Ні для кого не секрет, що з кожним роком кількість школярів, у яких лікарі констатують ті чи інші проблеми із здоров’ям, збільшується. Серед дитячих недугів почастішали не лише звичні алергії та сколіози, а й дискінезії жовчовивідних шляхів, підвищений рівень ацетону в крові, регулярний головний біль, проблеми з нирками та зором. Як правило, медики пояснюють це відлунням Чорнобиля, загальним погіршенням екологічної ситуації у світі та малорухливим способом життя нинішнього покоління телевізійно й комп’ютерозалежних українців. Звичайно ж, усі перелічені факти мають місце, але окрім них, є ще одна чи ненайвагоміша причина – це якість нашого харчування.
Як доводять останні дослідження вчених, левова частка імунітету людини формується саме в кишечнику і напряму залежить від того, отримує організм увесь комплекс необхідних речовин, чи людина тільки дурить себе, втамувавши почуття голоду «мертвою», бідною на вітаміни та мікроелементи їжею, яка лише засмічує внутрішні органи, осідаючи у вигляді шлаків та токсинів.
На жаль, саме до розряду «мертвих», а точніше сказати шкідливих для здоров’я продуктів і належить «смакота», яку так полюбляють споживати наші діти. Чіпси, сухарики, жуйки, чупа-чупси, газовані напої, шоколадні, а частіше псевдошоколадні батончики, глазуровані сирочки, крекери, більша половина представлених у торговельній мережі морозива, печива, цукерок, мармеладу та тістечок не принесуть Вашій дитині нічого, крім зайвих кілограмів, токсинів та шлаків.
Нині дедалі більше школярів потерпають від надмірної ваги. Це пояснюють тим, що в їхньому щоденному раціоні забагато вищезгаданих продуктів, усі вони висококалорійні – з високим вмістом жирів, цукру та солі, а ось поживних речовин у них якраз обмаль.
Сьогодні виробники приділяють велику увагу зовнішньому вигляду товару, який відразу повинен «впасти в око» покупця. При цьому всіма кольорами веселки майорять не лише упаковки, а й самі продукти, згадайте лишень люмінісцетно яскраві напої, їдке забарвлення кремових прикрас на тортах, барвисті льодяники й мармелад, яскраво жовті макарони, у складі яких значиться лише борошно і вода.. Оскільки барвники натурального походження дуже швидко змінюють колір під дією високих температур, у харчовій промисловості більше полюбляють їх штучні аналоги, а серед них практично немає абсолютно безпечних. Тож ласуючи різнокольоровими карамельками, дитина «вкидає» в себе відразу декілька барвників.
Іноді барвники застосовують і для фальсифікації продуктів. Наприклад, добавка жовтого кольору може імітувати велику кількість яєць в тісті, чи надавати спреду «зовнішності» жирного масла, а барвник коричневого кольору – зробить «шоколадним» будь-який кондитерський витвір.
Не меншу пересторогу викликають і штучні підсолоджувачі, один із найпопулярніших із них аспартам Е 951. Він у 200 разів солодший від цукру, тому повна чи часткова заміна останнього при виготовленні того чи іншого продукту, економічно вигідна. Втім, безконтрольне споживання цієї речовини, може призвести до накопичення в організмі метанолу, що викликає стомлюваність, депресію, порушення зору, пам’яті тощо. А враховуючи, що вона входить до складу багатьох видів напоїв, морозива, кремів, десертів, жувальних гумок, джемів, йогуртів і навіть дитячих вітамінів, передозувати її не так уже й складно. При нагріванні аспартам розкладається на формальдегід, метанол, фенілаланін тощо, тобто перетворюється на отруту. І хоча на маркуванні продукції з цим підсолоджувачем має бути застереження «не рекомендовано хворим на фенілкетонурію та дітям до семи років», зловживати нею не варто й дітям старшого віку.
Отже, інформація на етикетці про те, що продукт низькокалорійний, ще зовсім не означає, що його можна вживати з дієтичною метою. До речі, за висновками медиків, діти, особливо малеча, повинні споживати лише натуральні цукри.
Для того, щоб продовжити термін зберігання продукції, до її складу додають консерванти (сульфіт натрію, діоксид сірки та інші речовини з консервуючим ефектом, усі вони сприяють розвитку шкідливих бактерій в кишечнику). Наприклад, широко розповсюджений консервант бензоат натрію (E211) при поєднанні з вітаміном C в безалкогольних напоях, утворює бензол, канцерогенну речовину.
Обережним потрібно бути і з заморськими фруктами, адже довезти з Греції, Ізраїлю чи Іспанії ніжні персики чи виноград без використання консервантів або консервуючих інертних газів практично неможливо.
Обстеживши понад 1000 дітей у віці від 12 до 14 років, вчені довели, що постійне споживання ними газованих напоїв підвищує вірогідність розвитку карієсу більш ніж на 100 %, адже солодкі газировки містять речовини, які негативно впливають на зубну емаль. Та що дивуватися, якщо чимало розрекламованих напоїв, коли їх нагріти до температури людського тіла (30-40 градусів), чудово розчиняють плями іржі. До того ж, вони дуже калорійні, одна маленька баночка (0,33 л) солодкої газировки, яка випивається одним махом, нерідко містить 140 кілокалорій, що рівноцінно десяти чайним ложкам цукру.
Чимало батьків купують своїм дітям квас, розфасований у поліетиленові пляшки. Але якщо Ви уважно прочитаєте інформацію на етикетці, то побачите, що з корисним для здоров’я напоєм, виготовленим за традиційною рецептурою, у нього спільна лише назва «Квас». В дійсності ж, це безалкогольний напій, виготовлений за допомогою води, емульсії, яка надає йому відповідного смаку, підсолоджувача та інших харчових добавок синтетичного походження.
Саме зі споживанням таких добавок вчені пов’язують виникненням у малюків модного нині діагнозу «гіперактивність», але, зазвичай, йдеться не про надлишок позитивної енергії, а про підвищену емоційну збудливість, нетерплячість, нервовість, схильність до істерії. Таким дітям, як правило, важко концентруватися на чомусь тривалий час, вони гірше засвоюють навчальний матеріал.
Без «хімічних покращувачів» на жаль, практично не обходиться виробництво більшості цукерок, морозива, тістечок та інших ласощів. Тож не дивно, що за підрахунками науковців, діти, які ще не досягли п’ятирічного віку, вже отримують разом з цими продуктами близько 4-х кілограмів синтетичних харчових добавок!
Чекати, що використання цих речовин в харчовій промисловості повністю заборонять, було б дуже наївним, адже це суперечить світовій політиці демократичного вибору, коли споживач, читаючи інформацію на маркуванні, повинен сам обирати, що йому більше до вподоби, дешевша продукція, яка довше може пролежати в холодильнику, чи дорога натуральна, яка миттєво псується.
Вся біда в тому, що в Україні поки що рівень обізнаності населення в питаннях якісного харчування доволі низький та й обирати дуже ні з чого, виробники дійсно якісної натуральної продукції знаходяться у програшній ситуації по відношенню до тих, хто використовує здешевлені технології. Продукцію з маленьким терміном зберігання часто не беруть на реалізацію супермаркети, а її потрібно швидко продати, бо саме натуральне найбільше «любить» патогенна мікрофлора. І це при тому, що державна підтримка таких виробників і реклама натуральних продуктів не поставлені на належний рівень. Мультиплікаційні герої з екранів телевізорів вчать дітвору просити маму купити не молоко й сир, а «кіндери» і йогурти з підозріло тривалим терміном зберігання. А ось в Англії ще в кінці 2006 року було прийняте рішення заборонити рекламу продуктів швидкого харчування та іншої шкідливої для здоров’я їжі в телепрограмах для дітей та підлітків. Таким чином по рівню шкідливості таку їжу практично прирівняли до тютюну та алкоголю.
У багатьох країнах світу існує практика створення магазинів чи окремих відділів при них, які торгують екологічно чистою продукцією. Звичайно ж, вона коштує дорожче, але незважаючи на це, бажаючих придбати такий товар багато.
Отже, перш ніж купити дитині той чи інший продукт, уважно читайте написи на етикетці, обов’язково зверніть увагу на термін зберігання та кількість харчових добавок, які він містить. Врахуйте, що індекс Е може не вказуватися явно, а ховатися під словами «разрихлювач», «ароматизатор», «стабілізатор» тощо. Смакота, яка викликає у Вас сумніви, але яку так любить Ваш малюк, повинна перетворитися на делікатес, який купують лишу у свято. А ось дитячу звичку чимось перекусити між основними прийомами їжі краще задовольняти фруктами, горіхами та родзинками. Причому краще віддати перевагу фруктам та овочам вітчизняного виробництва. Адже остаточне слово, все ж за споживачами, і пропозицію породжує попит. Тож, доки ми самі не почнемо прискіпливо придивлятися до продуктів харчування, які купуємо, та обирати лише те, що не завдасть шкоди нашому здоров’ю, підтримавши у такий спосіб добросовісного виробника, який не прагне здешевити свою продукцію будь-якою ціною, полиці і надалі будуть завалені напівсентитичними продуктами, постійне вживання яких може призвести до непередбачуваних наслідків.
Генеральний директор А.В. Миронова
Підготовлено Ж.К. Кущенко