже було, і по дворах ходили, і сходки збирали. А сесія — це не мітинг. Нехай депутати спокійно беруть на себе відповідальність і вирішують». Хоча представників ЗМІ у сесійний зал посадовець пообіцяла допустити... Увечері цього ж дня пролунав черговий дзвінок з Озір. Співрозмовниця радісно повідомила: «Можете на сесію вже не приїжджати. Люди зійшлися на сходку, всі були проти будівництва і Таранушич пообіцяв, що комплексу в Озерах не буде».

А в середу вранці ми зв’язались із сільським головою Наталією Синягівською. Наталя Іванівна підтвердила, що під час сходки голова РДА, зважаючи на протестні настрої великої частини сільської громади, висловив побажання зняти питання про будівництво свинокомплексу із порядку денного сільської сесії. Посадовець заявила, що це буде зроблено.

Уже коли стаття була готова до друку,  зателефонував Володимир Струк, депутат райради. Він висловиви задоволення з приводу того, що до думки озірської громади дослухались. І повідомив, що за результатом опитування, яке проводили сільські депутати, 75%  з понад 600 респондентів висловились проти будівництва комплексу.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 травня 2012, 12:22 | Кобеляки | Суспільство
1. 7777 / 28 травня 2012, 21:51
моя думка що комплекс потрібен озерянам чим комусь іншому- це ж робота і все інше -а як по другому ви хочете підняти свій добробут- нічого не роблячи- а селян підбурюют ті кому цей бізнес буде на заваді
2. светка / 28 травня 2012, 22:25
Згодна з 7777 на всі 100%.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації