Вхід | Реєстрація

Чекайте на фахівця із соціальної допомоги

Влада не лише скорочує, вона також і створює нові робочі місця. З 1-го червня до новосанжарського центру соціальних служб для молоді прийдуть працювати тридцять мешканців нашого району.

Як пояснив нам директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ігор Романець, уже з цієї п’ятниці на роботу до нього прийдуть тридцять чоловік. Розподілені вони будуть по району з розрахунку один чоловік на одну сільську раду. Лише у Нових Санжарах таких працівників буде двоє.

— Ці люди не будуть держслужбовцями, — уточнює Ігор Анатолійович, — вони працюватимуть за строковим договором, який діятиме з 1-го червня по 31 грудня. Щодо того, який буде механізм продовження цих договорів, нам ще ніяких вказівок не було.

Кандидатів на місця фахівців із соціальної допомоги, а саме так зветься посада, на якій працюватиме кожен із тридцяти, відбирали за допомогою проведення співбесіди. Перевагу надавали тим, хто здобув педагогічну, медичну чи юридичну освіту. Тобто, має певну базу, необхідну для виконання визначених посадових обов’язків. Із прикладами практичної роботи, яку виконують штатні працівники центру, «новобранців» знайомила спеціаліст центру молоді Олена Афанасьєва. Практичний тренінг із кожним претендентом складав чотири дні. За цей час кандидат повинен був опанувати ази соціальної роботи.

З 1-го червня усі тридцять фахівців із соціальної роботи роз’їдуться по визначених для них сільських радах. Слід зауважити, що лише троє із тридцяти працюватимуть у «чужому» селі. Усі інші набрані з місцевих. Тобто, повинні б не лише добре орієнтуватись у географії конкретного села, але і добре знати людей.

Працівники центру молоді пояснили нам, що при кожній сільській раді для фахівців із соціальної допомоги облаштують робоче місце. Але основну масу роботи вони будуть виконувати, як кажуть, на ногах.

— Спочатку фахівець повинен обійти кожну родину у селі. Завести спеціальну картку сім’ї та скласти так званий соціальний паспорт села, — пояснює Олена Афанасьєва. — Потім починається практична робота. Якщо сім’я нормальна, то її фахівець відвідує один раз і позначає у себе як благополучну. Якщо ж у родині є якісь проблеми, то тут цей працівник повинен виконувати ту саму роботу, яку виконуємо ми.

Слід одразу уточнити, що фахівці з соціальної роботи — це не соціальні працівники, які є, приміром, в управлінні праці. Ці фахівці не будуть копати людям городи, білити хати чи готувати їсти. На них покладені інші функції. Які саме — прописано у їхній посадових обов’язках.

Отже, фахівець із соціальної роботи:

— встановлює причини конфліктних ситуацій та відхилень, які спричинили асоціальні явища, у тому числі на місцях роботи, навчання, мешкання, сприяє їх усуненню;

— координує роботу державних, приватних підприємств, громадських організацій та благодійних фондів з метою надання соціальної допомоги та захисту сім’ям та особам, які того потребують;

— надає допомогу громадянам, особливо молоді, у працевлаштуванні;

— проводить психологічні та педагогічні консультації, дає юридичні поради;

— реєструє асоціальні явища і розробляє комплекс заходів щодо їх усунення, зменшення негативного впливу на людське середовище, співпрацює з органами охорони громадського порядку у питаннях ліквідації причин негативних соціальних явищ;

— організовує за місцем проживання соціальну, медичну, побутову допомогу громадянам похилого віку і непрацездатним громадянам;

— влаштовує, в разі потреби, піддоглядних осіб у лікувальні установи, інтернати для дітей та дорослих, професійно-технічні училища;

— подає у відповідні організації матеріали та документи з приводу встановлення і позбавлення батьківських прав, піклування, опікування, виховання, догляду, допомоги, лікування, протезування тощо.

І це не повний перелік завдань та обов’язків фахівця з соціально ї роботи. Крім того, він повинен знати законодавство України з питань соціальної політики; права ветеранів, інвалідів, пенсіонерів тощо; соціологію; психологію; основи кримінально та цивільного права і т. д. Тобто цей фахівець повинен бути різнобічно розвиненим та обізнаним практично в усіх аспектах людського життя, аби просто на місці мати можливість вирішувати гострі соціальні проблеми кожної родини.

За словами директора центру Ігоря Романця, ці фахівці повинні будуть здійснювати великий обсяг консультативної роботи, пояснювати конкретним родинам, як їм діяти у складних життєвих ситуаціях. Також фахівці з соціальної роботи будуть своєрідним зв’язком між конкретною людиною і будь-якою установою району, яка може вирішити проблему цього громадянина: чи то відділ освіти, управління праці чи центральна районна лікарня.

Тобто, шановні мешканці району, вже з 1-го червня ви можете чекати на фахівця із соціальної допомоги, який завітає і до вашого будинку. Він уважно вислухає кожного і обов’язково допоможе з вирішенням ваших нагальних соціально-побутових проблем. Адже саме для цього він і працює.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 червня 2012, 09:32 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації